Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Dubai Aquarium
2.290 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pisica de mare
1.892 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Peste vasla
3.724 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cormoranul mare - Delta Dunarii
1.129 vizite - 0 comentarii
adaugat de Laur
 
  Caine de mare
2.085 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
01:58
  Tigrul - o pisica mai mare
2.257 vizite - 1 comentarii
adaugat de micle
 
  Caldura mare, mon cher!
1.640 vizite - 0 comentarii
adaugat de mariab
 
  Lei de mare / Rasfat in Galapagos
1.296 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sorecarul roscat (Buteo rufinus)
2.193 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Calutii de mare
630 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Animale >> Animalele planetei
 

 

Dulgher mare

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 23.04.2021  Adauga la favorite 756 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Dulgherul mare (Zeus faber) este un peste rapitor marin, pelagic, din ordinul Zeiformes, din regiunea temperata si calda a globului, traind la adancimi pana la 200 m. Se intalneste in Oceanul Atlantic din Norvegia pana in Africa de Sud, Marea Mediterana, Marea Neagra, Oceanul Indian, vestul Oceanului Pacific (din Japonia pana in coastele Australiei). Pe litoralul romanesc al Marii Negre s-a gasit numai la Agigea.

Talia atinge 30 cm, chiar 90 cm, cantarind pana la 8—10 kg. Are corpul ovalar, puternic comprimat lateral si acoperit cu solzi mici si aspri. Ochii sunt mari, gura protractila dispusa oblic si prevazuta cu dinti marunti. Pe spate are doua inotatoare dorsale apropiate intre ele, dintre care prima inalta si cu radii spinoase. Exista doua inotatoare anale (prima scurta cu radii spinoase). Coloritul corpului este brun, cu reflexe metalice, ceva mai deschis. Pe fiecare latura, deasupra si in urma inotatoarei pectorale, se gaseste cate o pata rotunda, neagra, cu reflexe violacee si cu o margine mai deschisa.

Se hraneste cu pesti si crustacee; in Mediterana consuma si cefalopode. Scos din apa, emite un fel de grohait. Traieste in mici carduri, urmarind cardurile de clupeide si alti pesti pelagici. Pe coastele Angliei se reproduce in iulie-august, iar in Mediterana din a doua jumatate a lunii martie pana in prima jumatate a lunii mai. Icrele sunt pelagice, de forma sferica.

Importanta economica in Romania este nula, din cauza raritatii pestelui. In Oceanul Atlantic, insa, se pescuieste in cantitate mare, iar carnea lui, la varsta de 1-3 ani, este considerata ca foarte gustoasa, asemanandu-se la gust cu aceea a penselor de raci.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.