Alpii domina vestul si sudul Austriei, iar provinciile de est (inclusiv capitala Viena) se afla in bazinul Dunarii.
Pana la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, Austria a fost centrul unui vast imperiu, care a controlat o mare parte din Europa Centrala timp de secole. In prezent, Austria este o republica federala formata din noua state.
Numeroase organizatii internationale au sediul in Viena. Printre acestea se numara Secretariatul Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa, Agentia Internationala pentru Energie Atomica si Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol.
Parlamentul austriac este bicameral. Consiliul National (Nationalrat) numara 183 de membri alesi prin vot popular direct, pentru un mandat de cinci ani. Consiliul Federal (Bundesrat) este Camera Superioara a Parlamentului si are 62 de membri reprezentand fiecare provincie. Membrii sai au un mandat de patru sau de sase ani.
Austria detine un patrimoniu cultural bogat. Wolfgang Amadeus Mozart ocupa un loc de frunte in ierarhia compozitorilor, iar muzica lui Franz Schubert se bucura, de asemenea, de o mare popularitate. Opera lui Sigmund Freud continua sa starneasca controverse in lumea filosofiei si a ideilor, iar lucrarile lui Ludwig Wittgenstein au avut o influenta majora asupra gandirii filosofice din sec. al XX-lea. Picturile lui Gustav Klimt, realizate la sfarsitul anilor 1800, se bucura de o larga apreciere.
Economia Austriei se bazeaza pe industrie si agricultura, dar turismul constituie, de asemenea, o importanta sursa de venituri.
In domeniul culinar, specialitatile austriece precum Wiener Schnitzel sau Apfelstrudel sunt recunoscute la nivel mondial si nu mai au nevoie de nicio prezentare.