Locul in care s-a gasit una dintre cele sapte minuni ale lumii antice – Gradinile suspendate ale Semiramidei, cunoscute si sub numele de Gradinile suspendate din Babilon – a fost unul dintre marile mistere ale antichitatii. Incapacitatea arheologilor de a descoperi urme ale acestei constructii legendare in ruinele cetatii Babilon i-a facut pe unii experti sa se indoiasca de existenta sa.
Conform istoricului Diodor din Sicilia, uriasele gradini ocupau o suprafata de 15000 m² si se ridicau in patru terase pana la 77 metri inaltime, unde erau plantati arbori din mai multe specii, unii dintre ei fiind inalti de 24 metri.
Acum, un profesor din Marea Britanie a anuntat ca a acumulat o cantitate uriasa de dovezi istorice care atesta ca gradinile suspendate nu au fost create in secolul 7 i.e.n. in Babilon, unde se credea pana acum, ci in Ninive, la 482 de kilometri mai la nord.
Dupa 18 ani de studiu, Stephanie Dalley de la Universitatea Oxford a concluzionat ca gradinile au fost construite de asirieni in nordul Mesopotamiei (Irakul de azi), nu de inamicii lor, babilonienii, in sud.
Dalley crede ca cercetarile ei atesta ca reusita extraordinara i-a apartinut regelui asirian Senaherib, si nu regelui babilonian Nabucodonosor al II-lea, asa cum se credea.