Scorpionii sunt animale nevertebrate din clasa Arachnida, increngatura Arthropoda. Ei au un aspect inselator de racusor. Se deosebesc usor de alte arahnide dupa pedipalpii in forma de cleste si metasoma (coada) ce se termina cu telson. Ca si toate arahnidele, ei au opt picioare, corpul este segmentata. In telson sunt localizate glandele veninoase. Canalele acestor glande se deschid in exterior printr-un ac. Desi, scorpionii au o reputatie infricosatoare, doar 25 de specii au venin capabil sa ucida un om. Ei se intalnesc in special in zonele tropicale si subtropicale. In regiunile temperate ei se intalnesc foarte rar. In prezent ordinul cuprinde peste 1 400 de specii, care au dimensiunea corpului intre 9 mm (Typhlochactas mitchelli) si 21 cm (Pandinus imperator si Hadogenes troglodytes).
Corpul scorpionilor este divizat in cateva regiuni numite tagme. Anterior se afla prosoma (cefalotorace), iar posterior – opistosoma (abdomen). Opistosoma este impartita in continuare in mezosoma (preabdomen) si metasoma (postabdomen)[2]. Metasoma, numita uneori si coada, este ingustata si se termina cu un telson. Prosoma poarta 6 perechi de apendice (membre), pe cand la opistosoma pot fi mentionati doar pieptenii.
Segmentele corpului sunt acoperite cu sclerite – placi ale cuticulei. Placile dorsale a corpului se numesc tergite, cele ventrale sternite. Tergitele se acorda cu sternite prin pleurite membranoase laterale. Ele sunt moi in comparatie cu sclerite chitinizate. Cuticula este foarte dura, fiind impregnata cu fier si zinc. Aceasta ofera o protectie impotriva dusmanilor si costituie un strat hidrodermic (lipoproteic), protejand animalul de deshidratare. Cuticula este secretata de glandele epidermice si periodic scorpionul naparleste.