Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Razboiul de 100 de ani / partea 1/3
2.143 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  100 de Ani de istorie (1911 - 2011) in 10 Minute
1.583 vizite - 0 comentarii
adaugat de victoria
 
  100 de Ani de Istorie in 100 de Secunde !
1.353 vizite - 0 comentarii
adaugat de ionut
 
  Cum traiau familiile acum 100 de ani ?
1.422 vizite - 0 comentarii
adaugat de luca
 
  Razboiul Civil Spaniol (1936 - 1939) Partea 4/6
1.516 vizite - 0 comentarii
adaugat de mihai
 
  Razboiul Civil Spaniol (1936 - 1939) Partea 3/6
1.347 vizite - 0 comentarii
adaugat de mihai
 
  100 de ani din istoria Romaniei
1.657 vizite - 0 comentarii
adaugat de oanam
 
  Razboiul fulger - Blitzkrieg - Al Doilea Razboi Mondial
1.362 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Razboiul Portughez de Restauratie (1640-1669)
1.116 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Razboiul Civil Spaniol (1936 - 1939) Partea 1/6
1.652 vizite - 0 comentarii
adaugat de mihai
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Razboiul de 100 de ani / partea 2/3

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 24.03.2014  Adauga la favorite 1.398 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Disputele teritoriale vizau Aquitania (cunoscuta si cu denumirea de Guyenne), un ducat in sud-vestul Frantei si parte din regatul Frantei. Disputele teritoriale au aparut de la mijlocul secolului al XII-lea, o data cu mariajul dintre Eleanor de Aquitania, mostenitoarea tronului ducal, si Henric al II-lea al Angliei, regele Angliei care era si duce al Aquitaniei. Asadar, in ducele Aquitaniei, monarhii francezi angajati, incepand cu Filip al II-lea, intr-un proces de unificare teritoriala si limitare a autonomiilor regionale si tenditelor politice centrifuge, aveau un rival puternic, in spatele caruia se afla forta economica a regatului Angliei. Din punctul de vedere al monarhiei franceze, care reusise deja sa elimine controlul regelui Angliei asupra ducatului Normandiei (din 1204),[2] situatia Aquitaniei era prioritara. Dar problema era spinoasa si din perspectiva monarhiei engleze. Dupa introducerea normelor feudo-vasalice in secolele al XII-lea si al XIII-lea, ca urmare a noilor idei despre proprietate si relatiile dintre seniorii de diferite ranguri elaborate in nordul Italiei sub influenta redescoperirii dreptului roman,[3] relatia dintre regele Frantei si ducele Aquitaniei a fost pusa si in termeni feudali. Desi referirile la Aquitania ca „fief" al regelui Frantei aveau un caracter tehnic, strict juridic - Aquitania fiind o formatiune statala cu o istorie si traditii de guvernare proprii, cu propriile legi si cutume, etc., deci nu un „domeniu feudal"[4] - avocatii regelui Frantei puteau acum invoca noile norme feudale pentru a justifica, in anumite conditii, confiscarea ducatului. Este ceea ce s-a intamplat in 1294, cand Eduard I al Angliei a fost citat de Filip al IV-lea al Frantei sa apara in fata Parlamentului din Paris pentru a raspunde unor acuzatii asupra unei chestiuni de granita. Eduard a refuzat; in consecinta, regele Frantei a declarat ducatul confiscat. Razboiul de granita care a urmat a fost indecis, iar in 1303 s-a revenit la status quo-ul din 1294, dar tensiunile create de situtia Aquitaniei erau evidente. Conflictul din 1294-1297, desi limitat si de scurta durata, constituie un precedent direct pentru Razboiul de 100 de Ani. Regii Angliei vor dori o clarificare - in sensul unei limitari - a obligatiilor fata de regii Frantei decurgand din detinerea ducatului Aquitaniei
Aquitania ocupa o vasta suprafata costiera, acoperind mare parte din accesul Frantei la oceanul Atlantic; porturi ca Bordeaux generau un venit fiscal important datorita comertului cu vin si peste. De aici si dorinta monarhiei franceze, aflata intr-un proces de consolidare si expansiune de mai bine de un veac, de a controla nu doar coastele Aquitaniei, ci si ale provinciei vecine, Bretania. De altfel, Bretania va juca un rol important in cursul Razboiului de 100 de Ani. Din aceeasi perspectiva economica era vizat si comitatul Flandrei, ale carui manufacturi de postav depindeau de comertul cu lana din Anglia; ori regii Frantei incercasera sa-si subordoneze total Flandra, cel mai recent cu doar doua decenii in urma, in timpul lui Filip al IV-lea.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.