Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Thomas Mann o constiinta a epocii
615 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Baruch Spinoza - Filozoful slefuitor de lentile
447 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Sfantul apostol Timotei
733 vizite - 0 comentarii
adaugat de MARCU
 
  6/8.Andrei Plesu -"De ce le vorbesti lor in parabole ?"
1.015 vizite - 0 comentarii
adaugat de info
 
  Patriarhul Iustinian Marina - Biserica si comunismul 2
490 vizite - 0 comentarii
adaugat de info
 
  De ce drapelul Romaniei este rosu, galben si albastru
433 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Platon - Filosofi, se deprind cu gandul mortii
404 vizite - 0 comentarii
adaugat de radio
 
  Citate celebre ale lui Albert Einstein
2.270 vizite - 0 comentarii
adaugat de odette
 
  11. Exercitiu de admiratie - Episodul 3 - Partea 3
755 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Socrate - Cate lucruri de care eu nu am nevoie exista!
1.221 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Educatie
 

 

Thomas Mann

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 14.02.2018  Adauga la favorite 528 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Paul Thomas Mann (n. 6 iunie 1875, Lubeck – d. 12 august 1955, Kilchberg, in apropiere de Zurich) a fost romancier german, eseist, unul dintre marii scriitori ai secolului XX, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura pe anul 1929 (pentru romanul Casa Buddenbrook).
S-a nascut la 6 iunie 1875 la Lubeck, fiind fratele mai mic al romancierului si dramaturgului Heinrich Mann, fiu al lui Thomas Heinrich Mann, bogat negustor de grane si senator si al Juliei Mann, nascuta da Silva Bruhns, descendenta unui german si a unei braziliene. Si-a facut studiile la Munchen, unde a trait si a scris de altfel o lunga perioada, intre 1891 si 1933.

Lucreaza la o societate de asigurari si colaboreaza la periodicul satiric "Simplicissimus". Intre anii 1895 - 1897 calatoreste impreuna cu fratele mai mare Heinrich in Italia, iar in 1905 se casatoreste cu Katia Pringsheim, fiica unui profesor universitar cu care va avea sase copii (patru vor deveni, la randul lor, scriitori). Debuteaza in 1898 cu volumul de nuvele Micul domn Friedmann pentru ca, in 1901, publicand romanul Buddenbroocks sa obtina un imens succes public si in critica. In 1919 este ales "Doctor Honoris Causa" al Universitatii din Bonn iar in 1926 devine membru al Academiei prusace de literatura.

Dupa instaurarea hitlerismului, in primavara lui 1933, nazistii aflati la putere declanseaza o campanie violenta impotriva lui, i se retrag titlurile si i se confisca bunurile. Intre anii 1934 si 1938 locuieste in Elvetia, la Kusnacht unde publica revista "Masura si valoare" in care militeaza "pentru cultura germana libera". In 1938 emigreaza cu toata familia in SUA, primind in 1944 cetatenia americana. Revine in Germania in 1949 pentru o conferinta despre Goethe la Frankfurt am Main si la Weimar, dar se stabileste, in 1952, in Elvetia, langa Zurich. A murit la 12 august 1955 in urma unei arterioscleroze. Umanismul social, democratic si militant este caracteristic marelui prozator care a fost totodata si o mare constiinta a epocii sale ce a intuit timpuriu sensul antiumanist al doctrinei politice naziste si l-a denuntat in conferinte si in scris, afirmandu-se ca un radical aparator al valorilor spirituale ale umanitatii dispretuite si desconsiderate de fascism. ("Declar deschis ca ma lipsesc de omagiile care nu releva si nu respecta legatura organica dintre tot ceea ce am creat vreodata ca artist si lupta mea actuala impotriva celui de-al "treilea Reich").
A scris opt romane, peste treizeci de povestiri, o drama epica, numeroase eseuri; un amplu jurnal si o rasfirata corespondenta ii intregesc opera. Faima i-au statornicit-o cele patru romane mult cunoscute, Casa Buddenbrook, Muntele vrajit, tetralogia Iosif si fratii sai, Doctor Faustus – impreuna cu patru romane mai putin cunoscute, Alteta regala, Lotte la Weimar, Alesul, Marturisirile escrocului Felix Krull. Dintre povestiri, celebre cu deosebire sunt Tonio Kroger, Moarte la Venetia, Mario si vrajitorul, Capetele schimbate si Legea. Majoritatea eseurilor a consacrat-o unor scriitori, cu precadere germani, dar si rusi, precum si catorva filosofi, psihologi si compozitori germani.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)