Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Verdictul Istoriei -Generalul De Gaulle (UK 2003) 60 min
550 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Ioana D'Arc-Personalitati care au marcat istoria lumii
1.535 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Amantele oficiale ale Regelui Ludovic al XIV-lea
321 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Razboiul de 100 de ani / partea 1/3
2.143 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Vietile curtezanelor - Agnes Sorel
1.671 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Razboiul de 100 de ani / partea 2/3
1.397 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Amelie de Orleans - Regina Portugaliei
1.406 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Charles de Gaulle
1.434 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
00:20
  Inmormantarea lui Victor Hugo
1.489 vizite - 0 comentarii
adaugat de alecu
 
  Nancy Wake - Spioana cu nume de cod Soarecele Alb / Ep.3
1.169 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Francisc I al Frantei

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 10.11.2014  Adauga la favorite 1.852 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Francisc I al Frantei (franceza Francois I) (12 septembrie 1494 - 31 martie 1547) a fost rege al Frantei intre anii 1515 si 1547, fiind fiul lui Charles d'Angouleme si al Louisei de Savoia. Intai, conte de Angouleme si duce de Valois, el i-a succedat la tron varului sau Ludovic XII, prin casatoria cu fiica acestuia, Claude a Frantei.
Francis I s-a nascut la Cognac, Charente. Tatal sau, Charles d'Angouleme, a fost varul regelui Ludovic al XII-lea. In 1498, Francisc, in varsta de patru ani, deja Conte de Angouleme, a fost numit Duce de Valois. El era mostenitorul prezumptiv al lui Ludovic al XII-lea, care nu a avut mostenitori masculini de la nici una dintre cele trei sotii ale sale. Tanarul Francis a fost logodit din anul 1506 si apoi casatorit la 18 mai 1514 cu Claude a Frantei, fiica lui Ludovic al XII-lea si a Annei de Bretagne. Pentru ca Legea Salica afirma ca femeile nu pot mosteni tronul Frantei, la moartea regelui Ludovic al XII-lea, pe tron a urcat Francis I, care era cel mai mare descendent pe linie masculina a Dinastiei Capetienilor.
Cand Francisc a devenit rege in 1515, Renasterea isi facuse aparitia in Franta iar Francisc a fost un important promotor al artelor. A sprijinit multi artisti ai timpului sau si i-a incurajat sa vina in Franta. Unii au lucrat pentru el, inclusiv Andrea del Sarto si Leonardo da Vinci, pe care Francis l-a convins sa paraseasca Italia in ultima parte a vietii sale. Leonardo a pictat putin in Franta, insa a adus cu el multe dintre lucrarile sale mari, cum ar fi Mona Lisa, si acestea au ramas in Franta, la moartea sa.

Alti mari artisti pe care Francisc i-a angajat include pe Benvenuto Cellini, Giulio Romano si Francesco Primaticcio, toti angajati de Francis in amenajarea diferitelor palate ale regelui. Francis a angajat un numar de agenti in Italia care au depus eforturi pentru a procura lucrari ale maestrilor italieni, cum ar fi Michelangelo, Titian si Rafael si sa le aduca in Franta.
Nu numai ca Francisc a sprijinit o serie de mari scriitori, el a fost, de asemenea, poet, chiar daca nu unul de mare calitate. Francisc a imbunatatit biblioteca regala; el a numit pe marele umanist francez Guillaume Bude ca bibliotecar sef si a inceput sa extinda colectia de carti. Agentii angajati de Francisc si trimisi in Italia au cautat carti rare si manuscrise si le-au trimis in Franta. In timpul domniei sale marimea bibliotecii a crescut considerabil. Francisc a stabilit un precedent important prin deschiderea bibliotecii sale cercetatorilor din intreaga lume cu scopul de a facilita difuzarea de cunostinte. In 1537, Francisc a semnat "Ordonnance de Montpellier", decretand ca biblioteca sa sa primeaca un exemplar din fiecare carte ce urmeaza sa fie vanduta in Franta.
Francisc a incercat si nu a reusit sa devina Imparat romano-german si a urmarit o serie de razboaie in Italia. A reusit sa-i infranga pe elvetieni la Marignano in 1515 ceea ce i-a permis sa captureze orasul-stat Milano. Mare parte din activitatea militara din timpul domniei lui Francisc a fost concentrata spre inamicul sau, Carol al V-lea, Imparat Roman. In plus fata de Sfantul Imperiu Roman, Carol conducea Spania, Austria si un numar de posesiuni mici vecine Frantei si deci era o amenintare pentru imparatia lui Francisc.
Regele Frantei a incercat sa aranjeze o alianta cu Henric al VIII-lea al Angliei. Negocierile au avut loc pe celebrul camp de la Cloth of Gold in 1520, dar in cele din urma au esuat. Cea mai devastatoare infrangere a avut loc la batalia de la Pavia (1525), unde Francisc a fost capturat de Carol. A fost tinut captiv la Madrid si fortat sa faca concesii majore lui Carol, inainte de a fi eliberat. La intoarcerea sa in Franta, Francis a sustinut ca acordul sau cu Carol e nul.La 7 august 1530, Francisc I s-a casatorit cu cea de-a doua sotie a sa, Eleonora de Austria. Cuplul nu a avut copii. In timpul domniei sale, Francisc a avut doua amante oficiale la curte. Prima a fost Francoise de Foix, Contesa de Chateaubriand. In 1526, ea a fost inlocuita de blonda Anne de Pisseleu d'Heilly, Ducesa de Etampes care a avut mai multa influenta politica decat predecesoarea ei. O alta amanta desi nu poate fi confirmat ar fi fost Mary Boleyn, amanta regelui Henric al VIII-lea al Angliei si sora viitoarei sotii a lui Henric, Anne Boleyn.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.