Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Surplus – Terorizati sa fim consumatori
440 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cel mai bogat cersetor din lume!
1.365 vizite - 0 comentarii
adaugat de odette
 
  Documentar despre CIA
474 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  CUBA pe care nu vor sa o vezi
98 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Niascharian -Taina, taina spiritualitatii romanesti,.
634 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mario Vargas Llosa
951 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cel mai frumos prieten al omului
128 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  La sud de granita – Politica din America de Sud
722 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Matteo Walch si marmota
863 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Recife-statul Pernambuco-Brazilia
1.120 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Fidel Castro

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 05.08.2015  Adauga la favorite 894 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Fidel Castro s-a nascut la 13 August. Anul e nesigur: 1926, 27 sau 28. A fost un copil nascut in afara casatoriei, ca si ceilalti 5 frati ai sai. A fost botezat abia pe la 8 ani, dar va fi excomunicat in 1962, dupa ce l-a expulzat pe Arhiepiscopul de Havana. Totusi, ingerasul lui nu l-a parasit nici o clipa si l-a aparat de fiecare data cand a dat de greu.

Tatal lui era un om instarit, dar Fidelito cel mic avea prieteni doar printre copii saraci din oraselul lor. Nu-i placea de loc sa asculte nici de parinti si nici de invatator la scoala.

La vreo 12 ani, in 1940, scrie o scriosare lui Theodore Roosevelt, in care il felicita pentru realegerea sa ca presedinte al Statelor Unite si-l roaga sa-i trimita o bancnota de 10 dolari, pentru ca nu vazuse niciodata una.

La 13 ani, isi manifesta prima data vocatia de revolutionar, incercand sa produca o rascoala a muncitorilor agricoli de pe plantatia tatalui sau.



PUBLICITATE





In anul 1945, se inscrie la Facultatea de Sociologie si drept din Havana, unde se face cunoscut ca revolutionar convins si devine conducatorul unei organizatii studentesti.

In 1947, participa alaturi de 3.000 de cubanezi la incercarea de a rasturna regimul Republicii Dominicane, condus de Rafael Trujillo, dar barcile lor sunt interceptate de marina de razboi cubaneza. Ca sa evite arestarea, Castro sare in apa si inoata 7 kilometri pana la mal.

Fidel Castro devine revolutionar de profesie

In 1950, Castro devine Doctor in Drept. In 1952 a incercat sa intre in Parlament, prin alegeri, dar Batista da o lovitura de stat si se instaureaza sef al statului. Castro il da pe Batista in judecata la Curtea Constitutionala Pentru incalcarea constitutiei, dar fara succes.


moncada


Epuizand toate caile legale, se hotaraste impreuna cu 129 de revolutionari si doua femei sa atace cazarma Moncada, aparata de 810 ostasi inarmati pana-n dinti.

Operatiunea din 26 iulie 1953 s-a poticnit prin rasturnarea unui camion cu revolutionari si prin faptul ca cei ajunsi in cazarma confunda depozitul de arme cu frizeria, pe care o ataca. Mor cu acest prilej 8 atacatori si 13 soldati.

Batista porneste o vanatoare a insurgentilor si multi sunt linsati de trupele de urmarire. Un apel la incetarea crimelor facut de un episcop din Havana se pare ca i-a salvat viata lui Castro, care incoltit de un pluton de soldati, nu este impuscat ci doar capturat.

La proces, Castro rosteste vorbele care l-au facut celebru: "La historia me absolvera!". (Istoria ma va achita!) E condamnat la 15 ani de inchisoare, dar este eliberat numai dupa 2 ani, printr-o amnistie generala data de Batista.


detinut


In 1955, infiinteaza Miscarea 26 iulie prin care dorea sa organizeze in Cuba o miscare de rezistenta. Castro a intuit insa ca in Cuba sunt panditi de spionii lui Batista si atunci se hotareste ca impreuna cu 82 de tovarasi sa emigreze in Mexic.

Aici sunt antrenati pentru razboiul de guerila de catre generalul spaniol Alberto Bajo, care a luptat in Razboiul civil contra generalului Franco. Tot acum se leaga si prietenia cu argentinianul Ernesto (Che) Guevara.

In toamna anului 1956, Fidel se considera suficient pregatit ca sa debarce in Cuba. Din banii stransi cu greu rupe 15.000 de dolari si cumpara o ruina de Yaht numit Granma (bunica), nava care lua apa, avea transmisia stricata si putea sa ia doar 19 persoane la bord.

La data de 25 noiembrie 1956 Castro, fratele sau, Raul, Che si inca 79 de guerilleros se imbarca pe yaht, luand cap compas Santiago de Cuba, unde trebuiau sa se uneasca cu alti 300 de revolutionari ca sa-l rastoarne pe Batista. O furtuna insa ii imbolnaveste pe toti revolutionarii de rau de mare.


granma


La un moment dat, timonierul, care abia se mai tinea de timona, e maturat de un val si dus peste bord, iar in incercarea disperata de a-l salva se pierd instrumentele de navigare. Astfel ca in loc sa ajunga la 30 noiembrie la Santiago, ajung doar pe 2 decembrie in Cuba, dar la 200 de kilometri de locul stabilit.

