Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Edith Piaf biografie partea I
1.222 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  David, de Michelangelo
1.115 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  David Lynch: Viata de arta
288 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Comorile Luvrului - Paltul muzeu (Documentar BBC)
2.616 vizite - 0 comentarii
adaugat de fane
 
  Case cu blazon - Palatul Maurice Blank
635 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Louis Welden Hawkins (1849-1910)
142 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Jean Auguste Dominique Ingres
1.382 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Edith Piaf biografie partea a-III-a
1.297 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Trintignant despre Trintignant
290 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Vincent van Gogh: un nou mod de a vedea
379 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

Jacques-Louis David

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 09.05.2016  Adauga la favorite 1.239 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Nascut la Paris, era fiul lui Louis-Maurice David, un negustor destul de instarit si al lui Marie-Genevieve Buron, care se tragea dintr-o familie de constructori si arhitecti. Jacques-Louis este crescut de familia mamei sale de la varsta de noua ani, dupa moartea prematura a tatalui sau, care si-a pierdut viata intr-un duel pe data de 2 decembrie 1757. Unchii micutului, Francois Buron si Jacques-Francois Desmaisons, il trimit pe baiat mai intai la colegiul din Beauvais, apoi intr-una din cele mai renumite scoli medii din Paris –colegiul Quatre-Nations. Este subjugat de desen iar la 17 ani vrea sa devina pictor si membru al Academiei. Un aport deosebit in dezvoltarea intelectuala a tanarului artist il are Michel-Jean Sedaine, secretarul Academiei Regale, care ii daruieste prietenia sa si il trateaza ca pe propriul fiu. David va locui la acesta incepand din anul 1768. In anul 1774, dupa patru incercari, reuseste sa ia Marele Premiu la concursul Grand-Prix de Rome, premiu care-i permite sa fie acceptat la "Ecole des Eleves proteges" si la Academia de la Roma.








In anul 1775, David pleaca in Italia, unde la inceput se simte intimidat, dar se apuca imediat de lucru, supunandu-se cu strictete regulamentului scolii. Are totusi timp suficient pentru a seduce o servitoare italiana, dupa care refuza sa ia in casatorie fata care ramasese insarcinata, tulburand cu fapta sa imorala viata linistita a bursierilor Academiei. In anul 1779, David viziteaza Napoli si ruinele de la Pompei. Aceasta calatorie va avea un rol decisiv pentru viitoarea sa dezvoltare artistica : va deveni fara umbra de indoiala adeptul neoclasicismului.



In 1780 revine la Paris iar la expozitia Salonului din anul 1781, prezinta Belizarie cersind si este primit cu aplauze. Succesul de care se bucura ii atrage clienti si ucenici. Atelierul lui David va deveni un centru al avangardei in pictura. In anul 1781, pleaca in Flandra pentru a studia pictura locului.






In mai 1782, se casatoreste cu Marguerite-Charlotte Pecoul, fiica unui bogat functionar din administratia cladirilor regale. Mariajul acesta il va elibera pe artist de toate grijile materiale. In anul care va urma, David va fi primit ca membru in randurile Academiei. In acelasi an -1783- vine pe lume primul fiu al pictorului, Charles-Lois-Jules, in 1784, cel de-al doilea fiu, Eugene, iar in 1786 i se nasc gemenele, Felicite-Emilie si Pauline-Jeanne. Panza Juramantul lui Horatiu il urca pe David pe piedestal. In vremurile furtunoase ale revolutiei, David se angajeaza fara ezitare atat ca artist, cat si ca om in activitatea politica. In anul 1792, David este numit deputat al Conventiei Nationale si adera la tabara lui Robespierre. In 1793, se pronunta pentru decapitarea regelui. In urma unor conflicte cu Academia, David-revolutionarul se hotaraste sa dizolve aceasta institutie. Isi atinge scopul – in anul 1793 Academia isi inceteaza existenta. Se ocupa, de asemenea, de infiintarea acelei institutii la care visase si Diderot –Muzeul National, reprezentand embrionul Louvre-ului de astazi.





Napoleon Bonaparte traversand Alpii, 1800
Dupa ce va fi incoronat imparat, Napoleon ii va incredinta functia de artist oficial al regimului. In anul 1803, il decoreaza cu "Legiunea de Onoare", in decembrie 1804, il numeste primul pictor al curtii imperiale. Artistul isi incepe cariera de la curte cu imortalizarea festivitatii de incoronare. Inca de la prima sedinta in care Bonaparte i-a pozat artistului, David a recunoscut in acesta un idol si in perioada de existenta a Imperiului, David este apologetul acestuia. Dupa infrangerea de la Waterloo din 1815 pleaca din tara. Reuseste sa emigreze in Belgia si chiar si atunci cand Franta este gata sa-l primeasca, refuza sa se mai intoarca. Ultimii 10 ani ii petrece la Bruxelles. Intr-o seara din februarie 1824, pe cand iesea de la teatru, da peste el o trasura. Nu isi va mai reveni niciodata pe deplin. Moare pe 29 decembrie 1825.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.