Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Revolutia din Taiping
906 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sarmiza Bilcescu, prima femeie avocat din Romania
738 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Revolutia culturala chineza a lui Mao Zedong
1.465 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Romanovii - Istoria reala a dinastiei ruse (2013) Ep. 2
811 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Romanovii - Istoria reala a dinastiei ruse (2013) Ep. 1
722 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Romanovii - Istoria reala a dinastiei ruse (2013) Ep. 3
715 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Romanovii - Istoria reala a dinastiei ruse (2013) Ep. 8
702 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Romanovii - Istoria reala a dinastiei ruse (2013) Ep. 7
664 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Romanovii - Istoria reala a dinastiei ruse (2013) Ep. 4
664 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Romanovii - Istoria reala a dinastiei ruse (2013) Ep. 5
650 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Revolutia Fraceza - Liberte, Egalite, Fraternite...Crime

 
 
 
 
 
Adaugat de MARCU 12.11.2016  Adauga la favorite 816 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
14 Iulie este Ziua Nationala a Frantei si marcheaza atat Caderea Bastiliei, respectiv inceputul Revolutiei Franceze, cat si aniversarea Sarbatorii Federatiei de la 1790, adica aniversarea "reconcilierii si unitatii tuturor francezilor".

Seful statului francez, presedintele Francois Hollande, a explicat ce inseamna 14 iulie: "14 iulie este sarbatoarea nationala a Frantei. Dar 14 iulie este si sarbatoara tuturor tarilor care aspira la libertate. Este sarbatoarea drepturilor omului, este sarbatoarea emanciparii, este sarbatoarea demnitatii umane."

Hollande face referire la celebrul dicton al revolutionarilor francezi, "Libertate, egalitate, fraternitate" , care a devenit un fel de brand in sine al evenimentului inceput la 1789.

Totusi, multe dintre schimbarile introduse de catre Revolutie in societatea franceza nu au avut nimic in comun cu libertatea sau demnitatea umana.

Desi in 1789 se adopta „Declaratia drepturilor omului", doar un an mai tarziu, aproape jumatate din clericii catolici care refuza sa jure fidelitate noilor autoritati vor fi persecutati. Peste 3.000 de preoti vor muri din cauza proceselor Tribunalul Revolutionar si a executiilor spontane.

Din octombire 1793, Robesppiere trimite "bande revolutionare", pentru a-i "ajuta" pe francezii reticenti sa se dezica de Biserica Catolica. Unul din cele mai mari maceluri are loc la Vendee, acolo unde zeci de mii de prizonieri sunt torturati, batuti, impuscati sau inecati. Armata republicii vaneaza taranii vendeeni, inclusiv femei, copii si batrani, si ii extermina metodic.

Noile autoritati revolutionare nu se multumesc cu victoria in reprimarea localnicilor. Acestia emit o lege prin care cer exterminarea intregii comunitati: "Soldati ai libertatii, trebuie ca banditii din Vandeea sa fie exterminati inainte de sfarsitul lunii octombrie; salvarea patriei o cere, nerabdarea poporului francez o ordona, curajul sau trebuie sa o infaptuiasca. Recunostinta nationala ii asteapta in aceste vremuri pe toti cei a caror valoare si patriotism vor fi intarit pentru totdeauna libertatea si republica."(Cartea Neagra a Revolutiei Franceze )

Marturiile sunt ingrozitoare: "Femei insarcinate erau intinse si zdrobite sub teascuri. O biata femeie, ce ce se afla in aceasta situatie, a fost spintecata de vie".(Cartea Neagra a Revolutiei Franceze )

Conform Cartii Negre a Revolutii Franceze la Vendee a avut loc primul genocid din istoria moderna a umanitatii, acolo pierind cel putin 117.000 de oameni.

Chiar daca se parea ca noii conducatori ai Frantei dispretuiesc religia, de fapt acestia au inlocuit catolicismul cu alte culte. Unul din acestea a fost "Cultul Ratiunii", proclamat in urma evenimentelor din 17-19 noiembrie 1793. Momentul culminant al il constituie depunerea pe altarul bisericii din Notre Dame a unei prostituate care reprezenta pe zeita Ratiunii. Aceste noi culte erau obligatoriu insotite de catre procesiuni publice prin care se batjocorea crestinismul si simbolurile sale.

Ba chiar, la un moment dat s-a declarat saptamana de 10 zile!

Urmeaza "Cultul Fiintei Supreme " si Teofilantropia. In ciuda fastului si a declaratiilor pompoase cele inconjoara, noile culte nu reusesc sa castige prea multi adepti si francezii se intorc incet incet la catolicism. Revenirea oficiala la catolicism se realizeaza in urma Concordatului din 1801 dintre Napoleon si papa Pius al VII-lea.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.