Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Deschiderea balulului-debutantii
742 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tendinte in dragoste (SUA 2021) Romantic 87 min
305 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sa te descurci in Filipine
185 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Jack London
1.136 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Al treilea secret de la Fatima
903 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Anton Pavlovici Cehov / Biografie
1.095 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Kirsten Flagstad
1.145 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum stiu animalele cand vin dezastrele?
426 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nelly Miricioiu
1.181 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Gold Country - California
1.119 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Francisco Perez de Anton:

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 19.07.2013  Adauga la favorite 813 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Miguel Angel Asturias (n. 19 octombrie 1899; d. 9 iunie1974, Madrid) este cel mai important scriitor din Guatemala, creatia sa literara fiind rasplatita cu un Premiul Nobel pentru Literatura in anul 1967.

"pentru creatia lui literara plina de viata, adanc inradacinata in modul de viata si traditiile indigenilor din America Latina."

S-a nascut la 19 octombrie 1899, in Ciudad de Guatemala. Pentru a scapa de persecutiile dictatorului Estrada Cabrera, parintii sai se refugiaza la tara, in provincia Baja Veracruz. Astfel, Asturias si-a petrecut o mare parte din copilarie in atmosfera incarcata cu miturile indiene, care aveau sa-i influenteze in mare masura operele literare. Mai tarziu se intoarce cu parintii sai in capitala, unde va urma cursurile liceale, iar apoi se va inscrie la Facultatea de drept.

In 1920 participa impreuna cu ceilalti studenti la revolta care a rasturnat regimul lui Cabrera. Peste trei ani este insa silit sa fuga din tara din cauza loviturii militare din 1921 si a prigoanei la care erau supusi cei cu vederi progresiste.

Intre 1923 si 1933 locuieste in Paris, aceasta reprezentand o perioada importanta pentru formarea viitorului scriitor. Traduce in limba spaniola Popol Vuh, epopeea indienilor quiches si publica volumul Legendele Guatemalei. Succesul traducerii in franceza a acestui volum il integreaza societatii artistice din Paris. Ii cunoaste pe Henri Barbusse, Pablo Picasso, Jean Cocteau, Tristan Tzara si intretine o stransa prietenie cu latino-americanii Cesar Vallejo, Alejo Carpentier, Arturo Uslar Pietri. Intretine o bogata activitate politica si publicistica, publicand peste 2000 de articole in ziarele si revistele din Guatemala, Mexic, Argentina.

In 1933, Miguel Angel Asturias se intoarce in Guatemala, scrie sonete si alte poeme (reunite mai tarziu intr-o antologie publicata la Buenos Aires). Dupa caderea dictatorului Ubico (1944), se implica in viata politica a tarii sale, reprezentand Guatemala ca ministru consilier la Buenos Aires si Paris, si ca ambasador in El Salvador. Tot in aceasta perioada se impune ca un mare romancier de limba spaniola, publicand romanele Domnul Presedinte si Oameni de porumb.





Scriitorul guatemaltec Miguel Angel Asturias, laureat Nobel, si scriitorul roman Francisc Pacurariu - Buenos Aires, 1961.
Miguel Angel Asturias primeste Premiul Lenin pentru pace in 1966 si Premiul Nobel pentru Literatura in 1967.

Si-a petrecut ultima perioada a vietii la Madrid, trecand in nefiinta pe 9 iunie 1974. Este inmormantat in cimitirul Pere Lachaise, din Paris.
Este un precursor important al Boom-ului Latino American. Unele dintre cele mai importante opere ale sale sunt Legendele Guatemalei, Domnul Presedinte, Oameni de porumb, Vant Puternic, Papa verde, Ochii ingropatilor, Romania si noul sau chip etc


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.