Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  McQueen (2018)
522 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Rudolf Khametovich Nureyev
428 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Rudolf Khametovich Nureyev (1938-1993)
371 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Spadasinul (SUA 1948 ) Aventuri 80 min
142 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Regina Olandei Beatrix I
1.296 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  McQueen (2018)
513 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mania lui Sigrun si descoperirea Islandei | Femei viking
59 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  De ce conteaza frumusetea.
465 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  De ce conteaza frumusetea
888 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria celor 40 de mucenici
252 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Alexander Pushkin

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 18.03.2013  Adauga la favorite 1.431 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Alexandr Sergheevici Puskin (n. 6 iunie, S.V. 26 mai, 1799, d. 10 februarie, S.V. 29 ianuarie, 1837) este un poet si dramaturg clasic rus din perioada romantica, considerat a fi cel mai mare poet rus si fondatorul literaturii ruse moderne.
Tatal lui Puskin, Sergei Lvovici Puskin (1767–1848), era descendentul unei distinse familii nobile rusesti, cu stramosi din secolul al XII-lea. Mama lui Puskin, Nadejda (Nadia) Ossipovna Hannibal (1775–1836) avea stramosi, pe linia bunicii paterne, din nobilimea germana si scandinava. Ea a fost fiica lui Ossip Abramovici Gannibal (1744–1807) si a sotiei lui, Maria Alexeievna Puskina, iar bunicul ei patern, adica strabunicul lui Puskin, un paj ridicat in rang de catre Petru cel Mare, a fost Abram Petrovici Gannibal, nascut in Eritreea. Puskin s-a nascut la Moscova, pe 6 iunie (26 mai, stil vechi) 1799. In 1811 viitorul poet s-a inscris la scoala nou infiintata la Tarskoe Selo, (azi orasul Puskin) unde va studia pana in 1817. La varsta de cincisprezece ani publica primul poem. In 1820 vede lumina tiparului primul sau lung poem, Ruslan si Ludmila.



Poetul devine incomod din pricina popularitatii si scrierilor lui antidespotice - manuscrisul Oda a Libertatii. Ca urmare, in acelasi an (1820), pentru a evita deportarea in Siberia, se muta la Chisinau unde va locui pana in 1823. Dupa o calatorie de vara in Caucaz si in Crimeea, scrie doua poeme foarte aclamate: Prizonierul din Caucaz si Fantana din Bahcisarai. In 1823 se muta la Odessa, unde intra din nou in conflict cu guvernul care-l trimite in exil in nordul Rusiei, unde va sta din 1824 pana in 1826. Cu ajutorul anumitor autoritati, reuseste sa-i faca o vizita Tarului Nikolai I pentru o petitie cu privire la eliberarea lui, pe care o si obtine.






In revolta din decembrie 1825 la Sankt Petersburg sunt gasite in mainile unor insurgenti o serie de poeme politice timpurii ale poetului; ca urmare Puskin intra imediat sub strictul control al cenzurii guvernului, fiindu-i interzis sa calatoreasca sau sa publice. In acest timp scrie drama Boris Godunov, pe care insa nu reuseste sa o publice decat cinci ani mai tarziu.
Comparat adesea cu Don Juan, Aleksandr Sergheevici Puskin, cel mai mare poet al Rusiei, a trait 113 povesti de dragoste. A murit tanar, impuscat intr-un duel. Focul inimii a fost stins cu un foc de arma –
Mitul sufletului rusesc a facut cariera in literatura universala. In nici o alta tara din lume nu se iubeste atat de dramatic, intre agonie si extaz, si nu se moare cu atata usurinta din dragoste. Desi este o veritabila strabunica a povestilor de iubire, Anna Karenina n-a fost intrecuta de nici una dintre stranepoatele ei literare. Zbuciumul povestii ei de iubire ramanand neegalat pana azi... Dar literatura rusa mai are un reprezentant de elita al iubirilor imposibile, intruchipat, de data asta, de un poet: Puskin. Aleksandr Sergheevici Puskin, un geniu cu o viata la fel de fascinanta, de pasionala si vie, precum toate personajele lui. Cel mai mare poet pe care l-a dat Rusia a avut o existenta involburata, stapanita de pasiunea pentru femeie, a avut parte de glorie si a trait drama exilului. Pana cand s-a casatorit, in sfarsit, cu una dintre cele mai frumoase femei de la curtea tarului, se spune ca a trait 113 povesti de dragoste

In 1831 se casatoreste cu Natalia Goncharova. Impreuna incep sa frecventeze cercurile din inalta societate, poetul devenind un apropiat al curtii. Sotia lui era o femeie foarte admirata, inclusiv de tar, care pentru a-l umili ii ofera cel mai neinsemnat titlul de la curte. In 1837, inglodat in datorii si in mijlocul zvonurilor despre relatia amoroasa a sotiei lui cu aventurierul francez d’Anthes, pe 27 ianuarie Puskin il provoaca pe presupusul iubit la duel. In urma duelului, amandoi barbatii sunt raniti, Puskin mortal. Doua zile mai tarziu, Rusia il pierdea pe cel mai important poet si dramaturg romantic al secolulului al XIX-lea - Alexandr Sergheevici Puskin moare. Guvernul, temandu-se de o eventuala demonstratie politica, a mutat desfasurarea funeraliilor intr-un loc mai ferit, permitand participarea unui grup foarte restrans de rude si prieteni apropiati.



Puskin a avut patru copii cu Natalia: Maria (nascuta in 1832, care este considerata un prototip pentru Anna Karenina), Alexander (nascut in 1833), Grigori (nascut in 1835) si Natalia (nascuta in 1836), cea din urma s-a


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.