Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Paul Morphy
1.112 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Afacerea Tanase
899 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Paul Zak si molecula morala
566 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Faimoaselr prajituri din Ierusalim
299 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Waldemar dezvaluie secretele in 4 picturi emblematice
106 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Diana: Noaptea in care a murit
228 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Poldark (UK 1975) Drama romantica 51 min / Episod 3
723 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria nestiuta a printului Carol Mircea
375 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mircea Eliade si redescoperirea sacrului (1987) 2/4
891 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Paul Bocus
1.346 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Paul Goma

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 16.10.2013  Adauga la favorite 924 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Poate cel mai cunoscut disident din timpul Romaniei comuniste supranumit Soljenitin-ul Romaniei si unul dintre cei mai cunoscuti scriitori postbelici,[judecata de valoare] Paul Goma s-a nascut in Basarabia ca al doilea fiu al unei familii de invatatori romani. Odata cu cedarea Basarabiei fostei U.R.S.S., in urma Pactului Molotov-Ribbentrop, familia Goma s-a refugiat in Romania.

Paul Goma s-a aratat din tinerete animat de un spirit contestatar, declarand ca persecutarea sau escamotarea unui cetatean renteaza pentru putere, numai daca ramane necunoscut.[necesita citare] In mai 1952, elev in clasa a zecea a liceului „Gheorghe Lazar" din Sibiu, Goma a fost convocat la Securitate si retinut opt zile, dupa care a fost exmatriculat din toate scolile din tara, deoarece sustinuse in scoala cauza unor persoane anchetate si arestate sub acuzatia de anticomunism. A reusit totusi sa se inscrie la liceul „Radu Negru" din Fagaras, pe care l-a absolvit in iunie 1953. In 1954 a sustinut simultan examene de admitere la Universitatea din Bucuresti la filologie romana si la Institutul de literatura si critica literara „Mihai Eminescu". A reusit la amandoua, dar a ales Institutul. Din toamna anului 1955, a avut dispute la seminarii si cursuri cu profesorii Radu Florian, Tamara Gane, Mihai Gafita, Toma George Maiorescu, Mihail Novicov, urmand ca in iunie 1956 sa fie „judecat" de rectoratul universitatii. A aparut pentru prima data „cazul Goma". Dupa infrangerea revolutiei maghiare din 1956 de catre trupele sovietice, in luna noiembrie a aceluiasi an, Paul Goma si-a predat in semn de protest carnetul de membru UTM. A fost arestat in noiembrie 1956, acuzat de „tentativa de organizare de manifestatie ostila".[necesita citare] In martie 1957 a fost condamnat la doi ani de inchisoare corectionala, pe care i-a executat la inchisorile Jilava si Gherla. Ulterior, a fost trimis cu domiciliu fortat in Baragan, la Latesti, azi Bordusani, din judetul Ialomita, unde a ramas pana in 1964.[2]

Neputandu-se reinmatricula in anul III la Institutul „Mihai Eminescu", in vara anului 1965 a dat din nou examen de admitere la facultatea de filologie a Universitatii din Bucuresti.

In 1971, a fost propus pentru a fi exclus din PCR, in care se inscrisese in august 1968, din cauza publicarii integrale a romanului „Ostinato" in RFG, la editura Suhrkamp, pe care cenzura i-l ciopartise in tara. Un an mai devreme, Goma la Radio Europa Libera fusesera citite fragmente din romanul sau Usa (noastra cea de toate zilele).

In martie 1977, a publicat in revista „Romania literara" un scurt articol, „Pamant de flori", in care se refera la urmarile dezastruosului cutremur de pamant de la 4 martie 1977.

In 1977, Goma a reusit sa trimita la postul de radio occidental Radio Europa Libera o scrisoare deschisa in care cerea guvernului Romaniei respectarea drepturilor omului in Romania. Scrisoarea a fost difuzata de postul de radio. In consecinta, a fost permanent urmarit, apoi arestat si batut de Securitate. Insa, fiind bine cunoscut in Occident si repertoriat de organizatia neguvernamentala impotriva incalcarii drepturilor omului, Amnesty International, Goma nu mai putea fi judecat si condamnat fara a starni proteste in strainatate.

La 20 noiembrie 1977 lui Goma, sotiei si copilului, le-a fost retrasa cetatenia romana si au fost expulzati in Franta. Ajunsi la Paris, au cerut azil politic. Aici Goma si-a continuat lupta impotriva regimului comunist de la Bucuresti si a conducatorului lui, Nicolae Ceausescu. A sprijinit infiintarea, in 1979, a Sindicatului Liber al Oamenilor Muncii din Romania (SLOMR), comparabil cu sindicatul polonez liber Solidarnosc. Ca reactie la activitatea sa anticomunista, a fost tinta unui atac cu colet-capcana si a unei tentative de asasinat puse la cale de regimul de la Bucuresti.

Paul Goma nu este membru al Uniunii Scriitorilor, din care a fost exclus in 1977 de conducerea de atunci, din care faceau parte, intre altii, Nicolae Manolescu, Ana Blandiana si Stefan Augustin Doinas.[necesita citare]

Goma este in prezent cetatean roman[4], conform unei informari a Ministerului de Interne. Lupta sa impotriva comunismului a luat cu timpul un aspect din ce in ce mai nationalist si sceptic fata de Occident, Goma incepand prin a refuza in 1980 oferta de a primi cetatenia franceza, primita in acelasi timp de scriitorul ceh Milan Kundera. O petitie pentru repunerea in drepturi a familiei Goma, semnata de 300 de persoane in 2006, a ramas fara rezultat.

Scriitorul Andrei Turcanu a anuntat joi, 25 aprilie 2013, ca Paul Goma a primit cetatenia Republicii Moldova.

Paul Goma a facut parte pentru opt zile din Comisia Prezidentiala pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania, din care a fost indepartat din considerentele de mai sus de catre seful comisiei, Vladimir Tismaneanu

Este considerat drept negationist al Holocaustului din Romania din cauza opozitiei sale fata de Raportul Comisiei Wiesel


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.