Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Istoria insulei Ada Kaleh
1.496 vizite - 0 comentarii
adaugat de hanul
 
  Istoria Bizantului - Vol. 1: Ascensiunea lui Justinian
248 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ada- Kaleh - Seraiul disparut
1.408 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Kuwait - O mica istorie
916 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Recurs la istorie: 10 Mai
1.030 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ierusalim - Calatorie prin Orasul Vechi
1.716 vizite - 0 comentarii
adaugat de queen
 
  Evadarea lui Napoleon din Insula Elba
693 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Iosua si batalia Ierihonului
1.364 vizite - 0 comentarii
adaugat de MARCU
 
  Formarea Poporului Roman (Romana)
487 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Edward al VII-lea al Marii Britanii „Unchiul Europei" 2
776 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Masada, fortareata aproape imposibil de cucerit

 
 
 
 
 
Adaugat de luca 15.03.2017  Adauga la favorite 853 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Masada (in ebraica = „fortareata de piatra“) este o cetate situata pe un platou montan izolat de pe coasta vestica a Marii Moarte. A fost locuita in ultimii 3 000 de ani, iar in secolul II i.Hr., pe virful sau plat s-a construit un castel care se inalta la 470 de metri deasupra Marii Moarte. In anul 73 d. Hr., aceasta fortareata a reprezentat ultimul bastion al zelotilor si esenienilor evrei in lupta lor impotriva Romei.

Castelul fusese marit de Irod, regele iudeilor, in anii 30–36 d.Hr., pentru a deveni cea mai mare cetate din tara. Motivul acestor modificari era amenintarea permanenta a Romei. Cleopatra, regina Egiptului, insistase pe langa generalul roman Marc Antoniu pentru detronarea lui Irod, iar in anul 72 d.Hr. (cand Irod murise deja), Legiunea a Zecea, impreuna cu alte trupe suplimentare au inceput asediul Masadei. Garnizoana de aparare a fortaretei avea suficiente alimente, astfel incit, in loc sa-i infometeze, romanii au construit o rampa din piatra, lemn si nisip pe o latura a cetatii, pe aceasta rampa au ridicat un turn si de acolo au atacat necontenit bastionul. In acelasi timp, au inceput sa loveasca zidurile cetatii cu un berbece.

Dupa aproape doi ani de asediu, cei din fortareata si-au dat seama ca nu mai au nici o speranta si au hotarat ca este mai bine sa se sinucida decat sa cada in mainile romanilor care, cu siguranta, i-ar fi ucis. Se aflau acolo 960 de barbati, femei si copii. Au fost trasi la sorti primii care aveau sa moara, precum si calaii acestora. La sfarsit, cand aproape toti murisera, supravietuitorii (calaii) au tras la sorti zece oameni care sa-i omoare pe cei ramasi. Fiecare victima s-a intins la pamant, imbratisandu-si familia deja moarta, si si-a oferit gatul pentru a-i fi taiat. In final a mai ramas un singur om care, dupa ce s-a asigurat ca toata lumea murise, si-a infipt sabia in corp, cazand alaturi de familia sa.

Potrivit istoricului evreu Josephus Flavius, doua femei si cinci copii care se ascunsesera intr-un rezervor de apa au supravietuit acestei sinucideri in masa.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.