Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Gradinile de la Chateau de Marqueyssac
1.451 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Edmond Francois Aman-Jean
994 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  . Gradinile suspendate din Babilon, un „rai pe pamant"
345 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Marie-Antoinette: O dragoste cenzurata descifrata
92 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Romance faimoase-Elena Vacarescu
1.305 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Exista o viata in Paris pe care nu o banuim...
91 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Marc-Antoine Charpentier
1.084 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cealalta Casa din Windsor
405 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Catedrala Notre Dame din Paris-redeschiderea
12 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Fortul Rosu sau Lal Quila (Qilah)
570 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Gradinile Tuileries-Paris

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 25.07.2013  Adauga la favorite 1.034 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Gradinile Tuileries (in franceza Jardin des Tuileries) reprezinta cea mai importanta si cea mai veche gradina franceza.

Gradina se intinde in centrul Parisului, de la vest la est, de la Place de la Concorde pana la Palatul Luvru, si de la sud la nord, de la Sena pana la strada Rivoli. Aceasta a fost creata in 1564, cand a inceput si constructia Palatului Tuileries, din dorinta Caterinei de Medici. Gradinile Tuileries sunt construite in stil italian: sase alei pe longitudine si opt pe transversala, delimitand compartimentele rectangulare ce includ diferite plantatii (arbori masivi, peluze, randuri de flori, etc.). O fantana, o menajerie si o grota impodobesc gradina. La inceputul secolului al XVII-lea se mai amenajeaza o sera de portocali si o crescatorie de viermi de matase.

In 1664, Jean-Baptiste Colbert ordona ca aceasta sa fie refacuta in intregime sub conducerea arhitectului Andre Le Notre, care era deja vestit pentru gradinile castelului Vaux-le-Vicomte. Acesta da gradinii un nou aspect, care in linii mari a fost conservat pana in zilele noastre: in axa palatului amenajeaza o alee centrala, delimitata la est de un bazin rotund iar la vest de un bazin octogonal; construieste terasa Feuillants in lungul viitoarei strazi Rivoli; in cele din urma, el a ridicat doua terase in lungul viitoarei pieti Concorde.

Numeroase statui de marmura pot fi intalnite pe aleile gradinii. Din 1719, intrarea principala este strajuita de doua statui de Antoine Coysevox, reprezentandu-i pe zeul Mercur si „Faima calarind un cal inaripat".

In 1783, pentru prima oara un om a zburat cu un balon cu gaz. Astazi, la intrarea in gradina, in dreapta, gasim amplasata o placuta ce ne aminteste de acest eveniment.

In timpul Revolutiei, gradina a fost martorul marilor evenimente in care insusi palatul a jucat rolul teatrului. Bazinul rotund a fost locul in care s-a desfasurat ceremonia Fiintei Supreme (8 iunie 1794). Aici se gasesc efigii ce reprezinta Ateismul inconjurat de Ambitie, Egoism, Discordie si Falsa-Simplitate. In Gradinile Tuileries, Maximilien de Robespierre a provocat un incendiu intr-o apoteoza de aplauze. Apoi, cortegiul s-a indreptat spre Champ-de-Mars. Pe 10 octombrie, acelasi bazin primea sicriul lui Jean-Jacques Rousseau (exhumat de Ermenonville pentru a fi dus la Pantheon).










Muzeul Galerie Nationale du Jeu de Paume
In unghiurile vestice ale gradinii, Napoleon al III-lea al Frantei a construit doua cladiri identice ce adaposteau:
o sera de portocali construita in 1853 in partea de sud-vest, cladire care adaposteste in prezent un muzeul de arta moderna, Musee de l'Orangerie, atasat Muzeului Orsay. Aici este expus celebrul ciclu de picturi Nympheas (Nuferii) de Claude Monet.
o sala pentru jocul sportiv cu mingea numit jeu de paume (stramosul tenisului) construita in 1861 in partea de nord-vest, cladire care adaposteste in prezent muzeul Galerie Nationale du Jeu de Paume in care sunt organizate expozitii temporare de arta contemporana.

In perioada anilor 1870-1871 se fabricau baloane cu gaz si unele chiar decolau. Dupa bombardarea de catre Prusia, fabrica a fost mutata la Gara de Est.

La Jocurile Olimpice de vara din 1900, gradina a gazduit probele de scrima.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.