Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Povestea Arcului de Triumf din Bucuresti
420 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Comert si servicii in vechiul Bucuresti
553 vizite - 0 comentarii
adaugat de hanul
 
  Romania eroilor medievali, intre mit si realitati.
293 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Romania si dictaturile ei - Nicolae Ceausescu | Part 1/4
513 vizite - 0 comentarii
adaugat de babe
 
  Romania si dictaturile ei - Nicolae Ceausescu | Part 3/4
490 vizite - 0 comentarii
adaugat de babe
 
  Romania si dictaturile ei - Nicolae Ceausescu | Part 4/4
448 vizite - 0 comentarii
adaugat de babe
 
  Romania si dictaturile ei - Nicolae Ceausescu | Part 2/4
434 vizite - 0 comentarii
adaugat de babe
 
  Hipodromul din Bucuresti - Bucuresti stict secret
535 vizite - 0 comentarii
adaugat de hannah
 
  De unde a primit Romania numele sau?
598 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Rafuieli comuniste - Inelectualii sunt periculosi...
560 vizite - 0 comentarii
adaugat de antonia
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Arcul de Triumf, Bucuresti, Romania

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 24.01.2017  Adauga la favorite 260 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Construit in 1918 din materiale care nu rezistau nici macar in fata ploilor, Arcul a fost ridicat din lemn acoperit cu ipsos dupa patru ani. Actualul monument a fost inaugurat abia in 1936.

Una dintre constructiile emblematice ale Bucurestiului, Arcul de Triumf a trait mai multe „vieti“ pana sa ajunga la actuala sa forma. Ridicat pentru a celebra participarea Romaniei la Primul Razboi Mondial de partea Aliatilor si Marea Unire, monumentul are o inaltime de 27 de metri si a fost inspirat de arhitectul Petre Antonescu dupa modelul celebrului monument din Paris. „Adevaratul Arc“ se dorea din 1922 In Capitala au mai fost construite si alte arcuri de triumf, insa aceste nu au avut viata lunga. Putini stiu, insa, ca imediat dupa terminarea razboiului a fost ridicat un Arc din materiale atat de proaste incat el nu a rezistat nici macar in fata ploilor. Atunci s-a ridicarea unei constructii monumentale cu caracter permanent. In 1922, in timpul mandatului primarului orasului de la acea vreme, Matei Gheorghe Corbescu, la Bucuresti autoritatile au organizat o fastuasa parada in cinstea Marii Uniri. Primarul a propus sa fie ridicat un Arc de Triumf provizoriu, din lemn, pana cand se vor gasi suficiente finante pentru construirea unuia impunator, din materiale de calitate. Matei Corbescu a fost criticat de opinia public pentru initiativa sa, chiar si compozitorul George Enescu l-a intrebat intr-una dintre scrisori: ,,Dar adevaratul Arc de Triumf, pe cand?". Rusinea „Micului Paris“ In acelasi an, in contextul incoronarii Regelui Ferdinand I si a Reginei Maria ca suverani ai Romaniei Mari, comisia pentru organizarea serbarii a stabilit construirea unui veritabil Arc de Triumf, apeland la experienta si maiestria arhitectului Petre Antonescu. Din cauza timpului extrem de scurt, doar scheletul momumentului a fost turnat in beton armat, iar basoreliefurile exterioare, un fel de carte de vizita a constructiei, au fost sculptate in ipsos. „Greseala a cauzat degradari progresive ale aspectului extern, arcul ajungand o zdreanta in anii 1930“, a declarat istoricul Dan Falcan. Monumentul era considerat o rusine pentru imaginea „Micului Paris“ in perioada interbelica.

In 1932, la presiunile jurnalistilor, mai ales prin aparitia articolului lui Mihai Mora, denumit „O datorie imperioasa“, a fost tras un semnal de alarma in randul municipalitatii in legatura cu starea deplorabila in care se afla un monument atat de reprezentativ. Drept urmare, autoritatile au decis inlocuirea basoreliefurilor cu unele definitive din piatra. Acelasi arhitect, Petre Antonescu, a acordat mai multa atentie si migala finisajului exterior. Inaugurat acum 75 de ani Intre 1935 si 1936 au fost depuse eforturi considerabile pentru construirea si definitivarea marii lucrari arhitecturale, atat de importanta pentru prestigiul Bucurestiului si al intregii tari. Monumentul a fost construit din granit de Deva, in stil clasic, dupa modelul Arcului de Triumf din Paris, iar inaugurarea a avut loc la 1 decembrie 1936. Cei doi stalpii pe care se sprijina arcada au scari interioare, care conduc catre terasa monumentului. Arcul de Triumf gazduieste un mic muzeu care poate fi vizitat doar cu anumite ocazii speciale si este compus din patru expozitii permanente: „Marele Razboi al Reintregirii Neamului“, „Heraldica Marilor Familii Boieresti“, „Arcul de Triumf in Imagini“ si „Marea Unire de la 1918“. Deschis pentru vizitatorii In acest weekend (3-4 decembrie), Arcul de Triumf este deschis pentru vizitare, cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, intre orele 12.00 si 14.00. Bucurestenii pot urca pe terasa monumentului pentru a se bucura de privelistea inedita oferita de inaltimea acestuia si pot vizita expozitiile permanente, precum si o expozitie temporara dedicata eroilor din Afganistan. Flori, in loc de portretele regilor In timpul comunismului, Arcul de Triumf a fost mutilat de autoritatile vremii, din cauza regimului antimonarhic. Textele proclamantilor Regelui Ferdinand au fost scoase de pe partile laterale ale constructiei, iar portretele Regelui Ferdinand si al Reginei Maria, realizate de sculptorul Alexandru Calinescu, au fost distruse de pe fatada sudica, fiind inlocuite cu niste flori. Dupa 1989, au fost montate doua medalioane de bronz ce infatiseaza chipurile regilor, inlocuindu-le pe cele originale.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)