Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Originea Craciunului
739 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Originile Craciunului
702 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Larry King
1.062 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Postul Pastelui
840 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Intrebarea de Craciun
376 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Colindul
1.676 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Postul, o noua terapie?
581 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum spalau haine victorienii
406 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria Craciunului
266 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria Craciunului
385 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Maine incepe Postul Craciunului

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 14.11.2013  Adauga la favorite 794 vizualizari

Nota film: 5 / 5 (1 vot )
   
 
Dincolo de insemnatatea bisericeasca a postului Craciunului, de aceasta perioada de 40 de zile dinaintea sarbatorii Nasterii Domnului se leaga mai multe superstitii.

Una dintre ele spune ca in ziua de dinaintea inceperii postului, de Lasatul Secului, in care toate familiile de crestini trebuie sa petreaca impreuna cu mancaruri alese, toate resturile de la masa se strang intr-o fata de masa, care este scuturata a doua zi spre rasarit, in timp ce se rosteste incantatia "Pasarile cerului! Eu va dau voua hrana din masa mea, cu care sa fiti indestulate si de la holdele mele oprite". Superstitiile spun ca cine va respecta acest ritual nu va avea culturile stricate de pasari in anul ce vine.

Postul Craciunului este prilej de magie pentru fetele nemaritate, care inca nu si-au gasit ursitul. Acestea trebuie sa adune cate o surcica in fiecare zi a postului, iar in Ajunul Craciunului vor fierbe crupe fara sare, pe care apoi le vor pune pe masa pentru ca, seara, venind umbra ursitorului lor, pe cahla, sa aiba ce ospata.

O alta superstitie spune ca, dupa Lasatul Secului oalele in casa se aseaza cu gura in jos, pentru a alunga paguba sau boala.

Vremea din postul Craciunului este, spun batranii, un indiciu pentru cum va fi vremea in primavara urmatoare. Daca vremea nu este prea aspra, se spune ca primavara va aduce multe ploi.

In unele zone, exista obiceiul "batutul pernelor": fetele nemaritate incearca astfel sa-si imblanzeasca soarta si sa-si gaseasca petitori. Este o vreme si a prezicerilor: daca pieptul gainii fripte pentru masa este gras, iarna va fi grea, viscolita si geroasa, iar daca este lipsit de grasime, vine iarna blanda si o vara rodnica.

De Sfantul Matei, in 16 noiembrie, fetele din zona Hategului merg la fantana din mijlocul satului si, la cantatul cocosului, aprind o lumanare si o pun pe margine. Se spune ca, pentru care merita, lumina ce se reflecta in apa se va transforma si ii va arata fetei chipul viitorului sot. Tot acum, femeile lucreaza pana la amiaza pentru a avea spor in casa anul viitor.

Unul dintre obiceiurile din perioada postului este si astazi spalarea veselei cu cenusa sau lesie, ca sa nu mai aiba nicio urma de carne sau derivate ale acestor produse.

In Bucovina, se spune ca daca visezi grau verde in postul Craciunului e semn bun ca anul care vine are sa fie manos in toate.
Traditii stabilite de catre Biserica
Conform traditiei stabilite cu timpul in Biserica, Postului Craciunului este de asprime mijlocie, fiind un post al bucuriei. De aceea, pe langa abtinerea de la mancarurile „de dulce" si alte renuntari, Biserica propune un program liturgic in care un loc special il ocupa colindele traditionale.

Postul Craciunului nu trebuie privit ca o perioada a interdictiilor, pentru ca in felul acesta ne va fi foarte greu sa ne abtinem de la hrana de origine animala. Trebuie sa ne gandim ca este un prilej bun pentru a manca sanatos, cand putem sa ii dam organismului necesarul de glucide, lipide, proteine si aminoacizi, pentru a deveni cat mai echilibrat.

Postul Craciunului este deosebit de important in religia ortodoxa, deoarece ne pregateste, pe noi crestinii, pentru primirea cum se cuvine a Mantuitorului Iisus. De asemenea, postul este de folos atat pentru suflet cat si pentru trup, fiindca intareste trupul, pe de o parte, iar pe de alta parte, usureaza si curata sufletul. Cu alte cuvinte: "Pastreaza sanatatea trupului si da aripi sufletului"!

Primele mentiuni despre respectarea acestei perioade de infranare alimentara si trupeasca provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin si de la episcopul Leon cel Mare al Romei, care a rostit noua cuvantari despre acest post, numit „postul din luna a zecea". Postul Craciunului este inchinat in primul rand sarbatorii Nasterii Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos.


Favorite

 
 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.