In plus, la debarcare au fost astepati de trupele lui Batista, care au deschis focul asupra lor. Doar 12 persoane de pe Granma au scapat cu viata si s-au putut refugia in muntii Sierra Maestra. Fidel, Raul si Che se aflau printre supravietuitori.Doi ani de zile, Castro si mica sa trupa au fost vanati de trupele mult mai numeroase ale lui Batista, care totusi nu i-au putut captura sau ucide prin vagaunile muntelui Sierra Maestra, desi erau numai 200 de luptatori.

Vezi si Revolutionar pana la moarte: Fidel Castro Ruz (I).

Dupa ce Batista a realizat ca trupele lui Castro cresc ca numar, a concentrat forte numeroase contra lui, ducand si o politica de represiune fata de taranii care-l simpatizau.

Castro devenise foarte iubit de tarani, pentru ca nu lua niciodata de la ei nimic fara plata. Devenise un erou popular de care se legau toate sperantele cubanezilor satui de samavolniciile generalului Batista.



PUBLICITATE





Abia in vara lui 1958, trupele de gherila intarite au inceput sa inainteze spre centrul tarii. Cu toate ca Batista avea 10.000 de soldati, nu a putut opri inaintarea trupelor conduse de Che si Camilo Cienfuegos.

Trupele lui Batista au inceput sa dezerteze la rebeli, iar Che reuseste sa cucereasca provincia Las Villas, deschizandu-si astfel drum spre Havana.

Pe 1 ianuarie 1959, Batista fuge cu tot cu visterie, iar doua zile mai tarziu Che ocupa capitala. Pe 8 ianuarie, Fidel Castro isi face intrarea triumfala in oras, devenind astfel pentru urmatorii 50 de ani "il lider maximo".


revol


Castro devine conducatorul Cubei noi si dusmanul nr. 1 al americanilor

Fidel Castro nu a fost de la inceput marxist, dar a pornit o serie de reforme care au afectat grav proprietatile americane si clasele imbogatite ale tarii. Nationalizarea care a urmat a provocat mari disensiuni in relatia cu SUA, care a incercat in 1961 sa rastoarne guvernul lui Castro.

Statele Unite au trimis, pe 17 aprilie 1961, 1.500 de cubanezi emigranti, antrenati de CIA, contra lui Castro. Acestia debarca in Bahia de cochinos (Golful Porcilor), cu sprijin logistic american.

Armata populara cubaneza i-a infruntat insa pe invadatori, luand multi prizonieri, in timp ce un ucigas trimis sa-l otraveasca pe Castro abia a reusit sa se salveze, in ambasada Mexicului la Havana.


porc


Dupa gafa americanilor, Castro declara Cuba stat socialist, pe 1 Mai 1961. SUA instaureaza imediat un embargou contra Cubei, care e si azi in vigoare. Castro insa nu se sperie si se aliaza cu rusii, colaborare ce va duce la instalarea unor rachete rusesti, in 1962, in Cuba, chiar sub nasul americanilor.

Ce sperietura le-o fi provocat Castro acestora, e usor de imaginat. Doar pozita ferma a lui Kennedy a facut ca rusii sa-si retraga rachetele in graba din Cuba, fara ca acestia sa se mai consulte cu regimul cubanez.

Ruperea relatiilor cu Rusia

Castro si Che sunt atat de indignati de purtara rusilor, incat relatiile de prietenie dispar cu totul. In replica, rusii incearca sa organizeze un puci contra lui Castro, in anul 1967.

Pucistul Escalante si grupul lui sunt insa descoperiti si arestati, iar Castro scapa astfel inca odata, ramanand in istorie ca omul pe care nici americanii si nici rusii nu au reusit sa-l suprime.

De-a lungul vietii sale, Castro a scapat cu viata din 638 de atentate, din care CIA recunoaste doar 8. Bombele, gloantele, LSD-ul, otrava, nimic nu a functionat contra lui Fidel.

CIA s-a aliat chiar cu cei mai mari mafioti ai Americii, Momo Salvatore si Santos Trafficante, dar degeaba.

Pe plan intern, Fidel a realizat in scurt timp eradicarea analfabetismului, a organizat un sistem medical eficient, a trimis chiar si 15.000 de medici in Venezuela ca sa reorganizeze sistemul medical, primind pentru asta petrol la preturi extrem de reduse. Cuba devine un mare exportator de zahar si produse din tutun.

Dupa caderea comunismului, cand ajutorul acestor tari dispare, Fidel a initiat reforme, a revigorat turismul, a introdus privatizarea, a deschis tara investitiilor straine.

Fidel Castro a supravietuit mandatelor a 10 presedinti americani, unsprezece acum, cu Obama, si continua sa atace sistemul, actiunile si mentalitatile Statelor Unite, de cate ori are ocazia.

In 2005, CIA descifreaza pe fata lui Fidel urmele bolii Parkinson. A doua zi, Castro tine un discurs de 5 ore stand in picioare!

Revista Forbes a spus despre Fidel Castro ca are o avere de 900 de milioane de dolari. Fidel raspunde ca daca gasesc un cont de-al lui cu macar un dolar in el, isi da demisia din toate functiile publice.

La 83 de ani, Fidel Castro primeste de la statul cubanez cate 40 de dolari pe luna si, oficial, nu detine nici un fel de proprietati.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.