Al-Masjid al-Haram (Preasfanta Moschee), Mecca, Arabia Saudita
Mecca, locul nasterii profetului Muhammad, este leaganul islamului.
Ka’ba este punctul spre care trebuie sa-si indrepte fata orice musulman in timpul rugaciunii rituale. Directia, catre Ka’ba numita kibla, este marcata in orice moschee printr-o nisa aflata in peretele opus usii de la intrare, numit si peretele kibla, catre care stau cu fata cei prezenti. Kibla este calculata cu exactitate pentru fiecare loc de rugaciune.
Ka’ba (in araba inseamna cub), un monument de forma aproape cubica, de 15 m inaltime si aproape 12 m latime, avand incastrata in coltul dinspre nord-vest “piatra neagra", este situata in centrul marii moschei, Al-Masgid al-Harām (Preasfanta Moschee) construita din ordinul califul Omar (634-644).
O renovare si remodelare la scara mare a fost intreprinsa in 1564 in timpul domniei sultanului otoman Suleyman Magnificul, care a reconstruit minaretele si a inlocuit acoperisurile din lemn cu arcade de piatra cu cupole. Urmatoarea reconstruire majora a moscheeii a avut loc in secolul 20, moscheea Mecca devenind cea mai mare din lume.
De la “pelerinajul de adio" al profetului Muhammad, in anul 630, Mecca a devenit o localitate interzisa persoanelor care nu apartin credintei musulmane. Pelerinii au o viza speciala care atesta apartenenta lor la religia islamica. Pe drumurile care duc spre Mecca sunt numeroase puncte de control menite sa-i depisteze pe eventualii intrusi.