Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Thales din Milet
409 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Socrate nasterea filosofiei
322 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Manastirea Hodos-Bodrog, Arad-Romania
2.273 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Descoperirile umanitatii – Curentul electric
542 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  1Desertul Danakil,2Efectele radiatiilor din Fukushima
391 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nasterea civilizatiei - Cultul craniului
370 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Svabii din Banat
242 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nasterea civilizatiei - primii fermieri
309 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nasterea civilizatiei - Rise of Uruk
300 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  MARTURII DIN INFERN,
652 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Thales din Milet

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 06.08.2014  Adauga la favorite 1.135 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Thales din Milet (n. cca 640 i.Hr. – 550 i.Hr.) a fost un filozof grec presocratic, care a contribuit la dezvoltarea matematicii, astronomiei, filozofiei. Este considerat parintele stiintelor.

Herodot, primul autor care-l mentioneaza pe Thales, afirma ca stramosii lui Thales erau fenicieni, dar Diogenes Laertios adauga ca cei mai multi scriitori il prezinta ca apartinand unei vechi familii milesiene. Numele tatalui sau era Examyes, nume obisnuit pentru un cetatean milesian, iar mama purta numele grecesc de Cleobulina.

Thales a murit la o varsta inaintata, in timpul unor manifestari sportive, din cauza unor calduri excesive. Pe mormantul sau este o inscriptie care spune: "Aici, intr-un mormant stramt zace marele Thales; totusi renumita sa intelepciune a ajuns la ceruri". Desi nici una dintre scrierile lui nu a fost gasita, cunoastem munca sa din scrierile altora.
Era nominalizat in toate listele traditionale ale celor "Sapte Intelepti", inclusiv in cea a lui Platon. Avea o reputatie de priceput om politic iar istoria relatata de Herodot despre deturnarea cursului raului Halys atesta reputatia si capacitatea sa de inginer.

Thales si-a pus intrebari despre natura universului si a dat raspunsuri care nu au luat in considerare zeii si demonii. Renuntarea la mitologie a fost un pas crucial in gandirea stiintifica si a condus la o explozie intelectuala care a durat sute de ani. Se pare ca este primul care a rupt traditia gandirii dependente de supranatural, trecand la real.

Thales a fost fondatorul filosofiei grecesti si a Scolii Milesiene a cosmologistilor. A fost contemporan cu Solon si Cresus. Pentru ca nu cauta intotdeauna raspunsuri la probleme practice, Thales era vazut de unii oameni ca un om intelept, dar imprudent: o scriere a lui Platon (Theaitetos) ni-l prezinta cazand intr-o fantana pentru ca era prea ocupat sa studieze stelele. Totusi, aceasta aparent imprudenta observare a stelelor a condus la aplicatii practice in navigatie: el a studiat miscarea stelelor din Carul Mic, dupa care navigau fenicienii, dupa cum relateaza Callimachos in Pfeiffer. In plus, el a demonstrat caracterul practic al filozofiei sale, atunci cand si-a folosit cunostintele ca sa prezica o recolta bogata de masline si sa puna monopol pe presele de ulei de masline (cf. Aristotel, Politica).

Thales a calatorit foarte mult, fiind implicat si in comert. In timpul calatoriilor sale, a adunat o multime de cunostinte pe care le-a dat lumii grecesti. De exemplu, Herodot povesteste cum a prezis eclipsa de soare din 584 i.Hr., folosind cercetarile si cunostintele dobandite de la preotii babilonieni.
Thales a fost primul filozof grec care a introdus notiunea de element material primar al tuturor lucrurilor si fenomenelor cosmice si pe care l-a identificat ca fiind apa. Importanta apei in viata si in natura a fost, probabil, principalul motiv care l-a condus pe Thales la aceasta concluzie. In Teologia Orphica este precizat ca "apa exista de la inceputuri si ea este materia din care s-a solidificat pamantul". Apa, aerul, focul sau orice alt principiu au fost pentru filozofii presocratici radacina vietii, a sufletului si, in general, puterea naturii vii. Vechii greci au numit aceasta putere "Fiesthe". Thales cauta motivatia miscarii acestei substante, presupunand existenta unui suflet miscator.

Apa thalesiana era o forma a "inceputului", dar si "inceputul insusi".

Thales presupunea ca Pamantul reprezinta un disc plat ce pluteste mereu pe ape, iar cutremurele de pamant sunt provocate de valurile apei in vreme de furtuna.



In domeniu matematicii, Thales a adus geometria in Grecia, familiarizandu-se cu ea in timpul calatoriilor sale in Egipt si dezvoltand-o ulterior. Teoremele geometrice elaborate de el au constituit temelia matematicii grecesti.

Thales a demonstrat ca:
1.un cerc este impartit in doua parti egale de diametru;
2.unghiurile bazei unui triunghi isoscel sunt egale;
3.unghiurile opuse la varf sunt egale;
4.un triunghi este determinat daca sunt date o latura si unghiurile adiacente ei;
5.unghiul inscris intr-un semicerc este unghi drept.

Atribuirea primelor patru teoreme lui Thales provine de la Proclos, care se baza pe o afirmatie a lui Eudemos. Cea de-a cincea teorema este citata din Diogenes din Pamphila, din secolul I.

Teorema patru este asociata cu realizarea practica a masurarii distantei dintre vasele de pe mare.

Hieronymus din Rhodos ne povesteste cum a masurat Thales piramidele din Egipt, folosind umbrele (a determinat momentul zilei in care umbra noastra este egala cu inaltimea).

Diogenius Laertius, in cartea "Vietile si opiniile marilor filozofi" ne spune ca "Thales a fost primul care a determinat cursa Soarelui de la un solstitiu la celalalt si a declarat ca marimea Soarelui ar fi a 720–a parte din cercul solar, si marimea Lunii ar fi aceeasi fractie din cercul lunar. Se spune ca el a descoperit cele patru anotimpuri ale anului si l-a impartit in 365 de zile".



Thales a fost unul dintre cei mai importanti oameni ai timpului sau, atat ca filozof si om de stiinta, cat si ca om de stat si legiuitor, prin maximele si zicerile sale. Drept dovada a acestui lucru sta marturie Plutarch, care povesteste ca niste pescari au gasit un tripod care ar fi apartinut Elenei din Troia. Mergand la templul din Delphi, preoteasa pythiana a lui Apollo le-a spus pescarilor sa dea tripodul celui mai intelept om. Acestia i-au dat tripodul lui Thales.

Avea orgolii temperate ironic. Se zice ca obisnuia sa spuna ca multumeste soartei pentru trei binefaceri: "Mult, pentru ca m-am nascut om, si nu animal, apoi, pentru ca-s barbat, si nu femeie, si al treilea, pentru ca sunt grec, si nu barbar" (cf. Diogenius Laertius)



Thales este amintit de Plutarh (Solon) , Cicero (De divinatione), Seneca (Nat. Quaestiones), Plinius cel Batran (Naturalis Historia), Galenus (In Hippocratis. De humoribus), Clement din Alexandria (Stromate). Thales este aproape uitat in Evul Mediu si la inceputul erei moderne, impartasind, astfel, destinul tuturor presocraticilor. Se pierd multe, dar se pastreaza "elementologia".


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.