Cauta: 
 

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Cetati dobrogene in negura istoriei – Mircea Taiss
629 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce sa faci cu privire la chiriile in crestere?
321 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum arata viata unui dependent de droguri
225 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Japonia la un an dupa cutremur
1.117 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Constantin: Misterul imparatului crestin al Romei
254 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viata lui Tudor Vladimirescu, Ep.3 –
354 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pollotarianism
521 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Limba romana - Nasterea si falsurile istorice
233 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viata recifurilor din Andaman
893 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Londra - Anglia / O plimbare cu autobuzul
1.197 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Carsium

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 22.10.2013  Adauga la favorite 1.205 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Castrul roman Carsium este situat pe teritoriul localitatii Harsova, judetul Constanta. Castrul a fost intemeiat de Traian in anul 103 pe locul unei asezari dace. In secolul X sau XI, bizantinii construiesc aici o cetate.

Cu toate ca este atestata din punct de vedere istoriografic in majoritatea documentelor antichitatii romane si romano-bizantine (Καρσουμ-Carsum, mijlocul secolului al II-lea, la Ptolemeu din Alexandria; Carsio,secolul al III-lea, in Tabula Peutingeriana; Carso, secolele III-V, in Itinerarium Antonini; Καρσω-Carso-Carsus, mijlocul secolului V, la Priscus Panaites; Καρσος-Carsos, prima parte a secolului VI, la Hierocles; Καρσω-Carso, mijlocul secolului VI, la Procopius; Carsion, secolul VII, la Geograful din Ravenna; Καρσος-Carsos, in secolul X, la Constantin Porfirogenetul), fortificatia romana Carsium este aproape necunoscuta arheologic. O vina majora o are cercetarea defectuoasa: o campanie in anul 1939 pe zidurile de nord; o alta in anul 1943 pe incintele de vest; alta campanie in anul 1963 pe suprafata platoului. Nici una nu a dat raspuns la intrebarea fundamental despre planimetria fortificatiei romane si fazele ei de constructie. Cauza a fost suprapunerea cetatii medievale peste cea antica, desele interventii, chiar pentru scoaterea pietrei, uneori pana la stanca, la adancimea de 4-5 metri. Arheologic, poti sapa atat, cativa ani, intr-o nivelare cu materiale amestecate din toate epocile istorice, fara sa obtii rezultatele asteptate. Caracteristica aceasta explica de ce campanile arheologice au fost atat de scurte si s-a publicat atat de putin in trecut. Drept urmare, atunci cand s-a simtit nevoia lamuririi problemelor legate de castrul roman, in lipsa unor rezultate stiintifice pe care sa se sprijine orice supozitie, s-a aplicat, pe zidurile vizibile, regula evolutiei celorlalte fortificatii dunarene: incintele mari sunt timpurii, eventual de la Traian, cele mijlocii din secolul IV, iar cele mai mici din perioadele urmatoare. Asa se face ca mult timp, resturile de ziduri de la suprafata, de pe Dealul Cetatii aproape de Dunare, au fost considerate de origine romana. Pe baza acestor considerente s-a propus chiar un plan al cetatii, care, evident nu mai este de actualitate. Cercetarile din ultimele decenii au demonstrat ca incinta mare (cea mai larga) nu se poate data in secolul al II-lea, cum s-a presupus mult timp, dupa cum nici cea din mijloc nu poate fi pusa pe seama refacerii din timpul imparatului Constantin cel Mare. Zidurile de pe platoul cetatii sunt legate de evolutia fortificatiei in perioada medievala. De fapt, cu mult inainte, inca de la sfarsitul secolului XIX, Panfil Polonic a fost cel care a incercat sa lamureasca lucrurile. El nota in Caietul sau ca pe malul Dunarii se gasesc zidurile unei puternice cetati turcesti, iar peste tot in interiorul orasului sunt numai urme de ziduri si caramizi romane


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.