Timewatch: Young Queen Victoria (BBC)
Povestea unei mici fete modeste care a crescut pentru a fi cea mai puternica femeie din lume.
La nasterea ei putini au crezut ca Printesa Victoria va urca pe tron, dar un numar de decese premature si esecul unchilor ei sa dea nastere unui copil a insemnat ca Victoria a devenit mostenitoare a tronului britanic.
Victoria (1819-1901), regina a Marii Britanii si a Irlandei (1837-1901). Domnia Victoriei, cea mai lunga din istoria Angliei (64 de ani), a coincis cu apogeul puterii nationale.
Primii ani ai domniei. Fiica a lui Eduard duce de Kent si a Victoriei Maria Luisa de Saxa-Coburg-Saalfeld, i-a urmat la tron lui William IV si a redat vigoare si popularitate institutiei monarhice, compromisa in diferite scandaluri, datorita si unei exemplare vieti de familie ca si devotamentului fata de tara. In afara de Leopold II (unchiul sau si rege al belgienilor) si de lord Melbourne (prim-ministru whig din 1835 pana in 1841), Victoria a mai fost indrumata la inceput de sotul sau, Albert de Saxa-Coburg, pe care regina l-a numit, in 1857, print consort. In 1861, moartea prematura a lui Albert (cu care a avut noua copii) a tulburat-o pe regina, care a refuzat timp de peste un deceniu sa mai apara in public.
Stilul de guvernare. Victoria si-a exercitat prerogativele de suverana in acord cu evolutia istorica a monarhiei constitutionale din secolul XIX, folosindu-se de dreptul sau de a sfatui, dar lasand decizia politica pe seama sefilor sai de guvern. Dupa ce, in tinerete, simpatizase cu whigs, mai tarziu si-a manifestat preferinta pentru tories, chiar daca, in deciziile sale, ponderea decisiva au avut-o preferintele pentru anumite persoane: a nutrit, intr-adevar, simpatie pentru demnitarii whigs Melbourne si Granville si pentru tory-ul Disraeli (care i-a oferit titulul de imparateasa a Indiei), si i-a detestat pe whig-ul Palmerston si pe liberalul Gladstone. Indelungata sa domnie i-a dat, in cele din urma, o experienta pe care n-o mai putea avea nici un alt lider politic. Daca in politica interna si-a propus sa sustina moralitatea si o anumita toleranta religioasa, in politica externa a incercat sa joace un rol mai activ, punand in valoare tendintele sale filogermane si filoaustrice si sprijinind hotarat extinderea imperiului colonial britanic.
Epoca victoriana. Domnia indelungata a Victoriei a reprezentat o epoca de aur in istoria britanica: primatul industrial, comercial si financiar al Marii Britanii au permis obtinerea unei prosperitati in randul tuturor claselor sociale, cu o crestere de 50% a salariilor reale; la progresul economic s-a adaugat cel politic, prin introducerea, in 1884, a sufragiului masculin, de fapt, universal. Detinand un rol hegemonic pe plan international, cu exceptia razboiului din Crimeea (1854-1856), Marea Britanie n-a participat, in timpul domniei ei, la nici un alt razboi din Europa. Inca din 1867, prin acordarea pentru Canada a statutului de dominion, a facut primul pas catre trasformarea celui mai vast imperiu colonial din lume intr-o comunitate de state autonome. Din punct de vedere cultural, domnia Victoriei a facut din Marea Britanie tara cu cele mai inalte virtuti civice si morale, manifestate, uneori, intr-o maniera rigida care a facut sa se vorbeasca despre o “moralitate victoriana".
Batalia intre ei si mama ei Ducesa de Kent, cu toate acestea, a devenit o lupta acerba,pentru ca ducesa planuit sa imparta puterea si bogatia, care ar fi avut-o intr-o zi Victoria