Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Casa Capsa,
1.451 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Biserica Sfantul Anton (Curtea Veche)
1.218 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Jackie Evancho - Aceasta micuta are o voce extraordinara
5.131 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nasterea lui Venus - Sandro Botticelli
37 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Palatul Kolomenskoe - Ultimul palat de lemn al tarilor
2.427 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Hieronymus Bosch
1.382 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Madonna del Prato
329 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Arta africana
1.147 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Alexandru Ciucurencu
1.456 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Francis Bacon-Un talent viciat
212 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

Bedrich Smetana

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 30.01.2014  Adauga la favorite 1.803 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Bedrich Smetana s-a nascut la.Litomysl, Boemia, la 2.martie 1824 si a murit la Praga, la12 mai 1884) a fost un compozitor romantic ceh. Smetana, Dvorak si Leos Janacek sunt cei trei compozitori cehi ,care s-au inspirat din folclorul ceh facand cunoscuta traditia si sufletul acestui popor .Cele opt opere ale sale sunt povestiri din folcorul nationa. lCea mai importanta lucrare a sa este “Patria mea" in care povesteste despre frumsetile tarii sale.

Bedrich a fost 11-lea copil dintr-o familie vorbitoare de germana, desi el a fost doar primul din copiii care nu sa mor inainte de a fi crescut Tatal sau a fost un fabricant de bere si un violonist pasionat amator . El a invatat vioara de la tatal sau si pian de la profesori locale, dar in curand a cantat mai bine decat profesorii sai. Dupa ace l-a auzit la Praga pe Liszt,cantand , el a vrut sa urmeze Academia de Muzica, dar tatal sau nu a fost de acord El a fost trimis la Plzen, unde si-a terminat studiile sale. In acest timp el a castigat niste bani cantand la pian pe la casele de oameni bogati .Smetana era si un excellent dansatorsi adesea era vazut cantand si dansand alaturi de multe apoi, s-a si casatorit cu el.

El a revenit la Praga si a aranjat sa ia cateva lectii in armonie, contrapunct si compozitie, a sustinut un recital de pian ,dar nimeni nu a venit sa asculte, asa ca a decis sa inceapa o scoala de muzica, cu toate ca el abia reusea sa se sustina.

In 1848 spiritul national a ajuns la cote maxime si la Praga iar cehii , care au traiau in Boemia si Moravia au vrut sa fie in masura sa se exprime in limba lor in loc de limba germana, care era inca limba oficiala in Boemia.Smetana era de acord cu ideile nationaliste.



In 1848 revolutiile au fost care au loc in Europa centrala, inclusiv in Praga.. Un puternic sentiment de nationalism a fost in crestere. Cehi (oameni care au trait in Boemia si Moravia), a vrut sa fie in masura sa se exprime in limba lor in loc de in limba germana, care era inca limba oficiala in Boemia. Smetana, . Smetana, singurul care a vorbit germana, de comun acord cu ideile nationalistii ", dar el tot nu a dat seama cat de important ar fi pentru el in viitor sa fie in masura sa vorbeasca Ceha.

Smetana si Katerina s-au casatorit si au avut patru fiice, dar trei dintre ei au murit.

Familia tanara a avut in continuare bani foarte putin, asa ca a plecat in Suedia, unde a avut un mare succes ca un profesor de pian si dirijor El aici a compus primul dintre poemele sale simfonice: Richard III. Dupa trei ani petrecuti in Suedia, el a decis sa se intoarca in patria sa, din cauza sanatatii sotiei sale, dar ea a murit pe drum. Smetana a mai petrecut doi ani in Suedia apoi s-a casatorit din nou. Dupa infrangerea Austriei de catre Napoleon al III-lea, in 1859 a devenit evident ca au existat si ca vor mai fi mari schimbari in tara lui natala . Cehii cerreau insistent sa li se permita sa aiba o Opera National unde sa se puna in scena opera scrise in limba ceha. Smetana si-a dat seama ca aceasta a fost o sansa incitanta pentru el. . Dupa un mare concert de adio sustinut la Stockholm, la care a fost prezenta chiar si familia regala suedeza a venit, Smetana intors la Praga.
Smetana acum a inceput sa invete Ceha. La Praga nu i-a fost prea usor, pentru ca a fost cunoscut mai mult ca pianist si professor,iar cand a sustinut un concert cu un repertoriu compus din compozitori germani , nu a venit nimeni sa-l asculte.El a vrut sa ocupe postul de director al Teatrului,ca un loc de munca provizoriu, dar locul a fost dat unui candidat numit Mayr, care nu a fost foarte bun in pozitia aceea pentru institutie.

Treptat reputatia lui Smetana a crescut si a inceput sa scrie opere in limba ceha care au devenit foarte populare. Cand a fost numit in fruntea orchestrei “Brandenburgers" in Boemia ,Mayr a facut ca lucrurile sa fie foarte dificile pentru Smetana, dar publicul deja indragise opera compozitorului .Dintre operele sale cea care care a devenit cea mai bine cunoscuta la nivel internationala fost “Mireasa vanduta". Atunci Smetana a primit postul de director al Teatrului provizoriu in locul lui Mayr si a facut o serie de imbunatatiri,a introdus in repertoriu operele unor binecunoscuti compozitori germani, francezi si italiani , precum si operele noi ale tinerilor compozitori cehi. Opera “Dalibor" a fost cantata in ziua in care s-a depus prima piatra la temelia noului Teatrului National. Criticile de muzica au fost urate si s-a spus ca muzica lui semana prea mult cu a luiWagner. Opera “ Libuse" a fost scrisa pentru incoronare a lui Franz Joseph la Praga, dar incoronarea nu a mai avut loc, astfel niciopera nu a fost prezentata decat peste zece ani ,la deschiderea Teatrului National (1881). A petrecut mai multi ani compunand un ciclu de sase poeme simfonice numit Ma vlast (Patria mea). These are very popular today, especially the second one, Vltava , which describes the river Vltava flowing from its source all the way to the sea . Acestea sunt foarte populare de astazi, mai ales cea de a doua, Vltava, care descrie raul Vltava cum curge de la izvoare sale pana la conmfluenta sa cu Elba.

In ultimii sai ani Smetana a devenit complet surd si din aceasta cauza a devenit foarte deprimat iar sotia sa nu l-a putut ajutat prea mult Munc componistica a devenit mult prea grea, scriind doar cateva randuri pe zi. . Starea lui mintala s-au inrautatit.El a fost pazit toata ziua de mebrii familie insa pana la urma a fost dus intr-un azil, unde a murit la scurt timp dupa aceea.

Muzica lui Smetana

De indata ce cehilor li s-a permis sa produca, joace si opere in limba lor,Smetana crezut ca este de datoria lui sa scrie o serie de opere cu caracter national . Operele sale s-au bazat pe istoria natiunii si legende. Ciclul “Ma vlast"(Patria mea) face parte din operele numite “programatice" pline de eroism, si de multe ori de descrieri ale naturii si a zonelor rurale. . Smetana, a scris foarte mult si pentru pian. El a fost cel mai important compozitor ceh alaturi de Dvorak ,fiind fondatorii muzicii moderne cehe.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.