Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Identitatea Aromanilor - partea a II-a
1.290 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mari Romani: Alexandru Ioan Cuza
1.216 vizite - 0 comentarii
adaugat de Laur
 
  Aromanii sunt fratii nostrii
1.179 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria Matematicii - Documentar pe intelesul tuturor
9.235 vizite - 0 comentarii
adaugat de zizi
 
  Verdictul Istoriei - Stalin (UK 2013) Documentar 60 min
789 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Verdictul istoriei - Hitler UK 2013) Documentar 60 min
882 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Identitatea Aromanilor Episod 2/2
1.259 vizite - 0 comentarii
adaugat de turcu
 
  6. Povestea Indiei - un uimitor documentar BBC
4.221 vizite - 0 comentarii
adaugat de charles
 
  5. Povestea Indiei - un uimitor documentar BBC
2.537 vizite - 0 comentarii
adaugat de charles
 
  2. Povestea Indiei - un uimitor documentar BBC
2.368 vizite - 0 comentarii
adaugat de charles
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Mari Aromani - documentar de Eugen Matzota

 
 
 
 
 
Adaugat de turcu 04.01.2014  Adauga la favorite 1.143 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Mari armani - un documentar de Eugen Matzota

Originea aromanilor este disputata, dar un punct de acord intre toti istoricii, etnologii, lingvistii si filologii este ca ei descind, ca si dacoromanii, meglenoromanii si istroromanii, din protoromani. Matilda Caragiu Marioteanu a formulat urmatoarea definitie: Aromanii sunt dintotdeauna sud-dunareni.

Ei sunt continuatorii populatiilor sud-est-europene romanizate (macedoneni, greci, traci, iliri) sau colonizate de romani,in timp ce T. J. Winnifrith nu sovaia sa afirme ca: "...daca vrem sa vorbim despre aromani (vlahi), trebuie sa incepem cu Olimpia si Filip ai Macedoniei".

Nume:

Vlahi a fost un termen folosit in Evul Mediu timpuriu ca un exonim de origine germanica (walh, mai tarziu welsh) pentru toate popoarele romanice (si chiar unele celtice: Wales), inclusiv pentru populatiile romanice din rasaritul Europei si din Balcani, dar, in zilele noastre, este folosit in mod normal (in special de catre greci) numai pentru aromani, romanii fiind numiti vlahi sau valahi numai in context istoric sau ca termen vag derogativ sau daca este vorba de romanii timoceni, care vorbesc de asemeni dialectul dacoroman si anume un grai apropiat de cel din Mehedinti. Vezi de asemenea:


Numele de tsintsari (tintari) este dat aromanilor in special de sarbi sau maghiari (cincarok). Lexicograful sarb Vuk Stefanovic Karadzic explica acest nume prin faptul ca sunetele ce si ci din limba latina aromanii le rostesc tse, tsi. Karadzic a avansat si ipoteza ca tsintsari vine de la tsintsi (in romaneste cinci), dar Theodor Capidan afirma ca folosirea relativ rara a cuvantului cinci nu poate explica acest nume, si ca el poate fi atribuit mai degraba frecventei mari a sunetelor tse, tsi in aromana in propozitii precum „Tsi fatsi?" („Ce faci?").


Un nume mai vechi, cu tenta peiorativa, este cel dat de greci: cutovlahi (Κουτσόβλαχος Kutsovlahos, adica „vlah schiop"), folosit in contrast cu numele de mavrovlahi, dat romanilor din nordul Dunarii. (mavrovlahi sau morlaci reprezinta un alt grup romanesc balcanic, migrat spre coasta Dalmatiei. Resturi de populatie morlaca sunt astazi practic complet asimilate in populatia croata.)
O parte din turci si din albanezi ii numesc pe aromani coban („ciobani") din cauza ocupatiei principale traditionale a acestora.

Cultura si limba:

Limba materna a aromanilor este limba aromana. Dupa unii lingvisti, limba aromana este o limba aparte din grupul limbilor romanice, subgrupul limbilor romanice de est, alaturi de limbile romana, meglenoromana si istroromana.

Alti lingvisti o considera ca fiind un dialect al limbii romane, impreuna cu dialectele dacoroman, meglenoroman si istroroman. Matilda Caragiu Marioteanu, academician de origine aromana, crede ca aromana este un dialect al protoromanei, adica al mostenirii comune latine rasaritene si nu al limbii daco-romane si de asemenea ca cele doua limbi romanice din nord si din sud, sunt limbi functionale si trebuie tratate ca atare.


In prezent sunt recunoscuti oficial ca minoritate, in Macedonia. Ziua de 23 mai este sarbatorita ca ziua nationala a aromanilor si meglenoromanilor cetateni ai Macedoniei; ceilalti se intalnesc in fiecare an in ziua de 15 august la Samarina (Grecia), dar exista si alte festivaluri, intalniri si comemorari.

Simbolul in care o parte din Comunitatea Aromana din Romania se recunoaste este « Soarele de la Vergina »

Istorie:

In Evul Mediu aromanii au creat in 1186 in bazinul Dunarii de jos si al Vardarului (sudul actualei Romanii, Bulgaria si actuala Macedonie) regatul atunci denumit Regnum Bulgarorum et Valachorum (iar azi cunoscut ca Taratul vlaho-bulgar, denumit de istoricii bulgari si straini Al doilea tarat bulgar).

Au mai existat si comunitati semi-autonome pe teritoriul actualei Grecii, cum ar fi Vlahia Mare sau Vlahia Mica. Ulterior aromanii au jucat un rol important in independenta mai multor tari balcanice cum ar fi Bulgaria, Albania si Grecia fata de Imperiul Otoman.

In afara acestor formatiuni politice istorice, aromanii nu au creat, nici revendicat state, cu o singura exceptie, efemera si socotita de majoritatea aromanilor ca mascarada politica, crearea in 1941 sub controlul Italiei a asa zisului Principat din Pind, dupa ce armata Germana a infrant Grecia.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.