Muntele Athos sau Atos (in greaca moderna Άγιοv Όρος - Sfantul Munte) este un munte (2.033 m) si o peninsula (cu lungimea de 60 km si o latime ce variaza intre 8 si 12 km, aria totala fiind de 360 km patrati) in nordul Greciei, in regiunea greceasca Macedonia Centrala, unde isi au locul 20 de manastiri, 12 schituri si o multime de chilii calugaresti ortodoxe, in care traiesc mai mult de 1500 de monahi ortodocsi (datele recensamantului grec din 2011 indica o populatie de 1830 calugari.
Aproximativ jumatate dintre manastiri sunt conservatoare, urmand un regulament strict in privinta disciplinei si postului.(comunitatea monastica de la muntele Athos se imparte in doua tipuri de manastiri: manastiri cenobite (numite si "comuniste"[ sau "conservatoare", proprietatea tuturor obiectelor fiind comuna, si manastiri idioritmice (numite si "liberale" sau "individualiste, unde proprietatea personala asupra unor obiecte este permisa)
De-a lungul istoriei calugarii manastirilor de la muntele Athos au trait in schituri, chilii, "kalive" (chilii mai mici, unde cativa calugari traiesc ca intr-o familie sau ermitaje (numite si "isihasterion", ele fiind niste chilii retrase, adesea doar mici grote sau scobituri in stanca, in care traieste intotdeauna numai un singur calugar (sihastru, pustnic sau anahoret); ce defineste insa ermitajul este in primul rand localizarea lui retrasa, caci exista la Athos si un tip de locuinte in care traieste un singur calugar, dar care nu-s izolate si retrase, ele fiind numite "kathisme".
Alti calugari atoniti, numiti si "vagabonzi" sau "girovagi", prefera sa traiasca fara a avea un adapost stabil.
Regiunea este autonoma din punct de vedere administrativ, alcatuind un stat monastic cu capitala la Kareia, in greaca Καρυές
Accesul pe cale terestra pe teritoriul Republicii Autonome a Sfantului Munte nu este permis. Pe Muntele Athos, nu este permis accesul femeilor.
Intrarea pe Sfantul Munte se face, de regula, cu feribotul, fie din portul de la Uranopoli, aflat langa Turnul Bizantin (pentru coasta de vest), fie de la Ierrisos (pentru coasta de est).
Inainte de imbarcare, toti vizitatorii trebuie sa fi obtinut un diamonitirion, in alfabet grec, Διαμονητήριο, o forma de viza bizantina care este redactata in limba greaca si datata folosind calendarul iulian, fiind semnata de catre patru secretari ai unor manastiri importante. Se atesta permisiunea de acces pe Sfantul Munte si de cazare in manastirile de acolo, pe durata pelerinajului.
Pentru obtinerea diamonitirion-ului, membrii clerului trebuie sa detina, in prealabil, binecuvantarea Patriarhului de la Constantinopol