Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Pentru ce este celebra Scotia.
165 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  York-Anglia
1.512 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Birmingham - Al doilea oras ca marime in Regatul Unit
1.080 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Irlanda
443 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Londra -Marea Britanie HD
1.136 vizite - 0 comentarii
adaugat de alexandra
 
  Worcester in trecut si acum -Anglia
1.197 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Alderney
1.557 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Glasgow-Anglia
537 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Portsmouth Anglia
334 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Grenada
1.442 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 17.12.2018  Adauga la favorite 525 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord (in engleza United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland), cunoscut sub numele de Regatul Unit (in engleza United Kingdom, pronuntie engleza: /jʊ̈nai̯tɘd kɪŋɡdə̯m/, pe scurt UK) sau Marea Britanie (in engleza Great Britain sau doar Britain), este o tara suverana din Europa occidentala. Situata in largul coastelor de nord-vest ale continentului European, Regatul Unit cuprinde insula Marea Britanie, partea de nord-est a insulei Irlanda si multe insule mici.[10] Irlanda de Nord este singura parte a Regatului Unit care are frontiera terestra⁠(d) cu un alt stat suveran‍—‌ Republica Irlanda. In afara acestei frontiere terestre, Marea Britanie este inconjurata de Oceanul Atlantic, cu Marea Nordului, la est, Canalul Manecii la sud si Marea Celtica, la sud-sud-vest, avand a 12-cea mai lunga coasta din lume. Marea Irlandei se afla intre Marea Britanie si Irlanda. Cu o suprafata de 242.500 km², Regatul Unit este al 78-lea cel mai mare stat suveran din lume si al 11-lea din Europa. Este, de asemenea, a 21-a cea mai populata tara, cu o populatie estimata la 65,1 milioane de locuitori.

Regatul Unit este o monarhie constitutionala cu o democratie parlamentara. Monarh⁠(d) este regina Elisabeta a II-a, care domneste⁠(d) din 6 februarie 1952. Capitala Regatului Unit, si cel mai mare oras, este Londra, un oras global si centru financiar⁠(d) cu o populatie a zonei urbane de 10,3 milioane de locuitori, fiind al patrulea cel mai mare oras din Europa si al doilea cel mai mare din Uniunea Europeana⁠(d). Alte mari zone urbane din Regatul Unit⁠(d) sunt aglomerarile urbane centrate in Birmingham⁠(d), Leeds⁠(d), Glasgow⁠(d), Liverpool⁠(d) si Manchester⁠(d). Regatul Unit este format din patru tari⁠(d)—Anglia, Scotia, Tara Galilor si Irlanda de Nord. Ultimele trei au administratii autonome, fiecare cu puteri diferite, cu sediul in capitalele lor, Edinburgh, Cardiff si, respectiv, Belfast. Aflate pe insule din apropiere, Isle of Man, si Aprodatele Guernsey si Jersey nu fac parte din Regatul Unit, fiind dependente ale Coroanei, Guvernul Britanic⁠(d) fiind responsabil pentru apararea si reprezentarea lor internationala.

Relatiile dintre tarile Regatului Unit au evoluat de-a lungul timpului⁠(d). Tara Galilor a fost anexata de Regatul Angliei conform Legilor Tarii Galilor din 1535 si 1542⁠(d). Un tratat⁠(d) intre Anglia si Scotia a dus in 1707 la unificarea lor in Regatul Unit al Marii Britanii, care a fuzionat in anul 1801 cu Regatul Irlandei, pentru a forma Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei. Cinci sesimi din Irlanda s-au retras din Regatul Unit in 1922, lasand actuala formula a Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord. Exista paisprezece teritorii britanice de peste mari.Acestea sunt ramasite ale Imperiului Britanic, care, la apogeul sau, in 1920, cuprindea aproape un sfert din suprafata uscatului de pe Pamant si a fost cel mai mare imperiu din istorie. Influenta britanica se observa in limba, cultura si sistemele juridice ale multora din fostele sale colonii⁠(d).

Regatul Unit este o tara dezvoltata si a cincea cea mai mare economie dupa PIB nominal si a noua cea mai mare economie dupa paritatea puterii de cumparare. Economia Regatului Unit este considerata una cu venituri ridicate⁠(d) iar tara are un Indice al Dezvoltarii Umane foarte ridicat, clasat pe locul 16 in lume. A fost prima tara industrializata din lume cea mai mare putere⁠(d) mondiala in secolul al XIX-lea si la inceputul secolului al XX-lea.Regatul Unit ramane o mare putere, cu o considerabila influenta economica, culturala, militara, stiintifica si politica pe plan international.] Este recunoscuta ca detinatoare de arme nucleare si este a saptea tara din lume dupa cheltuielile militare.[25] Regatul Unit este membru permanent⁠(d) al Consiliului de Securitate al ONU de la prima sa sesiune, in 1946. A fost un lider intre statele membre⁠(d) ale UE si ale predecesoarei sale, Comunitatea Economica Europeana (CEE), din 1973. Cu toate acestea, la 23 iunie 2016, un referendum national in Regatul Unit a dus la decizia de a parasi UE, iesirea fiind in prezent in curs de negociere⁠(d). Regatul Unit este membru al Commonwealth-ului Natiunilor, al Consiliului Europei, al grupului ministrilor de finante din G7⁠(d), al forumului G7⁠(d), al G20, NATO, al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) si al Organizatiei Mondiale a Comertului (OM


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.