Condoleezza Rice (nascuta la 14 noiembrie 1954 la Birmingham in Alabama) a fost secretar de stat (ministru de externe SUA) al Statelor Unite ale Americii intre ianuarie 2005 - ianuarie 2009. Intre 2001 si 2005 a ocupat functia de consilier pe probleme de securitate nationala al lui George W. Bush, functie a fost ocupata ulterior de Stephen Hadley, Adjunctul lui Rice a fost Robert Zoellick. Condoleezza Rice s-a nascut intr-o familie afro-americana.Tatal Condoleezzei Rice a fost consilier de orientare pedagogica si pastor al bisericii prezbiteriene. Mama sa a fost profesoara de muzica.
Rice vorbeste rusa, franceza si spaniola si a lucrat ca profesor de stiinte politice si trezorier la Universitatea Stanford. Specialista in relatiile internationale, a acumulat cunostinte semnificative despre Rusia, Europa de Est si republicile din fosta URSS. A facut parte din consiliul de administratie a companiei petroliere Chevron.
Condoleezza Rice a fost o colaboratoare preferata a lui Brent Scowcroft. Membra a guvernului federal in timpul presedintiei lui George W. Bush, a devenit consilier prezidential pe probleme de securitate nationala la 22 ianuarie 2001 si a ocupat aceasta functie pana in ianuarie 2005, cand l-a inlocuit pe Colin Powell in postul de secretar de stat. Dupa votul din Senat (85 de voturi pentru si 13 impotriva), este prima femeie afro-americana si a doua femeie dupa Madeleine Albright (in timpul presedintiei lui Bill Clinton) in aceasta functie.
Unele dintre primele actiuni intreprinse de noul secretar au fost vizitele in Europa din februarie 2005, menite sa aplaneze divergentele euro-americane si sa pregateasca vizita lui Bush pe "Batranul continent".
In aprilie, bazandu-se pe revolutiile portocalie si a trandafirilor din Ucraina si respectiv Georgia, a facut un apel pentru schimbarea politica in Bielorusia (la Vilnius, in Lituania), tara care, potrivit Condoleezzei, ar fi "ultima dictatura adevarata din centrul Europei". Ea nu a ezitat sa se intalneasca cu grupuri bieloruse favorabile democratiei si rasturnarii regimului presedintelui Alexandr Lukasenko, in ciuda semnalelor dezaprobatoare ale reprezentantilor Moscovei.
In iunie 2005, in temeiul discursului inaugural al lui Bush din ianuarie 2005, privind extinderea democratiei, Condoleezza Rice a declarat intr-un discurs la Universitatea Americana din Cairo ca Egiptul este unul dintre cei mai pretiosi parteneri arabi ai SUA in Orientul Mijlociu. Ea a lansat cu aceasta ocazie o acuzatie la adresa presedintelui Hosni Mubarak, a carui initiativa de introducere a multi-partitismului in alegerile prezidentiale a calificat-o drept insuficienta. Rice a cerut alegeri "libere, corecte si transparente", "statul de drept in locul decretelor de urgenta", "un sistem judiciar independent in locul unei justitii arbitrare" si "protectia militantilor pasnici pentru democratie".
Cu aceasta ocazie, a recunoscut ca "timp de saizeci de ani, Statele Unite au cautat stabilitatea in Orientul Mijlociu cu pretul democratiei, insa in cele din urma nu au obtinut nici una nici alta".
In iulie 2005, dupa congresul de "Cooperare comerciala si economica intre Statele Unite si Africa subsahariana", Condoleezza Rice a anuntat infiintarea unui program de ajutor pentru continentul african denumit "fondul pentru diversificarea economiei africane", precizand ca "Statele Unite sunt principalii furnizori de ajutor bilateral in Africa" cu o suma de 3,2 miliarde de dolari in 2004. [1]
In decembrie 2005, Condoleezza Rice a intreprins un turneu in Europa pentru a lamuri tema centrelor de detentie CIA pe teritoriul unor state din Europa de Est. In cadrul acestui turneu, pe data de 6 decembrie 2005 a efectuat o vizita de 3 ore in Romania, unde a fost primita de presedintele Traian Basescu.