Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Cautare uimitoare: Povesti din Marea Egee
95 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Detectivii documentelor de la Marea Moarta
204 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Marea Ohotsk
1.928 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Coafurile magnifice din Europa epocii bronzului
196 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Marea Mediterana si secretele ei
1.478 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Marea Britanie I.H -3
1.376 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  RAF in batalia din Marea Britanie
564 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Salvarea Marii Moarte
173 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Proiectul „Marea Britanie"
591 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce dezvaluie sulurile de la Marea Moarta
235 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Marea Egee

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 11.03.2013  Adauga la favorite 1.066 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Marea Egee este un brat al Marii Mediterane, aflat intre peninsula greceasca si Anatolia. Este legata de Marea Marmara si Marea Neagra prin stramtorile Dardanele si Bosfor.

Au existat mai multe teorii privind provenienta numelui de Egee. Se presupune ca numele ar putea veni de la vechiul oras Aegae, sau de la Aegea numele unei regine amazoniene care a murit in mare, sau de la regele Egeu al Atenei, care s-a inecat in mare dupa ce a crezut ca fiul sau Tezeu a murit.

Numele grecesc al marii este Αἰγαῖον Πέλαγος (Aigaion Pelagos, greaca moderna: Αιγαίο Πέλαγος (Aigaio Pelagos). In limba turca numele marii este Ege Denizi.

[modificare] Istorie

In urma cu aproximativ 6000 de ani, Marea Egee s-a format prin scufundarea puntii de pamant dintre Peninsula Balcanica si Asia Mica, punte care a lasat in locul ei o multime de insule si o noua mare, Marea Tracica (redenumita apoi Marea Egee).

Marea Egee a fost leaganul de nastere a doua civilizatii antice: civilizatia minoica din Creta, si civilizatia miceniana din Peloponez. Ulterior au inflorit orasele-state Atena si Sparta, care impreuna cu altele au constituit civilizatia greaca. Marea Egee a fost controlata apoi, de-a lungul timpului, de persi, romani, bizantini, venetieni, genovezi, turcii selgiucizi si de otomani. Egeea este locul de nastere al democratiei si a permis contactul dintre diversele civilizatii care s-au dezvoltat in Mediterana de Est.

[modificare] Geografie





Marea Egee - vedere din satelit
Insulele Egeene se impart in sapte grupuri:
Insulele Tracice
Insulele Est-Egeene
Sporadele de Nord
Insulele Ciclade
Insulele Saronic
Dodecanezul
Creta

Marea Egee acopera o suprafata de aproape 214.000 km²; ea masoara aproape 610 km de la nord la sud si circa 300 kilometri de la est la vest. Adancimea maxima este de 3543 metri.





Santorini
Cuvantul arhipelag a fost definit initial pentru aceste insule. Multe insule sau lanturi de insule din marea Egee sunt de fapt prelungiri ale muntilor de pe continent. Un lant se intinde in mare pana la insula Chios, un altul pana la Eubeea si Samos, iar un al treilea prin Peloponez si Creta pana la Rhodos, despartind Egeea de Mediterana. Multe insule au porturi si golfuri sigure, insa navigatia pe mare este in general dificila. Unele insule sunt de origine vulcanica, fiind intalnite zacaminte de marmura si fier. Exista doua insule mari, care tin de Turcia: Bozcaada (in greaca: Τένεδος Tenedos) si Gokceada (in greaca: Ίμβρος Imvros). Majoritatea insulelor insa (95%) apartin Greciei, Marea Egee putand fi practic considerata ca o mare interioara a acesteia, sursa de numeroase conflicte diplomatice si chiar militare dintre Grecia si Turcia.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.