- Filosofia este singurul mijloc de a depasi conditia de muritor si chiar de a o transforma in nemurire.
- Nimic nu pretuim mai mult decat binefacerea, cat timp o cautam; nimic mai putin, dupa ce am primit-o
- Norocul nu l-a facut niciodata pe om intelept
- Atatia zei framantati in jurul unui singur cap.
- Viata copiilor sa fie cumpatata, vestmintele lor simple.
- Moartea este pentru unii o pedeapsa, pentru altii un dar si pentru majoritate o favoare.
- Putini sunt aceia care isi oranduiesc viata si lucrurile dupa un plan: ceilalti, la fel ca cei care plutesc pe un fluviu, nu merg, ci sunt purtati... De aceea trebuie sa stabilim ce voim si sa perseveram in aceasta.
- Toate lucrurile sunt cauze fie ale rasului, fie ale plansului.
- Uitand de fragilitatea omeneasca sa adun averi? pentru ce sa ma ostenesc? Iata, aceasta zi e ultima; sa admitem ca nu-i: e aproape de ultima!
- Daca vei trai in conformitate cu natura, nu vei fi niciodata sarac; daca vei trai in conformitate cu parerile, nu vei niciodata bogat.
*** Lucius Annaeus Seneca (sau mai simplu Seneca sau Seneca cel Tanar, n. cca. 4 i.Hr. – d. 65) a fost un filosof stoic roman, preceptor al imparatului Nero. Seneca a ocupat si functii in administratia Imperiului. A fost fiul lui Seneca cel Batran (55 i.Hr.-41d.Hr.).
Din voluminoasa sa opera este de retinut morala sa apropiata de cea a stoicilor, dezvoltata in Questiones naturales. Se opune lui Cicero, pentru care viata sociala si datoria de cetatean se aflau pe primul loc. Intelepciunea consta in a-si cultiva vointa de a-si gasi fericirea in virtute, si nu in hazardul bogatiei materiale.
Originalitatea lui Seneca sta in patrunderea cu care a surprins viciile si relele contemporanilor sai, sta in locul acordat milei si omeniei fata de sclavi, de gladiatori. Ideile sale au facut ca el sa fie consultat nu numai de filosofi, ci si de Parintii Bisericii si de moralistii crestini.
Sinuciderea catre care a fost impins a oferit un model celebru de stoicism in actiune.