Muntii Anzi sunt cel mai lung lant muntos din lume. Ei se intind de-a lungul coastei de vest a Americii de Sud prin Venezuela, Columbia, Ecuador, Peru, Bolivia, Argentina si Chile. Sunt alcatuiti de fapt din doua sau mai multe lanturi paralele in unele regiuni ca de exemplu in Peru, Bolivia, nordul Chile si Argentinei, unde intre lanturile muntoase sunt distante mari, delimitand intre lanturi podisul Altiplano cu lacul Titicaca. Centrul fostului imperiu Inca, orasul Cuzco, se afla in nordul acestui podis. Lungimea Anzilor Cordilieri este de aproximativ 7.500 km de la zona tropicala latitudine nordica (ca. 10° Nord) si pana in afara zonelor tropicale latitudine sudica (ca. 55° Sud). In partea sudica si in Ecuador latimea lor atinge 200 km, in schimb intre Arica (Chile) si Santa Cruz de la Sierra (Bolivia) ating pe directia est-vest latimea de peste 600 km.
Muntii
Muntele cel mai inalt din lantul Anzilor Cordilieri este Aconcagua cu 6.962 m inaltime si este situat in Argentina la granita dintre Argentina si Chile.
Varfuri mai importante
Nevado Huascaran, 6.768 m (Peru)
Alpamayo, 5.947 m (Peru)
Nevado Yerupaja, 6.634 m (Peru)
Nevado Illimani, 6.483 m (Bolivia)
Cerro Torre, 3.133 m (Argentinia)
Anzii se afla intr-o zona cu o intensa activitate vulcanica si seismica. Vulcanii cei mai inalti din lume se afla in Anzi: vulcanul Monte Pissis din (Argentina) are 6.882 m, Ojos del Salado din (Chile) are 6.887 metri. Ca rezultat al proceselor vulcanice exista solfatarele, geizerele si fumarolele.
Varsta Anzilor este apreciata ca si cea a Himalayei la aproximativ 60 milioane de ani. Dupa parerea lui Garzione (2006) lantul muntos s-ar fi format cu numai 3 milioane de ani in urma.