Cuvioasa Parascheva (n. secolul al X-lea, Epivat, Silivri, Imperiul Otoman, Imperiul Roman de Rasarit – d. secolul al XI-lea, Epivat, Silivri, Imperiul Otoman, Imperiul Roman de Rasarit), in greaca Αγία Παρασκευή „Sfanta Vineri", cunoscuta si sub numele de Paraschiva printr-o confuzie cu Sfanta Paraschiva sau Paraschevi din Roma, o martira romana din secolul al II-lea, este o sfanta venerata in Biserica Ortodoxa Romana si in alte biserici de rit oriental, sfanta patroana (ocrotitoare) a Moldovei. S-a nascut la sfarsitul secolului al X-lea, in satul Epivat, (ortografiat si Epivates sau Epibatos), Tracia, nu departe de Constantinopol, din parinti bogati si binecredinciosi[1]. Ziua ei de pomenire este 14 octombrie, care a fost data decesului sau, in secolul al XI-lea.
Moastele cuvioasei Parascheva au fost stramutate de la Belgrad la Constantinopol in anul 1521. In anul 1641, in data de 13 iunie, moastele sale au fost aduse la Iasi, de la Constantinopol, de catre domnul Vasile Lupu si asezate in ctitoria sa, Biserica Sfintii Trei Ierarhi. Aducerea moastelor la Iasi a fost un gest de recunostinta din partea patriarhului Constantinopolului de atunci, Partenie I, si a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol pentru faptul ca Vasile Lupu a platit toate datoriile Patriarhiei Ecumenice .
Prima mentiune in limba romana despre Cuvioasa Parascheva de la Iasi apare in „Cartea romaneasca de invatatura a Mitropolitului Varlaam al Moldovei", aparuta la Iasi in 1643.
Incepand din anul 1889, moastele sale au fost mutate in Catedrala Mitropolitana din Iasi.