Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  In cautarea libertatii-Arabia Saudita
266 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  In interiorul Arabiei Saudite
102 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Arabia Saudita tocmai a socat oamenii de stiinta america
140 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Legaturi primejdioase-Arabia Saudita
340 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Planeta petrol / Documentar BBC / Episod 2
1.392 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Am intrat in Orasul Interzis din Arabia Saudita!
21 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Al-Masjid al-Haram Mecca, Arabia Saudita
895 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  TOP 10 CELE MAI INALTE CLADIRI DIN LUME
552 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Monarhia absoluta
1.430 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Incursiune in Iordania
1.157 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Arabia Saudita

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 05.02.2014  Adauga la favorite 967 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Regatul Arabiei Saudite este cea mai mare tara din Peninsula Araba. Se invecineaza cu Iordania la nord, cu Irak la nord si nord-est, cu Kuweit, Qatar, Bahrain si Emiratele Arabe Unite la est, Oman la sud si sud-est si Yemen la sud. De asemenea, are o coasta maritima de mari dimensiuni, in partea estica aflandu-se Golful Persic iar in partea vestica aflandu-se Marea Rosie. Este numita "Tara celor doua moschei sfinte", o referinta la Mecca si Medina, cele mai sfinte locuri ale Islamului
Locuita din mileniul I i.Hr. de triburi arabe care intemeiaza mici regate efemere, Peninsula Arabica este unificata pentru prima data intre 630 si 635 de Muhammad (Mahomed), intemeietorul Islamului. De aici pornesc cavalerii arabi care vor raspandi noua religie prin Africa de Nord pana in Spania, iar in Asia pana in inima Indiei. O data cu decaderea Califului Abbasid, in Peninsula Arabica iau nastere, in secolele 9 – 10, mici principate feudale, care ajung in secolul 16 suzeranitatea Imperiului Otoman, situatie mentinuta cu intreruperi pana in 1918.
Muhammad Ibn al-Wahhab pune in Nejd, dupa 1740, bazele unei secte islamice puritane si militante, castigand de partea sa si pe emirul de Daraiyya, Muhammad Ibn Saud, fondatorul actualei dinastii dominatoare din Arabia Saudita. Ibn Saud si fiul sau cuceresc Nejdul, unificand aproape intreaga peninsula sub autoritatea dinastiei saudite, dar statul Wahhabit este infrant in 1818 de forte britanice si egiptene. Esueaza astfel prima tentativa de constituire a unui stat saudit. Incepand cu 1902, Abd al-Aziz II Ibn Saud (1902 –1953), emir din Nejd si imam al wahhabitilor, reconstituie statul wahhabit si uneste sub autoritatea sa cea mai mare parte a Peninsulei Arabica.
La 23 septembrie 1932 el ia titlul de rege al Arabiei.
Arabia Saudita este o monarhie absolutista. Succesiunea la tron este ereditara, regele trebuind sa fie urmasul lui Ibn Saud, dar si electiva, el fiind ales de catre un consiliu al familiei regale. De obicei, este ales rege cel mai varstnic dintre fiii lui Ibn Saud.
Institutia centrala, Guvernul Arabiei Saudite, este monarhia Arabia. Legea fundamentala adoptata in 1992 a declarat ca Arabia Saudita este o monarhie condusa de descendentii de sex masculin pentru primul rege, Abd Al Aziz Al Saud (sau Abdulaziz Al Saud), si ca, Coranul este constitutia tarii, care este reglementata pe baza legii islamice (Shari'a). La 20 octombrie 2006, a fost infiintat un comitet de principi care sa voteze cu privire la eligibilitatea viitorilor regi si printi mostenitori. Comitetul, care urmeaza sa fie cunoscut sub numele institutiei credinta, include fiii si nepotii cheie ai Regelui Abdul Aziz. Conform noilor norme, comisia poate vota pentru unul din cei trei principi numiti de catre rege. In cazul in care nici regele nici printul mostenitor nu sunt in masura de a lua decizii, un consiliu de tranzitie format din 5 membrii va conduce afacerile de stat pentru o perioada de maximum o saptamana.

Nu sunt recunoscute nici partidele politice sau alegerile nationale, cu exceptia alegerilor locale care au avut loc in anul 2005. Puterile regelui sunt teoretic limitate de Shari'a si alte traditii saudite. El trebuie, de asemenea, sa pastreze un consens al familiei regale saudite, lideri religiosi (ulema) si alte elemente importante in societatea araba.

Arabia Saudita nu are parlament, in schimb exista un program national "Consiliul Consultativ" care este compus din 150 cetateni arabi numiti de rege, pentru o perioada de patru ani pentru a servi intr-un rol consultativ. Numarul membrilor Consiliului a crescut in mod constant de-a lungul anilor, si are propriile sale comitete si o capacitate limitata de a discuta despre legislatia propusa, dar functia sa principala este de a-l consilia pe rege.

Nici partidele politice sau sindicatele nu sunt permise. In anii 1990, Partidul Actiunii Arabe Socialiste si Partidul Comunist din Arabia Saudita s-au desfiintat si membrii lor au fost eliberati din inchisoare, dupa ce au acceptat sa isi inceteze activitatile lor politice.

In 2005, au avut loc primele alegeri municipale arabe, dar asa cum alegerile au fost non-partizane, partidele politice nu au fost permise.

Alte partide interzise, cum ar fi Hizb ut-Tahrir, continua sa functioneze, dar nu in mod deschis.
Arabia Saudita ocupa 20% din suprafata Peninsulei Arabice. O mare parte a frontierelor cu Emiratele Arabe Unite, Oman si Yemen nu sunt bine definite, din acest motiv, dimensiunea exact a tarii nu se cunoaste, dar este estimata la aproximativ 2.240.000 km².

Clima este uscata si calda. Jumatate din tara este pustiu, pentru ca este un desert cu temperaturi extreme, cu unele zone in care gasim oaze. In cea mai mare parte a Arabiei Saudite, vegetatia este rara si are un numar limitat de ierburi si arbusti. Fauna cuprinde pisici salbatice, maimute babuin, lei si hiene. Coasta Marii Rosii are o importanta fauna maritim, indeosebi recife de corali. Zona de coasta se extinde pe 2.640 km.

Regiunea sud-vestica are munti care ajung la 300 de metri altitudine si este cea mai verde si proaspata zona din tara.

In capitala Riyadh predomina o temperatura medie de 42 °C si 14 °C in luna ianuarie. In schimb In Jeddah pe coasta vestica are o temperatura de 31 °C in luna iulie si de 23 °C in luna ianuarie.

Principalele orase din Arabia Saudita sunt: Riad (capitala), Dammam, Jeddah, Mecca, Medina. Orasele Mecca si Medina sunt notabile pentru semnificatia religioasa pentru musulmani sau urmasii islamului.

Jeddah este un important oras-port situat de-a lungul Marii Rosii si este poarta de acces pentru pelerinii africani.

In Dammam se gaseste principalul centru de exploatare din bogatele campuri petroliere din Arabia Saudita.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.