Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Gheorghe Hagi s-a apucat de cantat :)
1.268 vizite - 0 comentarii
adaugat de Mona
 
  Meryl Streep castiga premiul Bafta si isi pierde panoful
1.431 vizite - 0 comentarii
adaugat de Mariana
 
  Maria Lataretu
1.516 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Stela Popescu - Povestea unei mari artiste .
1.734 vizite - 0 comentarii
adaugat de coco
 
  In memoriam Stela Popescu
1.185 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Paul Newman si Joanne Woodward
1.162 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Puiu Calinescu
2.783 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Florian Pittis-3
2.288 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Shane MacGowan - Geniul auto-distructiv
1.600 vizite - 0 comentarii
adaugat de fram
 
  Shane MacGowan - Un inger aflat aproape de sfarsit
1.444 vizite - 0 comentarii
adaugat de tony
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Alte rubrici >> Vedete
 

 

Grigore Vasiliu / zis si ...Birlic

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 24.09.2013  Adauga la favorite 1.647 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
Nota IMDB: 8.7
   
 
Grigore Vasiliu Birlic - Un actor de geniu


Grigore Vasiliu Birlic (n. 24 ianuarie 1905, Falticeni - d. 14 februarie 1970, Bucuresti) a fost unul dintre cei mai mari actori romani de comedie. A jucat in multe piese de teatru, precum si in filme.

Numele de nastere era Grigore Vasiliu, Birlic fiind doar o porecla pe care a primit-o datorita succesului din piesa Birlic, jucata la inceputul carierei sale.

Date biografice:

Grigore Vasiliu s-a nascut pe 24 ianuarie 1905, in familia unui mic negustor de pe strada Paraul Targului din Falticeni. In copilarie a vrut sa se faca clovn la circ, dar a fost tempestiv potolit de catre tatal sau. A absolvit in anul 1924 cursurile Liceului „Nicu Gane" din Falticeni, facand parte din prima promotie a liceului.
Scriitorul Eugen Dimitriu, fondatorul Galeriei Oamenilor de Seama din Falticeni, povesteste in cartea Orasul Muzelor ca: „Despre Grigore Vasiliu Birlic se putea banui ce va ajunge in viata: actor de mare talent. O simpla grimasa in linistea deplina a orei, si toata clasa izbucnea in hohote de ras, dand peste cap lectia... Observatiile pe care le primea erau facute cu intelegere. Profesorii aveau intuitie, il si vedeau pe marile scene, in roluri ce puteau face epoca. Uneori, Birlic ajungea pe mana directorului George Stino, care-l facea „sacatura". Voia sa-i dea cateva vergi, dar faptasul se baga sub masa."[1]
La dorinta familiei sale care considera actoria ca fiind o meserie neserioasa, Grigore Vasiliu se inscrie la Facultatea de Drept din Cernauti. In paralel, pana a-si lua licenta in drept, a facut figuratie la Teatrul National din Cernauti pentru a-si castiga traiul. Remarcat de directorul Dragos Protopopescu, este distribuit pentru prima data de catre regizorul Aurel Maican in rolul unui tampit din comedia Musca spaniola, scrisa de vienezii Arnold si Bach, si adaptata de dramaturgul Tudor Musatescu si de regizorul Sica Alexandrescu. Fiind peltic, a fost „mai gaga decat ar fi cerut textul" si astfel a repurtat inca de la inceput un succes rasunator.


In urma succesului obtinut la public, este angajat ca actor la Teatrul National din Cernauti. La Cernauti, Grigore Vasiliu cucereste simpatia publicului, fiind remarcat mai ales datorita rolului Dandanache din piesa O scrisoare pierduta a lui Ion Luca Caragiale.

Dramaturgul si omul de teatru Victor Ion Popa il distribuie in piesa „Amanetul" de Holberg.
Pentru admiterea la Conservatorul de Arta Dramatica din Cernauti a trecut prin nu mai putin de sapte tentative nereusite. Motivul pentru care a fost admis cu greu la Conservator era un defect de vorbire, explicat de Birlic mai tarziu: „eram peltic si scuipam cand vorbeam".

