Religia catolica isi pune amprenta pe traditiile de Craciun ale italienilor, de la decoratiile caselor si brazilor si pana la meniul de sarbatori.
Obiceiurile difera de la o regiune la alta, dar mai multe elemente comune creaza spiritul de Craciun in Peninsula, a confirmat antropologul Lucilla Rami Ceci.
Sarbatorea Imaculatei Conceptii la 8 decembrie, deschide festivitatile de iarna in Italia. Potrivit dogmelor romano-catolice, este ziua cand Fecioara Maria, mama lui Iisus Christos, a fost conceputa in pantecul mamei ei Ana, fara pacatul originar. Sarbatoarea a fost instituita de Papa Sixtus IV in 1476 si a fost declarata dogma de catre Papa Pius IX in 1854 intitulata Ineffabilis Deus.
In aceasta zi se impodobeste bradul de Craciun si se reconstituie scena Nasterii lui Iisus Cristos. Traditia “ieslei" dateaza din epoca Sfantului Francis din Assisi care, in 1223 a realizat prima reprezentare cu personaje vii pentru a explica oamenilor cum s-a nascut Mantuitorul.
Pruncul Sfant va fi tinut deoparte pana in noaptea de 24 spre 25 decembrie cand isi va gasi locul in ieslea din casele italienilor. Cu timpul, ieslele au devenit adevarate opere de arta in functie de imaginatia fiecaruia.
Cele mai cunoscute si cautate iesle sunt realizate la Napoli si expuse spre vanzare pe strada San Gregorio Armeno. Comerciantii lucreaza tot anul pentru a se confrunta cu concurenta. La Napoli se gaseste singura iesle unde pastorii iau chipurile personajelor celebre care se schimba in fiecare an. Spre exemplu, ieslele din 2011 au fost impodobite cu mici statuete ale ducelui si ducesei de Cambridge, William si Kate, dar si nelipsitul fotbalist Maradona.
Sarbatoarea Craciunului in Italia respecta proverbul “Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi" /"Petrece Craciunul in familie, iar Pastele cu cine vrei"/, a explicat pentru Agerpres antropologul Lucilla Rami Ceci, docent la Universitatea Sapienza din Roma. Ajunul Craciunului este la fel de important ca si sarbatoarea in sine.
Familiile se reunesc la ora cinei si meniul este alcatuit in special din preparate pe baza de peste. Asociatia consumatorilor estimeaza anual ca italienii cheltuiesc un milion de euro pentru pestele pregatit in ziua de Ajun.
Nu lipsesc dulciurile specifice, ca biscuitii cu simbolurile Craciunului, “il torrone", un preparat din ciocolata cu alune sau migdale, dar si cozonacii numiti “panettone" si “pandoro" exportate si in Romania.
Rudele invitate la masa vor aduce in dar florile in ghivece numite “Stele de Craciun" /"euphorbia pulcherrima", in latina/ care isi descopera florile rosii in aceasta perioada.
Darurile vor fi asezate sub bradul de Craciun si vor fi deschise la miezul noptii. “Figura lui Mos Craciun este mai mult un simbol comercial considerand ca italienii au obiceiul sa ceara sau sa isi intrebe rudele ce cadou doresc", a explicat profesorul universitar Lucilla Rami Ceci.
Si orasele se impodobesc discret cu brazi si jocuri de lumini iar administratiile locale organizeaza concerte si spectacole in piata. In ziua de Craciun, televiziunea publica Rai transmite in direct slujba de la Vatican.
Inca de la primele ore ale diminetii se pregateste pranzul care poate avea si preparate din carne de porc, dar in cantitati mici.
Pe toata durata sarbatorilor de iarna, pe mesele italienilor vor fi permanent cosuri cu fructe uscate (migdale, smochine, prune) dar si nuci, alune, arahide care se ofera oaspetilor.
Pentru ca vremea nu permite plimbari lungi, italienii prefera sa isi petreaca serile in casa jucand carti sau tombola de Craciun, un joc de hazard care poate avea ca premiu bani sau obiecte.
Sarbatorile de iarna se vor incheia cu Epifania, marcata la 7 ianuarie. Simbolul sarbatorii este o doamna cu aspect hidos care aduce dulciuri sau carbuni in sosetele italienilor.