Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Tort ganache
2.090 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tort cu crema de mascarpone
2.957 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Chocoflan-Prajitura cu crema de zahar ars
544 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tort Pancho
695 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tort egiptean cu nuci caramelizate
1.160 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tort Medovik
393 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tort ,, Raffaello,, foarte umed si pufos
525 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tort Malakoff.
72 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tort zebra
1.492 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tort din piscoturi si crema
276 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Retete culinare
 

 

Tort cu crema de zahar ars si blat de pandispan

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 06.11.2017  Adauga la favorite 988 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
INGREDIENTE
Pentru crema de zahar ars:
8 oua
200 g de zahar
1 litru de lapte
Pentru caramel:
200 g de zahar
Pentru pandispanul cu cacao:
5 albusuri
5 galbenusuri
125 g de zahar
75 g de faina
25 g de cacao
o lingurita cu extract de vanilie
sare


Punem 4-5 litri de apa sa fiarba.
Incalzim cuptorul.

Pregatim caramelul – punem 200 g de zahar intr-o cratita de minim 4 litri sau intr-o tava rotunda adanca, il intindem uniform si il lasam sa se topeasca, la foc mic, pana cand are o culoare aramie. Nu amestecam cu lingura ci, din cand in cand, scuturam usor cratita pentru ca zaharul sa se topeasca uniform. Nu-l lasam sa se maroneasca foarte mult, pentru ca devine amarui. Luam cratita de pe foc si, cu manusi de bucatarie, o inclinam si o invartim astfel incat sa ii acoperim baza si peretii cat mai sus. Lucram cu multa atentie, pentru ca zaharul ars este foarte fierbinte! Apoi lasam caramelul sa se racoreasca.

Pregatim crema de zahar ars – intr-un castron mare punem cele 8 oua, cam un sfert de lingurita cu sare, 200 g de zahar si o jumatate de lingurita cu extract de vanilie si mixam, intai la viteza mica apoi o marim treptat, cam 3-4 minute pana cand zaharul se topeste. Turnam laptele si amestecam cu un tel cat sa avem o compozitie spumoasa.
PASUL 4
Punem tava tapetata cu zahar ars intr-o alta tava cu peretii mai inalti. Turnam crema caramel peste zaharul ars apoi, cu atentie, punem apa fierbinte in tava mai inalta astfel incat sa ajunga cam pana la jumatatea formei cu crema. Punem crema de zahar ars in cuptorul incalzit la 180 de grade pentru cam 30 de minute. In timpul coacerii apa se va evapora si trebuie sa completam din cand in cand, tot ca apa fierbinte, cat sa avem tot timpul cam acelasi volum de apa.

Dupa 20 de minute, cand crema de zahar ars incepe sa se lege, pregatim blatul de pandispanul. Punem cele 5 albusuri intr-un castron mare si cam un sfert de lingurita cu sare si le batem spuma, intai la viteza mica apoi o marim treptat, pana cand nu mai cad de pe paletele telului. Adaugam cele 125 g de zahar si continuam sa mixam, intai la viteza mica apoi o marim treptat, pana cand avem o bezea ferma si lucioasa, care face „moate", iar daca luam intre degete putina spuma granulele de zahar nu se mai simt. Adaugam cele 5 galbenusuri si o jumatate de lingurita cu extract de vanilie. Asezam deasupra castronului o sita in care punem faina si praful de cacao si le cernem. Amestecam usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus, ca si cum am intoarce compozitia, pana la incorporarea lor completa.

Cand crema de zahar ars s-a legat o scoatem din cuptor si turnam peste ea compozitia de pandispan. Nivelam usor deasupra si pune tortul de zahar ars inapoi in cuptor, tot pe baie de abur (nu uitam sa completam din cand in cand cu apa fierbinte!), pentru inca 30-40 de minute.

Il scoatem din cuptor cand pandispanul de deasupra trece testul scobitorii si s-a desprins de pe peretii tavii, iar crema de zahar ars de sub el tremura usor si il lasam sa se raceasca complet in tava. Cu cat cratita in care il pregatim are diametrul mai mic dar este suficient de inalta, cu atat tortul de zahar ars va fi si el mai inalt.

Apoi, cu un cutit desprindem usor marginile blatului, daca este cazul, punem deasupra cratitei un platou mai mare si cu marginile putin ridicate si tinand strans si de tava si de farfurie, cu o miscare brusca, rasturnam tortul pe platou.

Cu tot cu tava deasupra, fara a o ridica, punem tortul de zahar ars in frigider pentru minim 4 ore (cel mai bine peste noapte).

Ridicam cu grija tava, ornam cu frisca sau decoratiuni din zahar, feliem si servim.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.