Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Triunghiul mortii
1.483 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Casatoria aranjata in Tibet
442 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cartea Interzisa a Mortilor
516 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cartea tibetana a mortii
853 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Staya Erusa - Gaseste cartea cunoasterii
1.079 vizite - 0 comentarii
adaugat de Laur
 
  Staya Erusa – Gaseste cartea cunoasterii
15 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viata femeilor tibetane
694 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cartea lui Enoh, interzisa din Biblie,
217 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secretele pierdute ale Medicinei Tibetane
525 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Animale disparute – Natura si capcanele mortii
871 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Cartea Tibetana a Mortii.

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 30.08.2013  Adauga la favorite 858 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Un stravechi manuscris care descrie la ce anume se poate astepta cineva dupa ce moare, Cartea Tibetana a Mortii a fost scrisa de preoti Lama, care au pretins, in urma exercitiilor avansate de yoga, ca isi amintesc ultima lor reincarnare. Cartea spune ca in momentul mortii omul vede o lumina clara, pe care o identifica cu simbolul Divinitatii si vorbeste si de intilnirea cu fiinte mistice, acestea fiind doar citeva dintre asemanarile intre descrierile din Cartea Tibetana a Mortii si relatarile celor ce au trecut prin NDE.

Cartea Tibetana a Mortii este o carte budista din sec. al VIII-lea, care marturiseste despre traditia pre-budista dintr-o vreme cu mult mai timpurie. Titlul tibetan al cartii este „Eliberarea prin auz dupamoarte Cartea este citita langa trupul noului raposat pentru ajutorul sufletului, pentru ca, asa cum spune chiar textul, „in ceasul mortii se ivesc multe inchipuiri inselatoare" Acestea, asa cum spune editorul, „nu sunt vederi ale realitatii, ci nimic mai mult decat ... (propriile) porniri ale mintii, care au luat chip intrupat In etapele mai tarzii de 49 de zile ale experientelor de „dupa moarte", care sunt prezentate in carte, se afla vedenii atat ale zeitatilor „pasnice" cat si ale celor



„manioase" -toate acestea sunt socotite inselatoare, dupa doctrina budista. (Vom arata mai jos, in cercetarea firii acestui taram, de ce aceste vedenii sunt cu adevarat in mare masura inselatoare.) Sfarsitul acestui intreg fenomen este caderea, in sfarsit, a sufletului intr-o „reincarnare" (despre care, de asemenea, se va vorbi mai jos), pe care teoria budista o socoteste ca pe un rau care trebuie ocolit prin initiere budista. Dr. C. G. Jung, vorbind despre aceasta carte, crede ca aceste vedenii sunt foarte asemanatoare infatisarii lumii de dupa moarte din literatura spiritista a occidentului modern -amandoua „dau o impresie urata despre intreaga desertaciune si banalitate a comunicarilor din „lumea duhurilor"

Sub doua aspecte, sunt asemanari de netagaduit intre „Cartea tibetana a mortilor" si experientele traite astazi de oameni, iar acest lucru explica interesul Dr. Moody si al altor cercetatori pentru aceasta carte. Mai intai experienta „din afara trupului" care se traieste in primele clipe ale mortii este in general aceeasi ca aceea istorisita in experientele de astazi (la fel ca in literatura ortodoxa): sufletul raposatului se arata ca un „trup stralucitor iluzoriu" care poate fi vazut de catre alte fiinte cu fire asemanatoare, dar nu de catre oamenii trupesti. La inceput sufletul nu stie daca este viu sau mort. El vede oamenii din jurul trupului sau, aude tanguirile celor de fata, si are toate insusirile simturilor. Are miscari libere si poate trece prin obiecte tari In al doilea rand, „in clipa mortii se vede stralucirea clara a unei lumini," (pag. 89), pe care cercetatorii de astazi o numesc „fiinta de lumina", si care este descrisa de multi oameni.

Nu-i nici o pricina de indoiala ca ceea ce se arata in Cartea tibetana a mortilor se bazeaza pe experienta traita „in afara trupului". Dar vom vedea mai jos ca starea adevarata de dupa moarte este doar una dintre aceste experiente, si trebuie sa ne ferim sa credem ca orice experienta „din afara trupului" este o descoperire a celor ce se intampla cu adevarat cu sufletul dupa moarte. Experientele mediumurilor din apus pot fi de asemenea adevarate; dar ele, de buna seama, nu transmit vesti adevarate de la morti, asa cum pretind ei. Este o asemanare intre Cartea tibetanaa mortilor si Cartea egipteanaa mortilor,22 care este cu mult mai timpurie. Cea din urma prezinta sufletul dupa moarte ca suferind multe schimbari si intalnindu-se cu multi „zei". Nu exista nici o traditie vie a talmacirii acestei carti, oricum, chiar si fara aceasta, cititorul modern poate sa ghiceasca ceva din simbolismul ei. Potrivit acestei carti, raposatul ia pe rand chipul unei randunele, al unui soim de aur, al unui sarpe cu picioare de om, al unui crocodil, al unei flori de lotus, etc., si intalneste „zei" neobisnuiti si fiinte din alte lumi (cele „Patru maimute sfinte", zeita hipopotam, felurite zeitati cu capete de caini, sacali, maimute, pasari, etc.) Experientele plasmuite si incalcite ale imparatiei de „dupa moarte", asa cum sunt infatisate in aceasta carte, se afla intr-un contrast puternic cu claritatea si simplitatea experientelor crestine. Desi poate ca se bazeaza pe experiente adevarate din „afara trupului", aceasta carte este la fel de plina de vedenii inselatoare ca si Cartea tibetanaa mortilor si de buna seama, nu poate fi socotita ca o prezentare adevarata a starii sufletului dupa moarte.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.