Bursucul (numit in taxonomie Meles meles) este un animal omnivor, hanindu-se cu fructe, seminte, larve, gasteropode, oua (furate din cuiburile pasarilor ce cuibaresc la sol) etc.
Spre deosebire de alte animale si mai ales de vulpe, bursucul este un animal deosebit de curat. Vizuinele complexe, aflate chiar si la 2 metri sub pamant, cu galerii lungi, de 7-8 m, au prevazute incaperi separate pentru locuit, pentru provizii si pentru excremente, acestea din urma fiind periodic astupate si inlocuite cu altele noi. Mania bursucului pentru curatenie este folosita uneori de vulpe care, pentru a obtine o vizuina noua fara efort, se “usureaza" de cateva ori la intrarea vizuinii bursucului, facandu-l sa se mute (fireste, daca nu este prinsa “in flagrant").
Bursucul are 60 pana la 80 cm lungime si coada de 15-20 cm. Este usor de recunoscut datorita aspectului indesat, al botului alungit si, mai ales, a dungilor albicioase care merg de la bot spre coada. Are o inteligenta uimitoare si un curaj remarcabil.
Bursucul traieste 15 ani. Mormaie si pufaie cand este atacat, plange (tipa) cand este prins – similar iepurelui. Traieste izolat, cautand femela doar in perioada de imperechere si, imediat dupa ce aceasta se produce, o paraseste. Doar mama poate fi vazuta, de primavara pana toamna, cu puii dupa ea. Perioada de imperechere este iulie – august.
Bursucul petrece iarna hibernand, la fel ca ursul. Dormiteaza de regula de pe la sfarsitul lui noiembrie si pana pe la inceputul lunii martie