Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Henry &Anne .Dragostea schimba istoria-1
599 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Henry & Anne: Indragostitii care au schimbat istoria -2
609 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria si religia evreilor. Antisemitismul.
232 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum era viata pentru pelerinii de la bordul Mayflower?
255 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  ISTORIA MATEMATICII.
231 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Parintii matematicii - Istoria antica a Arabiei
374 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria banchetelor romane
243 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mormantul lui Isus
496 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dumnezeul absent
727 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria Frantei coloniale - Partea 2: Apogeu fragil
207 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Bombardierele si istoria lor

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 16.01.2014  Adauga la favorite 623 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Anul 1848 este numit adesea „anul revolutiilor" in Europa, deoarece pe intregul continent s-au manifestat miscari de protest, precipitate de reducerea surselor de hrana, de recesiuni economice si de represiuni guvernamentale. Aceasta miscare a debutat in Franta, cand o revolta a cetatenilor l-a inlaturat de la putere pe regele Ludovic Filip si a instaurat a doua republica.

In anul urmator, austriecii se luptau cu inamicii lor in Venetia. Pe 23 august, Austria a lansat o serie de baloane fara echipaj si incarcate cu bombe cu fitile lungi, pentru intarzierea exploziilor. Baloanele ar fi trebuit sa descinda in Venetia, iar bombele sa explodeze in momentul aterizarii, incendiind orasul.

Insa stiinta navigarii baloanelor si a sincronizarii bombelor nefiind prea exacta in acele vremuri, majoritatea bombelor au explodat in aer, in drum spre destinatie. Totusi, ideea a fost apreciata ca fiind inspirata si adoptata de multe tari aflate in mijlocul unor evenimente militare, in unele cazuri soldandu-se chiar cu un oarecare succes.



Cand dirijabilele au inlocuit baloanele, era logic ca acestea sa devina noile arme aeropurtate, ce imprastiau teroare din inaltul cerului. In anul 1915, razboiul incepuse deja de un an, iar bombardamentele aeriene deveneau rapid o stiinta a traiectoriilor exacte si a sincronizarilor precise. Pe data de 19 ianuarie, un urias zeppelin nemtesc (ce-si primise numele de la proiectantul sau, contele von Zeppelin ) a lansat o bomba pe taram englezesc, devenind astfel primul dirijabil folosit cu succes intr-un atac. Fiind incurajati de precizia lor, germanii au lansat pe 31 mai prima bomba asupra Londrei dintr-un zeppelin.

Prima misiune a avionului bombardier s-a soldat cu un esec in anul 1911. Un pilot italian, capitanul Piazza, trecand la 150 metri altitudine pe deasupra armatei turce in apropiere de Tripolitania intr-un monoplan model Bleriot, a aruncat un pachet exploziv catre sol. Din cauza lipsei de coordonare dintre viteza de inaintare a avionului si timpul necesar aterizarii acelui pachet, Piazza a ratat tinta. Insa trei zile mai tarziu, zburand deasupra campului de lupta, a deschis focul asupra trupelor turcesti, de aceasta data actiunea sa fiind incununata de succes.



Pilotul francez Roland Garros este considerat creatorul primului avion de vanatoare, dupa ce in anul 1915 a montat pe avionul sau o mitraliera care tragea printre palele de otel ale elicei sale. Fusese construita astfel pentru a respinge proprile gloante prost sincronizate. Curand, germanii, observand eficacitatea lui Garros impotriva flotei lor aeriene, au conceput montajul mitralierei sincronizate, ce avea un levier care sincroniza focurile de mitraliera cu viteza elicei.



Puterea scazuta de tractiune a primelor bombardiere din Italia, Germania, Anglia si S.U.A. le reducea considerabil capacitatea de transport. Insa, cand motoarele de 2500 de cai-putere au intrat in folosinta in timpul celui de-al doilea razboi mondial, bombardierul modern a devenit cea mai devastatoare forta de atac din arsenalul militar al omului. Bombardierele B-29 au lansat primele bombe atomice asupra oraselor japoneze in anul 1945, iar forta lor de distrugere a dus la incheierea razboiului.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.