Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Desert Skeletons
1.109 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lumea extraordinara a lui Wim Hof, omul gheturilor
565 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Desertul Taklamakan
1.410 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Desertul Danakil
1.544 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  America salbatica – Desertul
704 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Detectivii documentelor de la Marea Moarta
92 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Drumetii tacute 6 zile in desert
121 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Okavango Delta, Botswana
1.016 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Copacul Vietii, Bahrain
1.329 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Rajasthan, Tara Regilor
117 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Desertul Namib

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 07.08.2013  Adauga la favorite 1.317 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Desertul Namib este un desert in sud - vestul Africii, intinzandu-se de-a lungul coastei Oceanului Atlantic a Namibiei si Angolei pe 1.200 km (latime circa 60km), avand zone cu dune inalte pana la 150m
Numele sau in limba indienilor inseamna "locul ce nu exista". Numele Namib vine de la un zeu al furtunilor si traznetelor, zeu pe care bastinasii il considerau foarte puternic; prezenta lui se facea mult simtita tot anul, cunoscandu-se faptul ca in aceasta zona exista atat vantul de sud-est care trimite curent rece catre coasta si putina umezeala, cat si numeroase uragane.


Clima este uscata. Temperaturile pot depasi 50 °C ziua, insa noaptea pot scadea pana la 0 °C.

Acest desert este considerat cel mai batran desert din lume, urme a unei clime calduroase si uscate putand fi observate inca cu peste 80 milioane ani in urma. Suprafata acestuia este de peste 55.000 km2. Aici se afla vestitul "Munte de Foc", renumit prin vestigiile unor stravechi documente de viata si de cultura bosimana. Este singura zona etnografica in care bosimanii au creat asezari stabile, catune de colibe construite din pietre suprapuse, avand diametrul de 3 - 4 m si interiorul captusit cu un strat gros de ierburi uscate.


Caracteristic pentru desertul Namib este welwitschia mirabilis, o planta rara ciudata, a carei radacina se infige vertical pana la 25 m pentru a obtine apa din straturile impermeabile adanci. Tulpina subterana este groasa de circa 130 cm, iar la suprafata solului prezinta un crater de frunze stelate de 1 - 3 m lungime, care se tarasc pe jos ca niste panglici desirate. Ciclul de inflorire al ei este de 20 de ani. Tinand seama ca planta infloreste de 6 - 8 ori inainte de a se usca, s-a socotit ca viata ei poate dura aproximativ doua sute de ani. Lumea vegetala din Deserul Namib cuprinde si arborele tolba (Aloe), Europhobia, Accacia si altele.


Exista un numar mare de insecte perfect adaptate la conditiile dure ale desertului: insecte de tipul "gandacul care sta in cap", si pe care "diminetile cu ceata" il prind la suprafata, incercand sa-si faca un stoc de apa pe care sa-l foloseasca in tot restul zilei. Multe alte vietati si-au gasit un loc de supravietuire chiar si in acest mediu foarte ostil. Pe langa "palierul de jos" al vietuitoarelor tipice desertului, in Desertul Namib pot fi intalnite o multime de mamifere de la elefantul african pana la girafa sau antilopa oryx (simbolul Namibiei), zebra de munte sau leul cu adaptari care trec in lumea fantasticului.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.