Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Regina Olandei Beatrix I
1.251 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cine a fost Beatrix Potter
365 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Regina Elisabeta a II-a si liderii Marii Britanii
300 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  REGINA MARIA A ROMANIEI - partea a II-a
67 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Juan Carlos I al Spaniei
1.080 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secretele istoriei Elizabeth II Regina noastta
384 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Kate Middleton: Urmatoarea regina a Angliei
479 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Marie a Romaniei, uimitoarea regina a Carpatilor
285 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Regina Maria inainte de Romania. 17 ani de poveste
67 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Regina Elisabeta a Romaniei/Carmen Sylva.
62 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Regina Olandei Beatrix I I

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 12.03.2013  Adauga la favorite 1.277 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Printesa Beatrix s-a nascut Printesa Beatrix Wilhelmina Armgard a Olandei, de Orania-Nassau si de Lippe-Biesterfeld la 31 ianuarie 1938 la Palatul Soestdijk din Baarn, Olanda. A fost fiica cea mare a Printesei Iuliana a Olandei si a lui Bernhard de Lippe-Biesterfeld.
Nasii de botez ai Beatrixei sunt: regele Leopold al III-lea al Belgiei, Printesa Alice, Contesa de Athlone, Printesa Elisabeth zu Erbach-Schonberg, Ducele Adolf Friedrich de Mecklenburg si Contesa Allene de Kotzebue. Cand Beatrix avea un an, in 1939, s-a nascut sora sa Printesa Irene.

Cand a izbucnit cel de-Al Doilea Razboi Mondial, in mai 1940, familia regala olandeza a zburat la Londra, Marea Britanie. O luna mai tarziu, Beatrix a plecat la Ottawa, Canada cu mama sa Iuliana si sora sa Irene, in timp ce tatal ei Bernhard si bunica regina Wilhelmina au ramas la Londra.

Familia a locuit la resedinta Stornoway. Cea de-a doua sora a Beatrixei, Printesa Margriet, s-a nascut in 1943.[2] In timpul exilului din Canada, Beatrix a urmat gradinita si scoala primara Rockcliffe Park Public School.

Familia s-a intors in Olanda la 2 august 1945. Beatrix a urmat scoala De Werkplaats din Bilthoven. Cea de-a treia sora, Printesa Christina s-a nascut in 1947.[2] La 6 septembrie 1948, mama sa, Iuliana, i-a succedat bunicii sale Wilhelmina ca regina a Olandei, iar Beatrix a devenit mostenitoare prezumptiva a tronului Olandei la varsta de zece ani.







Craciun la Palatul Soestdijk; Regina Iuliana si Printesa Beatrix, 22 decembrie 1960.
Aparitia ei pe scena politica a fost aproape imediat marcata de controverse. In 1965, printesa Beatrix s-a logodit cu aristocratul german Claus von Amsberg, un diplomat al Ministerului German de Externe. Casatoria lor a provocat un protest masiv in timpul nuntii la Amsterdam la 10 martie 1966. Printul Claus a servit in Tineretul lui Hitler si in Wehrmacht si a fost, prin urmare, asociat de catre o parte a populatiei olandeze cu nazismul german.

Protestele au inclus sloganuri memorabile, cum ar fi "Claus 'raus!" (Claus afara!) si "Mijn fiets terug" (Da-mi inapoi bicicleta), o trimitere la memoria soldatilor germani ocupanti care confiscau biciclete olandeze. O bomba de fum a fost aruncata in alaiul de la nunta de catre un grup provo, provocand lupte de strada violente cu fortele de politie. Pe masura ce timpul a trecut, printul Claus a devenit unul dintre membri cei mai populari ai monarhiei din Tarile de Jos si moartea sa din anul 2002 a fost larg jelita.

Cuplul a avut trei copii:
Printul Willem-Alexander (n. 27 aprilie 1967); casatorit la 2 februarie 2002 cu Maxima Zorreguieta Cerruti; au trei fiice: printesa Catharina-Amalia, printesa Alexia si printesa Ariane.
Printul Johan-Friso (n. 25 septembrie 1968); casatorit la 24 aprilie 2004 cu Printesa Mabel a Olandei; au doua fiice: contesa Luana si contesa Zaria
Printul Constantin (n. 11 octombrie 1969); casatorit la 19 mai 2001 cu Laurentien Brinkhorst; au doua fiice si un fiu: contesa Eloise, contele Claus-Casimir si contesa Leonore.








La 30 aprilie 1980, Beatrix a devenit regina a Tarilor de Jos la varsta de 42 de ani, dupa abdicarea mamei sale, regina Iuliana. Lucreaza la Palatul Noordeinde si locuieste la Huis ten Bosch in apropiere de Haga. In politica interna nu are influenta; in relatiile internationale, regina are o anumita pozitie. In 1994, ministrul Afacerilor de Externe a transmis in Parlament ca ambasada olandeza in Iordania a fost deschisa la cererea reginei.

La 6 octombrie 2002, sotul reginei, printul Claus a murit dupa o boala lunga. Un an si jumatate mai tarziu, mama ei a murit dupa o lupta lunga cu dementa in timp ce tatal ei a murit de cancer in decembrie 2004.

Regina Beatrix este rareori citata direct in presa, deoarece serviciul de informatii guvernamentale (Rijksvoorlichtingsdienst) conditioneaza interviurile astfel incat ea sa nu poata fi citata. Aceasta politica a fost introdusa la scurt timp dupa inaugurarea ei, conform relatarilor pentru a o proteja de complicatiile politice care pot fi generate de observatii scoase din context. Acest lucru nu se aplica pentru fiul ei Printul Willem-Alexander.

La 29 aprilie si 30 aprilie 2005 ea a celebrat jubileul de argint al domniei ei. A fost intervievata de televiziunea olandeza, a avut loc un concert in piata Dam din Amsterdam si o celebrare la Haga, sediul guvernului tarii. In 1996 regina a primit Premiul Carol cel Mare pentru eforturile sale de unificare a Europei. Este membru de onoare a asociatiei umaniste Club de Roma.

Un moment tensionat a avut loc la 30 aprilie 2009, de "Ziua Reginei", cand Beatrix si mai multi membri de rang inalt ai familiei regale au fost tintele unui atac. Un barbat pe nume Karst Tates a intrat cu masina in multime ratand cu putin un autobuz care o transporta pe regina. Cinci persoane au fost ucise pe loc si doua victime si agresorul Tate au murit mai tarziu. Alte victime ale accidentului au fost intr-o situatie critica. Acesta este considerat a fi primul atac fizic asupra regalitatii olandeze in timpuri moderne.

In martie 2012, fiul ei mijlociu, Printul Johan Friso, a fost victima unei avalanse, iar in urma accidentului a intrat in coma permanenta.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.