Defectul s-a transformat insa intr-unul dintre atuurile actorului. La Conservator s-a numarat printre elevii lui Petre Sturdza si mai tarziu a avut-o ca profesoara pe Gina Sandri. A legat o stransa prietenie si cu Jules Cazaban, coleg de Conservator. Mai tarziu s-a mutat la Conservatorul din Bucuresti.

„Birlic"

In anul 1933, Grigore Vasiliu, student pe atunci la Conservatorul de Arta Dramatica din Cernauti, a fost adus la Bucuresti, de catre regizorul Aurel Maican. Timp de un deceniu a jucat pe scenele diverselor companii particulare in piesele regizate de catre Sica Alexandrescu si Ion Iancovescu, fiind vedeta in special la Teatrul Vesel. Acest teatru isi tinea spectacolele intr-o sala mica dintr-un pasaj al Bulevardului Elisabeta din Bucuresti; teatrul fusese infiintat de regizorul Sica Alexandrescu impreuna cu dramaturgul Tudor Musatescu si avea sa-si continue activitatea pana in anul 1940.
Printre piesele cele mai importante in care a jucat se numara: Varcolacul, Micul Weber de Arnold si Bach, Otto Elefantul de Arnold si Bach, Arde nevasta-mea de A. Vercourt si Jean Bever, Prostul din baie de Ernest Fiese si Karl Fellman, Corabia lui Noe, Asternutul de matase de A. Birabeau si G. Dolley, Parintele cateilor de Glinger si Taussig, Imparatul de Luigi Bonelli etc.
Din aceasta perioada isi trage si porecla, transformata mai tarziu in supranume, Birlic, care era titlul unei piese scrise de vienezii Arnold si Bach, adaptata special pentru el de dramaturgul Tudor Musatescu si de regizorul Sica Alexandrescu. Actiunea din piesa era localizata in nordul Moldovei, erou principal (un functionar) purtand numele de Costache Perjoiu, zis Birlic, din Falticeni.
Cu rolul titular din farsa Birlic, tanarul Grigore Vasiliu a cunoscut un succes urias, astfel incat a ajuns sa se identifice cu personajul si sa-i adopte numele. Mai intai o porecla ce starnea rasul, Birlic (cuvant de origine turca insemnand asul de la cartile de joc) a devenit o marca pe care actorul a adaugat-o numelui sau, transformand-o in renume.
Sica Alexandrescu si Tudor Musatescu au creat pentru Birlic aproape exclusiv spectacole comice, cel mai adesea cu piese usoare, din repertoriul bulevardier. Sica Alexandrescu monteaza piesa dupa piesa cu Birlic in rolul principal, toate avand un mare succes la public. Birlic a impresionat publicul si criticii teatrali prin creatiile sale actoricesti complexe, avand capacitatea de a trece foarte usor de la un rol din registrul tragic la un rol din registrul comic si invers.
In anul 1934 a debutat in cinematografie alaturi de Stroe si Vasilache in filmul Bing-Bang (care s-a pastrat si azi), apoi in Doamna de la etajul II (1937) (in regia lui Dezideriu Major), alaturi de Maud Mary, Mihai Popescu si Misu Fotino (film pierdut, dar exista cateva fotografii care ni-l prezinta). Dramaturgul George Ciprian ii ofera rolul lui Chirica din piesa sa Omul cu martoaga.
A fost casatorit de doua ori, mai intai cu Angela Mateescu, apoi cu Valeria Nanci, dar nu a avut copii

Geniu al comediei romanesti:

