Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Eugen Ionesco - Rinocerii / Partea 1/4
839 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Necazuri in Paradisul Amish
1.273 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cea mai grea de inchisoare din Rusia - Delfinul Negru
12.110 vizite - 0 comentarii
adaugat de MARCU
 
  OZN-uril si dosarele CIA
453 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Descoperirea Titanicului - O misiune secreta
1.841 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Rajneesh (Osho): Terorist spiritual
490 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Existenta extraterestrilor de necontestat
643 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Papa Francisc - Primul papa iezuit
1.237 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Regina Victora-Imparateasa a Indiei
275 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tudor Arghezi
774 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Ikebana

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 18.07.2013  Adauga la favorite 565 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Arta japoneza are la baza cateva principii bine cunoscute: simplitate, eleganta, echilibru. Necesitatea pusa inaintea excesului. Armonie si lumina. Toate acestea sunt prezente in formele traditionale, de la pictura si caligrafie la olarit, insa parca nicaieri nu le intalnim de o maniera mai concentrata si in acelasi timp mai abstracta decat in cazul aranjamentelor florale ikebana, unde toate principiile si ideile fundamentale ale culturii estetice japoneze sunt duse la desavarsire.


Ikebana isi are originile in ofrandele florale aduse in templele budiste ale Japoniei secolului VI, pana in secolul XIV aparand deja primele stiluri (tatebana, rikka). Intr-o forma metaforica, elementele naturale sunt reprezentate de catre componentele aranjamentului - ramurile de pin pentru piatra, crizantemele albe pentru apa curgatoare samd. Abia secolele XV-XVI aduc, insa, perfectionarea artei si asocierea cu ceremonia ceaiului, ajungandu-se chiar ca o forma simplificata de ikebana (nageire sau chabana), bazata pe un aranjament minimal, cat mai natural, in vaze inalte, sa fie practicata ca ritual pregatitor pentru bautul ceaiului. In aceeasi perioada apare obiceiul ca multe case japoneze sa cuprinda un mic alcov, destinat expunerii de pergamente caligrafiate si aranjamente florale in traditia ikebana.

Modernizarea Japoniei, in a doua jumatate a secolului XIX, aduce influenta artei occidentale si noi specii de flori ce pot fi utilizate in aranjamente, dand inevitabil nastere la noi stiluri, moribana (care poate fi utilizat si in gradini), in care se folosesc vaze scunde, sau, mai tarziu, forma contemporana a artei, numita zen'ei ikebana. In prezent, ikebana este practicata de vreo 15 milioane de persoane si predata in peste 3000 de scoli pe teritoriul Japoniei si multe altele in intreaga lume, existand numeroase stiluri, scoli si maestri, fiecare cu propria filozofie privind aranjarea florilor
Pentru a practica ikebana in adevaratul sens al cuvantului, sunt necesari ani de studiu, insa cateva principii de baza pot fi aplicate de oricine pentru a da un aer de rafinament oriental banalelor vaze cu flori din living-urile noastre. Trebuie retinut, in primul rand, ca nu trebuie cautata simetria, ci un echilibru dinamic, asimetric, al elementelor distincte. Exista doua tipuri principale de recipiente care sustin aranjamentul floral - cel plat si putin adanc (stil moribana) si cel inalt si subtire (stil nageira), si pot fi facute din material ceramic, sticla sau chiar impletitura de bambus (sau alte materiale sezoniere). Atunci cand utilizati un vas din impletitura, tintiti catre un aspect cat mai natural, utilizand plante de sezon, chiar si ierburi sau crengute, dispuse intr-un mod aparent intamplator. Recipientele ceramice sau de sticla indeamna la aranjamente mai riguroase, in care se da o mare atentie echilibrului compozitiei. In mod traditional, cele mai folosite plante sunt crizantema, irisul, bambusul, pinul, narcisa, floarea de piersic, prun, cires, ramurelele de salcie si cameliile.

In stilul moribana, compozitia va avea trei elemente principale, toate pornind din acelasi punct, numite ramura shin (adevarul), soe (sustinatoare) si hikae (moderatoare). Compozitia va fi planuita dinainte intr-o schita ce va infatisa, in vedere frontala si plan aranjamentul. Cel mai uzual tipar prevede ca ramurele shin si soe sa fie dispuse in partea stanga, inclinate la un unghi de 15, respectiv 45 de grade cu verticala, iar ramura hikae, cea mai mica dintre cele trei, in dreapta, inclinata la 75 de grade. Aranjamentul se completeaza cu flori sau ierburi scunde, in jurul bazei


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.