Farmecul premiului Oscar si splendoarea decernarii indreptatesc o legitima intrebare, in gandul celui care priveste rasfatatii lumii de pe podium: de unde se trage aceasta traditie americana, care a ajuns sa fascineze atata lume?
Ideea a avut-o pentru prima oara Louis B. Bayer, managerul de la Metro-Goldwyn-Mayer, in noiembrie 1926, sperand ca premiul va reusi sa polarizeze in jurul lui cele mai importante noua companii de productie cinematografica din Statele Unite.
N-a demarat rapid. Prima decernare a premiilor a avut loc la 16 mai 1929, in localul hotelului Hollywood Roosevelt, cu o audienta de aproximativ 270 de persoane, care si-au platit atunci biletul de intrare cu 5 dolari fiecare. S-au decernat distinctii, fara sa le atribuie cineva epitetul Oscar.
Statueta a fost creata de sculptorul George Stanley, iar numele se pare ca l-a dobandit in 1931, cand o tanara impresionata de obiect s-a exprimat astfel: "Doamne, ce mult seamana cu unchiul meu, Oscar". Si Oscar a ramas.
De atunci, statueta a fost decernata an de an, admiratorii si-au privit cu extaz idolii ecranului, iar presa a consemnat curiozitati, care si astazi poate merita reamintite.
Doua filme au batut recordul celor care n-au obtinut niciun premiu, desi se bucurasera de un numar record al nominalizarilor (cate 11 de fiecare): The Turning Point in 1977 si The Colour Purple in 1985, potrivit Wikipedia.
Cel mai mare numar de trofee atribuite unui anumit film a fost... mai mult