Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Aristotel
797 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Al treilea ochi
171 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Glanda pineala si „al treilea ochi
1.023 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Un Romanov din trei incercari
60 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Biblioteca din Alexandria
718 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Planeta Uranus
1.364 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dezastrul minier din Hillcrest
468 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  20 de secrete naziste ascunse
58 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  TOP 10 CELE MAI MARI SECRETE ALE LUMII
34 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Megastructuri naziste – Racheta V1
824 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Avicenna - „Al treilea Aristotel"

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 25.10.2013  Adauga la favorite 835 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Avicenna (n. 980, d. 1037) a fost filosof, scriitor, medic si cercetator al naturii siit de origine tadjic-persana. A fost interesat de mai multe domenii, printre care astronomia, alchimia, chimia si psihologia. S-a nascut la 7 august 980, la Afshena, linga Buhara in Persia (acum in Uzbekistan) si a murit la Hamadan, in Iran, in august 1037.

Era denumit de arabi, „al treilea Aristotel".

A scris peste 300 de lucrari, in parte pierdute. A dezvoltat in mod creator unele dintre elementele inaintate ale gindirii aristotelice. El afirma ca lumea exista dintotdeauna, ca si Dumnezeu, din care ar proveni nu ca o creatie, cum sustineau teologii ci ca o emanatie. A afirmat existenta unei legaturi indisolubile intre materie si miscare si a unei legitati naturale universale.

Avicenna a avut o contributie substantiala in domeniul stiintelor naturii (al mecanicii, mineralogiei, botanicii, zoologiei etc) contribuind la pregatirea stiintei experimentale moderne. Opera sa medicala a stat timp de cinci secole la baza studiului medicinii, atit in Orient cit si in Occident.

Lucrarile sale au inceput sa fie traduse in latina in prima jumatate a secolului al XII-lea.

Destinul il aruncase pe Avicenna intr-una din tumultoasele perioade din istoria Iranului, cand noile elemente turcesti schimbau dominatia iraniana din Asia Centrala iar dinastiile locale iraniene incercau sa obtina o independenta politica fata de califatul abbasid de la Bagdad. Insa puterea de concentrare si inzestrarea intelectuala a lui Avicenna au fost intr-atat de puternice incat a fost capabil sa isi continuie munca de creatie, nelasandu-se deloc influentat de turbulentele exterioare.

.

A devenit medicul curtii regale, si s-a bucurat de aprecierea conducatorului pana intr-atat incat a fost numit vizir in doua randuri. Ca de obicei, a suferit de asemenea si reactiile politice si intrigile impotriva sa, fiind nevoit ca o vreme sa se ascunda; la un moment dat chiar a fost intemnitat.
In anul 1023, a fost nevoit sa fuga in Ispahan, unde si-a petrecut ultimii 14 ani din viata sub protectia emirului Alaaddowleh, care l-a insarcinat sa faca noi cercetari in domeniul astronomiei. Moare tot la Hamadan, in luna lui iunie (august, dupa alte surse istorice), anul 1037, pe cand avea doar 57 ani.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.