Dupa prabusirea Imperiului Austro-Ungar in 1918 si sfarsitul Primului Razboi Mondial, Austria a adoptat si a utilizat numele de Austria Germana („Deutschosterreich", ulterior „Osterreich") intr-o tentativa de unire cu Germania, dar aceasta a fost interzisa prin Tratatul de la Saint-Germain-en-Laye. Prima Republica Austriaca a fost instituita in 1919. In 1938, prin Anschluss, Austria a fost ocupata si anexata de Germania Nazista. Aceasta situatie a durat pana dupa sfarsitul celui de al Doilea Razboi Mondial in 1945, dupa care Germania Nazista a fost ocupata de Aliati si fosta constitutie democratica a Austriei a fost restaurata. In 1955, Tratatul de Stat al Austriei a reinfiintat Austria ca stat suveran, punand capat ocupatiei. In acelasi an, parlamentul Austriei a dat declaratia de neutralitate, prin care tara a primit statut de neutralitate permanenta.
Astazi, Austria este o democratie reprezentativa parlamentara, formata din noua landuri federale.Capitala si cel mai mare oras, cu o populatie de peste 1,7 milioane de locuitori, este Viena.[10] Austria este una dintre cele mai bogate tari ale lumii, cu un PIB pe cap de locuitor de 48.350 de dolari (2011). Tara a dezvoltat un standard de viata ridicat si in 2011 s-a clasat pe locul 19 in lume dupa Indicele dezvoltarii umane. Austria este membra a ONU din 1955, a aderat la Uniunea Europeana in 1995, si este membru fondator al OECD. Austria a semnat in 1995 Acordul de la Schengen, si a adoptat moneda unica europeana, Euro, in 1999.
Turismul reprezinta aproape 9% din produsul intern brut al Austriei. In 2007, Austria s-a clasat pe locul 9 in lume ca volum al cheltuielilor efectuate de turisti internationali, cu 18,9 miliarde de dolari. In termeni de numar de turisti, Austria s-a clasat pe locul 12 cu 20,8 milioane de turisti