Calutul de mare este un peste foarte indragit mai ales de copii. Denumirea sa se datoreaza asemanarii formei capului cu cel al unui cal.
Calutul de mare traieste in toate ocenele si marile, cu exceptia Antarcticii. Pot fi vazuti deseori la distante mici de malul apei, sau in adancuri, in apropierea coralilor si a plantelor marine.
Corpul este subtirel, masurand 5 - 20 cm, in forma de S si este acoperit cu placute osoase. Aripioarele de pe spate il ajuta sa inoate. Calutii de mare sunt singurii pesti care pot inota in pozitie verticala. Capul este mic si putin alungit. Calutii de mare se prezinta intr-o varietate de culori de la rosu pana la auriu.
Ei se hranesc cu vietati marine de foarte mici dimensiuni si cu plante marine pe care le agata cu coada lunga.
Ceea ce ii deosebeste foarte mult de restul animalelor este faptul ca masculul este cel care face pui (in general 10 - 20 la numar, masurand numai cativa milimetri) si are grija de ei. Icrele sunt depuse intr-un marsupiu al masculului, marsupiu asemanator celui al cangurului. In numai 10 zile de la nastere, puii sunt in stare sa isi procure hrana singuri. Masculul si femela isi petrec timpul impreuna numai dimineata si seara.
Un alt lucru foarte curios este acela ca, acesti pesti se aseamana foarte mult cu cameleonii, ei putand sa isi schimbe culoarea in functie de mediul incojurator si sa isi miste ochii indepenedent unul fata de celalalt.