Irlanda
Poblacht na hEireann (irlandeza)
Ireland (engleza)
Drapelul Irlandei Stema Irlandei[*]
Drapelul Irlandei Stema Irlandei[*]
Imn: Amhran na bhFiann
MENIU0:00
Amplasarea Irlandei in cadrul Europei (verde inchis)
Amplasarea Irlandei in cadrul Europei (verde inchis)
Ei-map.svg
Geografie
Suprafata
- totala 70,273 km² (locul 117)
Apa (%) 2,00%
Cel mai inalt punct Carrauntoohil[*] (1.038,6 m) Modificati la Wikidata
Cel mai jos punct North Slob[*] (-3 m) Modificati la Wikidata
Cel mai mare oras Dublin
Vecini Regatul Unit
Irlanda de Nord Modificati la Wikidata
Fus orar UTC
Ora de vara UTC+1 (UTC+1)
Populatie
Populatie
- Recensamant 2011 0
Densitate 65,6 loc/km²
- Estimare 2014 ▲4 609 600[2] (locul 121)
Limbi oficiale Irlandeza, Engleza[1]
Etnonim irlandezi (pl.)
irlandez (masc.)
irlandeza (fem.) Modificati la Wikidata
Guvernare
Sistem politic Republica parlamentara
Presedinte al Irlandei(d) Michael D. Higgins Modificati la Wikidata
Taoiseach Leo Varadkar Modificati la Wikidata
Legislativ Oireachtas
Camera superioara Seanad
Camera inferioara Dail
Capitala Dublin
Istorie
Independenta fata de Regatul Unit
Economie
PIB (PPC) 2016
- Total $272,867 miliarde[4]
- Pe cap de locuitor $58,373[4] (locul 11)
PIB (nominal) 2016
- Total $254.596 miliarde[4] (locul 42)
- Pe cap de locuitor (locul 14)$54,464[4]
Gini(2014) 30.0[6] (mediu)
IDU(2015) 0.916 [5] (foarte mare) (locul 6)
Moneda Euro (EUR)
Coduri si identificatori
Cod CIO IRL Modificati la Wikidata
Cod mobil 272 Modificati la Wikidata
Prefix telefonic 353
ISO 3166-2 IE Modificati la Wikidata
Domeniu Internet .ie, .eu1
1 Codul .eu apartine Uniunii Europene, din care Irlanda face parte
Prezenta online
site web oficial
Twitter
Modifica date / text Consultati documentatia formatului
Irlanda (in engleza Ireland; in irlandeza Eire, pronuntie irlandeza: /ˈeːɾʲə/; engleza irlandeza(d): /ˈaɪɹlənd/), denumita si Republica Irlanda (in engleza Republic of Ireland, in irlandeza Poblacht na hEireann), este un stat suveran aflat in Europa de Vest, ocupand circa cinci sesimi din insula Irlanda. Capitala si cel mai mare oras al tarii este Dublin, aflat in estul insulei, a carei arie metropolitana gazduieste aproximativ un sfert din cei 4,6 milioane de locuitori ai tarii. Tara are frontiera terestra numai cu Irlanda de Nord, tara componenta a Regatului Unit, restul limitelor tarii fiind tarmul Oceanului Atlantic, la sud aflandu-se Marea Celtica, la sud-est Canalul Sfantul Gheorghe(en), si la est Marea Irlandei. Statul este guvernat ca republica parlamentara unitara, seful statului fiind un presedinte ales direct. Seful guvernului, Taoiseach, este numit in functie de camera inferioara a parlamentului, Dail Eireann.
Dupa Razboiul Irlandez de Independenta, urmat de tratatul anglo-irlandez(en), Irlanda a obtinut independenta fata de Regatul Unit sub numele de Statul Liber Irlandez in 1922. Irlanda de Nord si-a exercitat optiunea de ramane in cadrul Regatului Unit, prin ceea ce s-a numit Ulster Month(en). La inceput dominion in cadrul Commonwealth-ului, Statul Liber a obtinut recunoasterea oficiala a deplinei independente legislative din partea guvernului britanic prin statutul de la Westminster din 1931. O noua constitutie(en) a fost adoptata in 1937, prin care numele statului a devenit Irlanda. In 1949, restul indatoririlor regelui — definite prin Legea Autoritatii Executive in Relatiile Externe din 1936(en) — au fost inlaturate, iar Irlanda s-a declarat republica conform Legea Republicii Irlanda din 1948(en). Statul nu a avut relatii formale cu Irlanda de Nord de-a lungul a mare parte din secolul al XX-lea, dar din 1999 cele doua au cooperat pe mai multe domenii in cadrul Consiliului Ministerial Nord-Sud(en) infiintat prin Acordul din Vinerea Mare.
Irlanda este printre cele mai bogate tari din lume dupa PIB-ul pe cap de locuitor. Dupa ce a aderat la predecesoarea Uniunii Europene, denumita Comunitatea Economica Europeana, in 1973, Irlanda a pus in aplicare politici economice liberale care au dus la o crestere economica rapida, ajungand la un nivel considerabil de prosperitate intre 1995 si 2007, timp in care a fost denumita „Tigrul Celtic". Cresterea a fost oprita de o criza financiara(en) izbucnita in 2008, in conjunctie cu recesiunea economica globala(en).
In 2011 si in 2013, Irlanda s-a clasat pe locul al saptelea in lume ca grad de dezvoltare in clasamentul Indicelui Dezvoltarii Umane al ONU.Ea are bune performante conform mai multor metrici, intre care libertatea presei(en), libertatea economica si libertatea civila. Irlanda este membra a Uniunii Europene si este membra fondatoare a Consiliului Europei si al OECD. Ea urmeaza o politica de neutralitate prin nealiniere, nefiind membra NATO, desi participa la Parteneriatul pentru Pace.