Razboiul din Coreea a debutat in ziua de 25 iunie 1950. Pe 27 iulie 1953 s-a semnat un armistitiu.
Razboiul Coreei a fost un conflict militar intre Republica Coreea (cunoscuta cu precadere drept Coreea de Sud) si Republica Populara Democrata Coreeana (respectiv Coreea de Nord). Coreea de Sud a avut drept aliati Natiunile Unite, iar Coreea de Nord a fost sprijinita de Republica Populara Chineza cu ajutor militar din partea Uniunii Sovietice.
Razboiul a inceput la data de 25 iunie 1950, iar finalul razboiului a coincis cu semnarea unui armistitiu la data de 27 iulie 1953. Razboiul a pornit datorita delimitarii fizice a Coreei printr-un acord al Aliatilor victoriosi in Razboiul Pacificului. Peninsula Coreea a apartinut Japoniei din anul 1910 pana la finele celui de-al Doilea Razboi Mondial. In 1945, in urma capitularii Japoniei, administratia americana a impartit peninsula de-a lungul paralelei 38, trupele americane ocupand partea de sud, iar cele sovietice partea de nord.
Insuccesul de a realiza alegeri libere pe teritoriul intregii peninsule in 1948 a adancit impartirea celor doua regiuni, iar Nordul a instaurat un guvern comunist. Paralela 38 a devenit treptat o bariera politica intre cele doua regiuni. Desi negocierile de unire au continuat in lunile de dinaintea razboiului, tensiunile s-au intensificat. Raiduri si incaierari la nivelul paralelei de 38 de grade au continuat. Situatia a luat amploare atunci cand Coreea de Nord a invadat teritoriul Coreei de Sud la data de 25 iunie 1950. A fost primul conflict armat important din Razboiul Rece.
In anul 1950 Uniunea Sovietica a boicotat Consiliul de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite in semn de protest la reprezentarea din China de catre Kuomintang, guvern al nationalistilor chinezi refugiati in Taiwan dupa infrangerea acestora din urma in Razboiul Civil Chinez. In absenta unei voci disidente din Uniunea Sovietica, care ar fi putut sa respinga prin veto hotararea luata, Statele Unite si alte tari au adoptat o rezolutie a Consiliului de securitate de autorizare a interventiei militare in Coreea.
Statele Unite ale Americii asigura 88% din cei 341.000 de soldati care au ajutat fortele internationale din Coreea de Sud in respingerea invaziei, cu ajutorul militar a douazeci de alte tari membre ale Organizatiei Natiunilor Unite (ONU). Suferind pierderi grele, in doua luni, aparatorii au fost impinsi inapoi intr-o zona mica in partea de sud a Peninsulei Coreene, cunoscut sub numele de Perimetrul Pusan. O contraofensiva rapida a ONU a impins apoi nord-coreenii dincolo de paralela 38 si aproape de raul Yalu, determinand Republica Populara Chineza sa intre in razboi de partea Coreei de Nord. Chinezii au lansat la randul lor o contraofensiva ce a determinat fortele Natiunilor Unite sa se retraga in spatele paralelei 38. Uniunea Sovietica a sprijinit cu armament atat armata Republicii Populare Chineze, cat si pe cea a Coreii de Nord. In 1953 razboiul a incetat cu un armistitiu ce a restabilit granita intre cele doua Corei aproape de paralela 38 si intre cele doua tari a creat o zona demilitarizata fortificata, lata de 4km. De atunci si pana azi intre cele doua tari nu s-a incheiat niciun acord de pace, ci este in vigoare armistitiul. Mici scantei din aceasta lupta inca se mai manifesta in aceasta zona.
Cu sprijin din partea unor puteri externe de ambele parti, Razboiul Coreei a fost unul de proximitate.
Dintr-o perspectiva a stiintei militare, acest conflict a combinat tactici de lupta intalnite atat in Primul cat si in Al Doilea Razboi Mondial: a inceput ca o campanie mobila cu miscari de infanterie urmate de raiduri ale bombardierelor, dar pana in luna iulie a anului 1951 a devenit un razboi de transee.
Desfasurarea conflictului
In toiul incercarii de a uni pe cale democratica peninsula Coreea intr-un singur stat, la 25 iunie 1950, Coreea de Nord a invadat Coreea de Sud, trecand paralela 38, granita stabilita de comun acord de SUA si URSS in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Statele Unite ale Americii, impreuna cu trupele ONU de mentinere a pacii au intervenit pentru Coreea de Sud. Cu un sprijin militar de 12 miliarde de dolari votat de Congresul American, presedintele Truman i-a ordonat generalului Douglas MacArthur care stationa cu trupele de ocupatie americane in Japonia sa transfere materiale militare armatei sud-coreene.
Nefiid pregatiti pentru acest atac, americanii si trupele ONU au fost impinsi de trupele nord-coreene tot mai in sud, pana cand singura portiune care mai era in mana americanilor era Perimetrul Pusan, aproximativ 10% din teritoriul Coreei de Sud. Intre timp americanii si-au mobilizat trupele, au adus intariri, in timp ce trupele nord-coreene erau tot mai extenuate liniile lor de aprovizionare largindu-se tot mai mult.
In Perimetrul Pusan americanii au organizat o aparare puternica, pe care trupele nord-coreene nu o puteau infrange.
Contraatacul si debarcarea lui Douglas MacArthur la Incheon (septembrie 1950)
Impotriva militarilor odihniti si reinarmati din Perimetrul Pusan armata nord-coreeana s-a dovedit a avea efective insuficiente si prost echipati si spre deosebire de americani nu dispuneau de sustinere navala si aeriana. Pentru a elibera Perimetrul Pusan de presiune Douglas MacArthur a recomandat debarcare amfibiu la Incheon, la o adancime de aproximativ 160 km in spatele liniilor inamice si foarte aproape de capitala Seoul. Atacul propus de Douglas MacArthur a avut succes foarte mare, cu pierderi americane reduse. La 18 septembrie Stalin l-a trimis pe generalul Zaharov in Coreea de Nord pentru a-l consilia pe Kim Ir-sen.
Zaharov i-a recomandat lui Kim Ir-sen sa-si retraga trupele de lana Pusan pentru apararea Seoulului, dar chinezii erau de alta parere sugerand ca trebuie insistat in continuare in Pusan pentru a-i elimina pe americani.
La 25 septembrie 1950 Seoul a fost recapturat de fortele din Sud si cele americane, raidurile aeriene distrugand cea mai mare parte a tancurilor si artileriei nord-coreene.
Interventia Chinei (octombrie-decembrie 1950)
Dupa o desfasurare favorabila a evenimentelor pentru sudisti, armata chineza a intervenit alaturi de Coreea de Nord, intrand cu trupele in Coreea de Sud, la data de 19 octombrie 1950, inclinand balanta victoriei spre Coreea de Nord.
Totul s-a incheiat in final cu un armistitiu intre Coreea de Nord si Coreea de Sud, fiind restabilite granitele initiale, cele care erau in vigoare la declansarea conflictului. Coreea de Nord s-a retras unilateral din acest pact la 27 mai 2009.
Acest conflict, considerat a fi un razboi civil, a fost, de fapt, un razboi care a implicat interventia, de partea ambelor parti, a celor doua mari superputeri ale lumii, URSS si SUA, unele surse referindu-se la acest conflict ca fiind o etapa din Razboiul Rece.
Sursa:ro.wikipedia.org