Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Comunismul (1918 - 1989) / Partea 3
1.066 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Fuga - cum plecau romanii din tara in timpul comunismul
150 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria Frantei coloniale - Partea 2: Apogeu fragil
226 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria Imperiului Persan Ahemenid (550-330 i.Hr.)
428 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Unirile Romanilor, episodul 6 - Marea Unire
543 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  2/3..Exista planete locuite in cosmos ? / Partea.2
2.301 vizite - 0 comentarii
adaugat de valiza
 
  Unirile romanilor, episodul 6 - Marea Unire
557 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lucian Boia "In jurul Marii Uniri de la 1918
854 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  REGINA MARIA A ROMANIEI - partea a II-a
82 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Arcul de Triumf Bucuresti - mic istoric
1.052 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Comunismul (1918 - 1989) / Partea 2

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 19.06.2013  Adauga la favorite 1.192 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Teoretic, in comunism toate bunurile apartin societatii ca intreg, si toti membrii acesteia se bucura de acelasi statut social si economic. Probabil cel mai cunoscut principiu al unei societati comuniste ideale este: De la fiecare dupa posibilitati, fiecaruia dupa necesitati.[1], sintagma a preluata (aproape literal) din Noul Testament.[Comunismul ideal, sau teoretic, are astfel o istorie straveche: dupa ce a fost propus in Republica lui Platon, el a fost adoptat de apostolii crestinismului, ei intemeind o societate comunista, printre primii crestini din Palestina antica.] Aceasta idee le-a fost data de Isus.[13] De exemplu, in crestinismul primitiv, Anania si Safira au fost pedepsiti cu moartea pentru ca nu si-au dat averea colectivului. Filozofia Sfantului Ioan Gura-de-Aur avea si ea conotatii egalitariste similare, Gura-de-Aur considerand ca toate bunurile lumesti trebuie egal impartite intre crestini.

Platon a enuntat in „Republica" sa, unele principii asemanatoare cu cele folosite de comunisti pentru a atrage simpatia poporului si a prelua puterea, dar spre sfarsitul vietii s-a razgandit, schitand, in „Legile" sale, o republica centrata pe proprietate si familie.

O astfel de forma de organizare sociala, bazata pe sintagma de mai sus, de-a lungul istoriei a mai fost incercata in epoca moderna. Se poate da chiar exemplul romanesc al Falansterului de la Scaieni (judetul Prahova) de la jumatatea secolului XIX. Sau mai nou, organizarea chibuturilor din Israel pentru noii imigranti.

La origine, Liga Comunistilor, fondata la Londra in 1836 sub numele de Liga Celor Drepti, a fost o organizatie comunist-crestina. Karl Marx, membru al acestei organizatii, a apostaziat de la caracterul crestin al organizatiei, transformand-o prin Manifestul comunist intr-o organizatie cu ideologie materialista si atee, care explica, prin „lupta de clasa", ca fara folosirea violentei revolutionare pentru a rasturna oranduirea sociala traditionala sistemul capitalist nu poate fi schimbat; pentru Marx, orice forma de religie este un „drog pentru a amorti poporul". Karl Marx a aratat mecanismele economice si sociale prin care religiile domina constiinta popoarelor, cui foloseste acest drog.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.