Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Legiunea romana
1.872 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bucuresti strict secret - Casa poporului
1.348 vizite - 0 comentarii
adaugat de hannah
 
  Memorialul Bucurestilor - Casa Poporului / Ep. 7
1.293 vizite - 0 comentarii
adaugat de tita
 
  Caligula si coruptia din Imperiul roman
634 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Badea Cartan
1.669 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria poporului evreu -Secretele ingropate ale Bibliei
892 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Recurs la Istorie : Iuliu Maniu, destinul unei vieti
1.288 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Scurta istorie a statului national legionar
29 vizite - 0 comentarii
adaugat de micle
 
  Spartacus si Razboiul Gladiatorilor / 44 minute
1.511 vizite - 0 comentarii
adaugat de orly
 
  Caderea Bizantului
914 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Formarea Poporului Roman (Romana)

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 20.11.2020  Adauga la favorite 582 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Daca ne luam dupa cartile de istorie, unde totul este puternic romanticizat, vom observa ca poporul roman a fost puternic, luptator, integru si cu credinta. Insa nu este deloc asa. Daca vom lua un eveniment istoric, oricare ar fi el, si vom privi din perspectiva celor doua popoare combatante, vom observa ca modul in care ne este prezentat evenimentul este schimbat cu aproape 180*.
Nu putem vorbi de istoria romanilor, decat dupa secolul al XVI-lea, pentru ca pana atunci nici un stat european nu considera Valahia, adica statul format din Oltenia si Muntenia, Tara Romaneasca, adica cuvantul roman nu aparea in denumirea niciunui stat.
Dar haideti sa incepem exact cu inceputul.
Din manualul de istorie stim ca Romanii au infrant dacii, iar acestia din urma au fost romanizati in decursul a peste 150 de ani. Dupa masiva Retragere Aureliana din 271-275 dHr, pe acest teritoriu a fost lasata o populatie partial romanizata prada popoarelor migratoare. Din 275 pana in 1200, practic nu se stie nimic, nu ne este precizat nimic de popoarele migratoare care au ocupat acest teritoriu. Primii care au fost mentionati de izvoarele istorice au fost Gepizii. Acestia s-au stabilit in regiunea Ardealului de astazi, de la Tisa la Arcul Carpatic, aici infiintandu-si un Regat care a dainuit mai bine de 250 de ani, pana in anul 566.
Urmatorii care s-au stabilit in aceasta regiune au fost longobarzii, insa pentru o scurta perioada, acestia fiind in alianta cu Hanatul Avarilor, trecerea lor prin teritoriul de astazi al Romaniei a fost doar o tranzitie, intr-un final cedand teritoriul aliatilor lor. Dupa stabilirea Avarilor pe o zona insemnata din Europa Centrala si de Est, Hanatul lor a dainuit mai bine de de 2 secole, pana in anul 803, odata cu infrangerea decisiva a lor in fata Bulgarilor.
Bulgarii au ocupat un teritoriu vast din Europa Centrala si din Peninsula Balcanica timp de mai bine de 150 de ani, dupa care, pe fondul expansiunii Regatului Magyar, teritoriul Romaniei de astazi a fost ocupat de unguri in Ardeal, iar Valahia, Moldova si Dobrogea le-au ramas bulgarilor. Dupa care teritoriul ocupat pana atunci de bulgari a fost cucerit de pecenegi, acestia au preluat strangerea birului timp de cateva decenii, urmand apoi ca acestia sa fie infranti la randul lor de Cumani, Teritoriul Valahiei si Moldovei fiind preluat de acestia din urma. Cumanii au fost un popor originar din centrul Asiei, de pe teritoriul de astazi al Kazahstanului. Cumanii, rusii kieveni, bulgarii, magyarii si polonezi au fost suprinsi de Invazia Mongola din 1236-1242 condusa de Ginghis Han, acesta a ingenunchiat intreaga Europa Centrala si de Est in mai putin de 6 ani si a pus capat stapanirii unor popoare precum rusii kieveni, cumanii si bulgarii de pe Volga, practic, Mongolii i-au succedat pe Cumanii la ocupatia Teritoriului Romaniei de astazi.
Concluzia este ca timp de 1000 de ani, de la Retragerea Aureliana pana la prima Invazie Mongola, popoarele de origine latina care au trait in Teritoiul Romaniei de astazi au fost vasale de fiecare data altui popor, fie el migrator sau nu. Practic timp de 1 mileniu, popoarele de origine romana s-au multumit sa plateasca tribut invadatorilor si sa participe ca mercenari la incursiunile acestora in diferite razboaie, iar acest fapt denota o slabiciune profunda in ceea ce priveste dorinta de lupta, de auto-impunere sau de obtinere a independentei popoarelor de origine romana. Pe scurt, timp de 1000 de ani, poporul roman a fost un popor vasal unei multitudini de popoare invadatoare.
Atat Magyarii cat si bulgarii au fost puternic afectati de Invazia Mongolilor, ei pierzand controlul popoarelor de origine romana, acest lucru favorizand infiintarea a doua state independente aproape in aceasi perioada, Valahia si Moldova.
Dupa ce a fost infiintat Voievodatul Moldovei si cel al Valahiei, Istoria Romanilor a intrat intr-o alta etapa.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.