Vasile Voiculescu s-a nascut in comuna Parscov, judetul Buzau, ca fiu al lui Costache Voicu (ulterior scriitorul luand numele de Voiculescu), gospodar cu stare, si al Sultanei (nascuta Hagiu), fiica unui negustor. Scoala a inceput-o in satul Plescoi, Buzau in 1890. Cursul primar l-a absolvit la Buzau. A urmat studii liceale la Liceul „Alexandru Hajdeu" si apoi la Liceul Gheorghe Lazar din Bucuresti. Preocupat de materialism, pozitivism si evolutionism, ii citeste pe Littre Claude Bernard, Auguste Comte, Darwin si Spencer. Studiaza opera lui Wundt, Harald Hoffding, Pierre Janet si W. James, fiind atras de psihopatologie si psihofizica.
Studiile universitare le-a inceput la Facultatea de Litere si Filosofie din Bucuresti (1902 - 1903) si le-a continuat la Facultatea de Medicina, in 1903. Doctoratul in medicina l-a obtinut in 1910.
S-a casatorit cu Maria Mittescu, studenta la medicina, cunoscuta din satul sau natal, Parscov. I-a dedicat poezii si scrisori de dragoste. Voiculescu a debutat in Convorbiri literare (1912). A practicat medicina la tara. In timpul Primului Razboi Mondial a fost medic militar la Barlad, unde a participat la serile culturale ale lui Vlahuta. Editorial, a debutat cu volumul Poezii (1916). Din acelasi an a colaborat la Flacara lui C. Banu, la recomandarea lui Macedonski. A primit Premiul Academiei pentru volumul Din tara zimbrului si alte poezii (1918).
A fost membru titular al Academiei de Stiinte din Romania incepand cu 21 decembrie 1935[1].
El a decedat in anul 1963. La Parscov exista „Casa Memoriala Vasile Voiculescu".