AnuntulVideo >>
Alte rubrici >>
Vedete
Ruxandra Sireteanu, celebra, printre altele, pentru rolurile din filmele "Divort...din dragoste" sau "Pacala se intoarce", a murit, marti 18 feb., la varsta de 70 de ani.
Ruxandra Sireteanu a jucat pe pe scena Teatrului Nottara, mai bine de 40 de ani.
Ruxandra Sireteanu s-a nascut pe 20 decembrie 1943, in Craiova. Ruxandra Sireteanu a sustinut multe recitaluri de poezie atat in Romania cat si in Suedia (Malmo si Goteborg) si Grecia (Atena si Salonic). In anul 1968 a primit o bursa de doua luni la Paris, la "Maison des jeunes", condusa de Jean-Louis Barrault si Tania Balachova.
Ruxandra Sireteanu a fost apreciata si pentru rolurile sale din filme. Ruxandra Sireteanu a jucat in "O lumina la etajul zece" (1984); "Divort... din dragoste" (1992); Pacala se intoarce (2006).
RUXANDRA SIRETEANU, o cariera impresionanta
Ruxandra Sireteanu s-a nascut la Craiova, pe data de 20 decembrie 1943 si a debutat la varsta de 9 ani pe scena Teatrului National din Bucuresti, cu rolul Maia din „Platon Krecet", in regia lui Alexandru Finti.
Dupa absolvirea Liceului „Sf. Sava" din Bucuresti, in 1961, a intrat la I. A. T. C. „I. L. Caragiale", la clasa profesorului Ion Fintesteanu, lector Sanda Manu. In 1965, la examenul de absolvire, a jucat rolurile Tofana din „Patima Rosie" de Mihail Sorbul si Fata, Iubita, Nevasta din „Omul care s-a transformat in caine" de O. Dragun, regia Andrei Serban.
Intre anii 1965–1969, Ruxandra Sireteanu a fost angajata la Teatrul National din Craiova. Pe scena Nationalului craiovean a interpretat: Catarina din „Femeia indaratnica" de W. Shakespeare, regia Miron Niculescu; Dorina din „Tartuffe" de Molicre, regia Miron Niculescu; Sura din „ Egor Buliciov" de Maxim Gorki, regia Petre Sava Baleanu; Elena din „Suflete tari" de Camil Petrescu, regia Geta Tomescu.
Intre 1971–1972 Ruxandra Sireteanu a fost angajata la Teatrul de Stat din Oradea, unde a jucat rolurile Nina Zarecinaia din „Pescarusul" de Cehov (regia Alexandru Colpacci) si Maria din „Omul care ..." de Horia Lovinescu.
Din anul 1972, este angajata a Teatrului Nottara din Bucuresti. Timp de 36 de ani petrecuti pe scena acestui teatru, actrita Ruxandra Sireteanu a intruchipat o serie lunga de personaje, printre care: Jennifer din „ Adio Charlie" de G. Alexod, regia George Rafael (1972); Ghizi din „Familia Tott" de Orkeny, regia Val Paraschiv (1977); Nina din „N-am incredere in barbati" de Sofronov, regia Dan Micu (1975); Senia din „Calandria" de D. Babiena (1982); Agripina din „5 romane de amor" de Teodor Mazilu, regia George Rafael (1978); Veta din „O noapte furtunoasa" de I. L. Caragiale, regia Dan Micu (1986); Doamna Vintila din „Jocul de-a vacanta" de Mihail Sebastian, regia Alexandru Dabija (1984); Charlotta din „ Livada de visini" de A. P. Cehov, regia Dominic Dembinschi (1987); Si Pin din „Taifun" de Ca O Yu, regia Alexandru Dabija (1988); Margareta din „ Simeyasul" de Gherman, regia Horatiu Malaele (1990); Elena Sergheevna din „Santaj" de Ludmila Ruzumovskaia, regia D. Dembinschi (1992); Frosina din „Avarul" de Molicre, regia Mircea Cornisteanu (1994); Doamna Pearce si Doamna Higgins din „Misterele Londrei", muzical dupa „Pygmalion" de G. B. Shaw, regia D. Dembinschi (1995); Fiokla din „Casatoria" de Gogol, regia Gavriil Pinte (1998); Nanny din „Nanny" de Fenwik, regia Tom Ferriter (1999); Judy din „Mostenirea lui Cadar", muzical de Eugen Rotaru, regia Tania Filip (1999; Teatrul Nottara a facut un turneu cu acest spectacol in SUA si Canada, in 2001); Dragna, Boiana si Olivera in „Larry Thomson" de Kovacevici (2001); Mama din „Minciuna din mine" de Sam Sheppard, regia Ada Lupu (2002); Tita din „Prapastiile Bucurestilor" de Matei Millo, regia Ada Lupu (2003); Chiriachita din „Titanic Vals" de Tudor Musatescu, regia Dinu Cernescu (2003); Crapart din „Jocul dragostei si al mortii" de Romain Rolland, regia Lucian Giurchescu (2003); Raisa Pavlova si Ulita din „Padurea" de A. N. Ostrovski, regia Tudor Marascu (2005); Eileen din „Billy Schiopul" de Martin McDonagh, regia Vlad Masacci (2005); Nina Ivanovna din piesa „Un pensionar fatal" de Al. Galin, regia Tudor Tepeneag (2008).
Roluri la Teatrul „George Ciprian" din Buzau: Luiza din „Fierarii" de M. Nicolici, regia Razvan Savescu (2000); Lady Bracknell din „Ce inseamna sa fii onest" de Oscar Wilde, regia Razvan Dinca.
RUXANDRA SIRETEANU, filmografie
Roluri in filme: „Cursa", regia Mircea Daneliuc; „Septembrie", regia Timotei Ursu; „Speranta", regia Serban Creanga; „Imposibila iubire", regia Constantin Vaeni; „Intre oglinzi paralele", regia Mircea Veroiu; „Balada pentru fiul meu", regia Constantin Dicu; „Divort din dragoste", regia Andrei Blaier; „Crucea de piatra", regia Andrei Blaier; „Marea lehamite", regia Mircea Daneliuc; „Terente", regia Andrei Blaier; „Aici nu mai locuieste nimeni", regia Malvina Ursianu; „Niki Ardelean, colonel in rezerva", regia Lucian Pintilie; „Pacala se intoarce", regia Geo Saizescu.
Actrita Ruxandra Sireteanu a jucat in peste 30 de spectacole de televiziune si in peste 300 de piese la Teatrul National Radiofonic. A inregistrat cateva sute de povesti pentru emisiunea „Noapte buna, copii!".
Intre 1996–1997, a interpretat unul dintre rolurile principale din „Piata rotunda", SOAP OPERA produs de Radio Romania Actualitati in colaborare cu BBC, finantat de Phare.
Din 1996 face dublaje la filmele de desene animate, Studiourile „AGER FILM". Intre 1998–1999, dublaj la serialul de televiziune „Suflet de femeie."
In perioada 1992–1995, Ruxandra Sireteanu a fost profesoara la Facultatea de Teatru a Universitatii „Hyperion" din Bucuresti.
Ruxandra Sireteanu a sustinut multe recitaluri de poezie atat in Romania cat si in Suedia (Malmo si Goteborg) si Grecia (Atena si Salonic). In anul 1968 a primit o bursa de doua luni la Paris, la „Maison des jeunes", condusa de Jean-Louis Barrault si Tania Balachova.
Ruxandra Sireteanu era profesoara de teatru la Scoala de teatru pentru copii „Karisma".
Sursa http://www.romaniatv.net