Datorita talentului artistic Grigore Vasiliu Birlic a fost impus ca director si patron al mai multor companii teatrale (printre care si trupa „Colorado").[2] Insa legea comunista a teatrelor din anul 1947 a facut ca Birlic sa reziste in aceasta postura doar un an, fiind pana la urma inlocuit din functie.
Instalarea la putere in Romania a regimului comunist l-a prins in plina glorie, inchizandu-i insa granitele spre lume. Se intoarce ca actor la Teatrul National din Bucuresti, dupa nationalizarea teatrelor particulare. Repertoriul Teatrului era stabilit de Directia de Propaganda a Comitetului Central al PCR. Sica Alexandrescu monteaza in anul 1953 piesa O scrisoare pierduta, Birlic interpretandu-l initial pe Dandanache, apoi pe Branzovenescu.
Prin Decretul nr. 43 din 23 ianuarie 1953 al Prezidiului Marii Adunari Nationale a Republicii Populare Romine, actorului Grigore Vasiliu Birlic i s-a acordat titlul de Artist Emerit al Republicii Populare Romine „pentru merite deosebite, pentru realizari valoroase in arta si pentru activitate merituoasa".[3] Ulterior (anterior anului 1960) a primit si titlul de Artist al Poporului.
A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa I (1967) „pentru activitate indelungata in teatru si merite deosebite in domeniul artei dramatice".[4]
Radu Beligan il considera un „geniu al comediei, al umorului romanesc", asezandu-l alaturi de Constantin Tanase. Criticii au spus ca umorul si fizionomia sa l-ar fi putut propulsa intr-o cariera internationala de exceptie, daca nu ar fi fost prizonierul unei cinematografii marginale.
In cadrul Festivalului Goldoni din anul 1956, Sica Alexandrescu pleaca la Venetia cu Birlic, Alexandru Giugaru si George Calboreanu pentru a prezenta piesa Badaranii in traducerea lui Iancovescu.


Aparitia lui Birlic in Italia, in piesa Badaranii, a oprit din fuga spectatorii care doreau sa se adaposteasca de ploaia torentiala care izbucnise in actul III al piesei care se juca in aer liber, in gradina de la Palazzo Grassi.

Publicul a ramas pe loc, tintuit sub ploaie, hohotind si aplaudand in delir fiecare replica a lui jupan Conciano – Birlic, desi nu cunostea limba in care se juca piesa.


A interpretat un numar de 13 personaje din opera marelui dramaturg Ion Luca Caragiale. Amintim rolurile: Cracanel si Candidatul in D-ale carnavalului, Spiridon si Rica Venturiano in O noapte furtunoasa, Branzovenescu si Dandanache in O scrisoare pierduta, Coana Efimita in Conu Leonida fata cu reactiunea, Lefter Popescu in Doua loturi, Costachel Gudurau in Telegrame. Despre Caragiale, Birlic avea sa spuna:
„Ca unul dintre actorii care am interpretat cele mai multe personaje – 13 – din opera marelui nostru dramaturg, il evoc cu afectuoasa recunostinta si pentru succesele actoricesti pe care mi le-a prilejuit. Au constituit pentru mine, in cei peste 35 de ani de teatru, o adevarata scoala a maiestriei actoricesti, personaje ale maestrilor dramaturgiei noastre. Sapte roluri in cele patru comedii."
Birlic era constient de faptul ca arta careia i se inchina este perisabila:
„Spre deosebire de arta scriitorului, a pictorului si a muzicantului, arta actorului este, din pacate, perisabila! Din creatia lui nu ramane nimic. Cinematograful biruie astfel o fatalitate dand actorului un pic de acces la nemurire. (...)

Eu, Birlic cel din sala, il urmaresc pe Birlic de pe ecran, dandu-mi seama ca el va supravietui, ca aceasta imagine a artei mele va continua sa traiasca in ochii unui spectator care nu s-a nascut inca."[6]
Simtind ca se apropie momentul plecarii sale de pe scena vietii, Birlic a cerut impresarului Gaby Michailescu sa reia pentru public piesa de succes care l-a consacrat: „Birlic", la care a fost si regizor. Alaturi de el, au jucat actori de mare renume cum ar fi: Silvia Dumitrescu-Timica, Alexandru Giugaru, Petre Stefanescu-Goanga, N. Gardescu, Vasilica Tastaman, Antonescu-Carabus.

A fost ultimul mare triumf al lui Birlic.


Sursa:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Grigore_Vasiliu_Birlic


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.